Marcus Aurelius Olympius Nemesianus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Marcus Aurelius Olympius Nemesianus (koniec 3. storočia) bol rímsky básnik pôvodom z afrického Kartága. Pôsobil ako dvorský básnik za vlády cisárov Carina (283 – 285) a Numeriana (283 – 284), ktorým venoval svoje najvýznamnejšie dielo – básnickú skladbu Cynegetica (O love).

Nemesianus napísal viacero dlhších skladieb didaktického charakteru. Popri diele Cynegetica to boli ešte Halieutica (O rybolove) a Nautica (O moreplavbe). Zo všetkých troch skladieb sa nám dochovalo iba 325 úvodných hexametrov z jeho loveckej básne, v ktorých sa objavuje typický básnický motív, recusatio (odmietnutie), teda vyznanie, že básnik nie je schopný väčších básnických počinov, ako zmienené dielo. Rukopis, v ktorom sa Nemesianove Cynegetica dochovali, pôvodne školská pomôcka z 9. storočia, je s výnimkou úvodnej časti žiaľ príliš poškodený, aby bolo možné rekonštruovať zvyšok básne.

Nemesianovi sa tiež pripisujú štyri eklogy, pôvodne spojené s Titom Calpurniom Siculom. Uvažuje sa tiež o tom, že Laus Herculis (Chvála Herkula) pripisovaná Claudianovi je tiež Nemesianovým dielom.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CONTE, Gian Biagio. Dějiny římské literatury. Preklad Dagmar Bartoňková et al. Vyd. 1. Praha : KLP, 2003. 790 s. ISBN 80-85917-87-4.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marcus Aurelius Olympius Nemesianus na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).