Margaret Rhea Seddonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Margaret Seddonová)
Margaret Rhea Seddonová
Astronaut NASA
Margaret Rhea Seddonová
Št. príslušnosťUSA
Narodenie8. november 1947 (76 rokov)
Murfreesboro, Tennessee, USA
Predchádzajúce zamestnanielekár
Čas vo vesmíre30 dní 2 hodiny 21 minút
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-51-D, STS-40, STS-58
Znaky misií

Margaret Rhea Seddonová (* 8. november 1947, Murfreesboro, Tennessee, USA) je americká lekárka a bývalá kozmonautka z raketoplánov.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole (Central High School, Murfreesboro) v roku 1970 vyštudovala univerzitu v Berkeley, odbor fyziológia a doktorát medicíny obhájila na univerzite v Tennesse (University of Tennessee, College of Medicine) v roku 1973. Potom bola zamestnaná v nemocnici v Memphise. Odtiaľ bola vybraná roku 1978 ešte slobodná do NASA k oddielu pripravujúcich sa kozmonautov. Neskôr sa vydala, manželom je o rok starší astronaut Robert Lee Gibson.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát letela na palube raketoplánu Discovery s misiou STS-51-D, spoločne so šiestimi ďalšími kozmonautmi, medzi ktorými bol aj senátor Jake Garn, ďalej Karol Bobko, Donald Williams, Stanley Griggs, Jeffrey Hoffman a technik firmy McDonnell Douglas Charles Walker. Štartovali na Floride z mysu Canaveral. Na obežnej dráhe vypustili družicu Anik C-1 (známa pod názvom Telesat 9) a druhú Leasat 3. Druhá družica však po vypustení nezačala fungovať aj napriek množstvu pokusov kozmonautov ju opraviť. Každý taký nezdar ovplyvnil finančný výťažok letu, let teda z tohto pohľadu nepatril medzi úspešné.

Druhá expedícia bola s raketoplánom Columbia a zamerala sa na biologické experimenty v laboratóriu Spacelab, na palube boli desiatky potkanov, medúz. Posádku misie STS-40 tvorili títo kozmonauti: veliteľ Bryan O'Connor, pilot Sidney Gutierrez, letoví špecialisti James Bagian, Tamara Jerniganová, Margaret Seddonová a vedeckí pracovníci dr. Millie Hughes-Fulfordová a dr. Francis Gaffney. Expedícia bola úspešná.

Svoj tretí let absolvovala v misii STS-58 na jeseň roku 1993. Bola na palube raketoplánu Columbia, ktorého posádku tvorili John Blaha, Richard Searfoss, Margaret Seddonová, William McArthur, David Wolf, Shannon Lucidová a Martin Fettman. Na palube so sebou vyviezli 48 pokusných hlodavcov, celý program bol venovaný biologickým skúmaním ľudí a potkanov pri záťaži a pokusoch vo vesmíre. Aj táto výprava pristála na základni Edwards Air Force Base s veľkou kulisou prizerajúcich sa divákov.

Počas svojich 3 letov strávila vo vesmíre 30 dní, je zaregistrovaná ako 163. kozmonaut Zeme a siedma zo žien v kozme.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]