Marius Victorinus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Gaius Marius Victorinus alebo Victorinus Afer (Africký, podľa pôvodu z Afriky), bol rímsky gramatik, rečník a novoplatónsky filozof, ktorý sa narodil okolo roku 300.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Životopisné údaje o Gaiovi Mariovi Victorinovi poznáme predovšetkým od Hieronyma, Augustína a Cassiodora. Hoci sa narodil v Afrike, v istom okamihu prišiel do Ríma, pravdepodobne, aby sa tu uplatnil ako učiteľ. Jeho kariéra napredovala natoľko úspešne, že bol povýšený do senátorského stavu. S tým súviselo i vztýčenie Victorinovej sochy na Trajánovom fóre v roku 354. Roku 355 došlo k jeho živote k významnému obratu – Marius prijal kresťanstvo (to neskôr veľmi silne zapôsobilo na svätého Augustína ako sa o tom zmieňuje v siedmej knihe svojich Vyznaní).

Po nástupe cisára Juliana, nazvaného kresťanmi neskôr Apostata (Odpadlík) pre jeho opätovný príklon k pohanstvu, a vydaní jeho dekrétu podľa ktorého kresťania nesmeli prednášať na rímskych školách (362) sa Victorinus stiahol z verejného vyučovania a venoval sa písaniu kníh s kresťanskou tematikou. O jeho skone nemáme žiadne správy.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Pred svojim obrátením Victorinus napísal viacero kníh zaoberajúcich sa rečníctvom. K nim patrí Ars grammatica (Učebnica gramatiky), komentár k Ciceronovej práci De inventione (O vyhľadávaní látky) v dvoch knihách a De definitionibus (O definíciách). Posledné dielko bolo až do 19. storočia mylne pripisované Boethiovi. Victorinus býva uvádzaný ako autor niekoľkých ďalších prác pochybného autorstva. Vieme tiež, že vyhotovil preklady novoplatónskych filozofov do latinčiny, ktoré si Augustín vysoko cení, tie sú však dnes žiaľ stratené.

Dielo po prijatí kresťanstva[upraviť | upraviť zdroj]

Aj po prijatí kresťanstva neprestal byť Victorinus prívržencom novoplatonizmu. Napísal rozsiahle dielo Ad Candidum Arianum (Arianovi Candidovi), v ktorých obhajuje Nikajské vyznanie viery. Jeho súčasťou sú tri knihy Adversus Arium (Proti Ariovi), v ktorých argumentuje proti arianizmu. Neskôr sa Victorinus pustil do písania latinského komentáru k listom sv.Pavla. Z tejto jeho práce sa dochovali komentáre k listom Galaťanom, Efezanom a Filipanom, ale na základe zmienok v texte sa predpokladá, že Marius Victorinus vyhotovil minimálne ešte komentár k listu Rimanom a Korinťanom.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CONTE, Gian Biagio. Dějiny římské literatury. Preklad Dagmar Bartoňková et al. Vyd. 1. Praha : KLP, 2003. 790 s. ISBN 80-85917-87-4.
  • Marius Victorinus. O soupodstatnosti Trojice : (proti Ariovi Ib). Ed. Václav Němec; preklad Václav Němec. 1. vyd. Praha : OIKOYMENH, 2006. 487 s. (Knihovna raně křesťanské tradice; zv. 8.) ISBN 80-7298-154-4.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gaius Marius Victorinus na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).