Malcolm Scott Carpenter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Scott Carpenter
astronaut NASA
Scott Carpenter v roku 1962
Scott Carpenter v roku 1962
Stavzosnulý
Narodenie1. máj 1925
Boulder, Colorado, USA
Úmrtie10. október 2013 (88 rokov)
Denver, Colorado, USA
Iné zamestnaniepilot U.S. Navy, skúšobný pilot
Hodnosťfregatný kapitán, U.S. Navy
Čas vo vesmíre4 hodiny, 56 minút
Kozmonaut od9. apríla 1959
MisieMercury-Atlas 7
Znaky misií
Kozmonaut do10. augusta 1967

Malcolm Scott Carpenter (* 1. máj 1925, Boulder[1] – † 10. október 2013, Denver[2]) bol americký astronaut, skúšobný pilot, námorný dôstojník a pilot, letecký inžinier a akvanaut. Bol jedným z pôvodnej sedmičky astronautov programu Mercury, ktorých NASA vybrala v apríli 1959. Carpenter bol druhým Američanom (po Johnovi Glennovi) na obežnej dráhe Zeme a celkovo štvrtým Američanom vo vesmíre po Alanovi Shepardovi, Gusovi Grissomovi a Glennovi.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Scott sa so svojou ťažko chorou mamou (mala tuberkulózu) prisťahoval k starému otcovi Vic Noxonovi do Boulderu v štáte Colorado z predchádzajúceho bydliska v New Yorku. V detskom veku bez rodičovského dozoru občas kradol v obchodoch a sám neskôr priznal, že bol uličníkom. Starý otec, vážený redaktor amerického západu, ho naučil základom života v prírode. Matka neskôr zostala v sanatóriu, otca videl len zriedka, iba cez letné prázdniny a starý otec zomrel. Staral sa o seba sám. Bol vynikajúcim jazdcom na koni, lyžiarom a tanečníkom.

Počas druhej svetovej vojny maturoval, vo vojenskej škole začal lietať. Potom pokračoval v štúdiu na Coloradskej univerzite v Bouldere. Učenie mu nešlo, prepadal. Pracoval ako pomocný robotník, potom nasledovala automobilová havária a pobyt v nemocnici. Keď sa vrátil, pustil sa naplno do štúdia a v roku 1948 sa oženil s Rene Priceovou, s ktorou mal štyri deti. Znova sa vrátil k armáde a absolvoval letecký výcvik. Lietal na hliadkové lety z Aljašky a Japonska pozdĺž hraníc Sovietskeho zväzu a Číny.

V roku 1954 bol prijatý do námornej školy skúšobných pilotov v Patuxent River v Marylande. Po dvoch rokoch strávených v lietadlách bol poslaný do námornej školy a stal sa dôstojníkom leteckej spravodajskej služby. Hneď na to dostal pozvánku medzi budúcich astronautov. V NASA bol od 9. apríla 1959.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Štart letu Mercury-Atlas 7 sa uskutočnil 24. mája 1962. V podstate išlo o opakovanie letu Johna Glenna, prvého Američana na obežnej dráhe, z 20. februára 1962. Carpenterovi sa počas letu podarilo pozorovať a vyfotografovať pohyb farebných kotúčov. Zisťovalo sa tým, ktoré farby sú vo vesmíre najlepšie viditeľné. Svetelné častice, o ktorých sa zmieňoval už Glenn, sa mu podarilo zachytiť na film. Potvrdil zrakom teóriu, že zapadajúce slnko pri pohľade z vesmíru vyzerá plocho. Carpenterov výkon na obežnej dráhe však nebol hodnotený príliš dobre, pretože kvôli jeho snahe nastaviť loď vždy do najvhodnejšej polohy pre fotografovanie spotreboval nadmerné množstvo paliva a zbytočne tak ohrozil svoju bezpečnosť. Do vesmíru už viackrát neletel.

Po lete[upraviť | upraviť zdroj]

Na jeseň 1963 si vzal dlhodobé voľno z oddielu astronautov, aby sa mohol venovať podmorskému projektu SEALAB vojenského námorníctva. V roku 1964 utrpel pri motocyklovej havárii zranenie ramena, ktoré ho už úplne vyradilo zo zoznamu možných kandidátov na ďalší kozmický let. V roku 1965 strávil 30 dní na stanici SEALAB II so skupinou odvážlivcov v hĺbke 62 metrov pod hladinou Tichého oceánu pri pobreží Kalifornie. Zaujímavosťou je, že počas jeho pobytu v SEALAB II nadviazal aj spojenie s kozmickou loďou Gemini 5 na obežnej dráhe Zeme, na palube ktorej vtedy boli astronauti Gordon Cooper a Pete Conrad. Ich konverzácia však bola krátka, nie celkom uvoľnená, signál kolísal, ale Carpenterov hlas, zmenený héliom v atmosfére SEALAB II, bol zábavný. Carpenter sa potom vrátil k povinnostiam v NASA ako výkonný asistent riaditeľa Strediska pilotovaných letov v Houstone a angažoval sa v konštrukcii lunárneho modulu pre program Apollo a vo výcviku posádok pod vodou. Z NASA odišiel 10. augusta 1967. V júli 1969 odišiel z námorníctva do zálohy a začal súkromne podnikať v Los Angeles. Scott Carpenter zomrel 10. októbra 2013 vo veku 88 rokov v hospici v Denveri, kde pobýval po prekonanej mozgovej mŕtvici.[2]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha : Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-piloti USA, s. 357.
  2. a b iDNES.cz, ČTK. Zemřel astronaut Scott Carpenter, čtvrtý Američan v kosmu. iDNES.cz (Praha: MAFRA), 2013-10-10. Dostupné online [cit. 2021-05-27].

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. 1. vyd. Praha : Práce, 1982. 480 s. ISBN 24-033-82.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]