Maroš Molnár

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Maroš Molnár
kondičný tréner a bývalý slovenský atlét
Iné menátrénerko
Narodenie28. február 1973 (51 rokov)
Žiar nad Hronom, Slovensko
BydliskoBratislava
NárodnosťSlovenská
Alma materFakulta telesnej výchovy a športu- Komenská Univerzita Prírodovedecká fakulta- Komenská univerzita
Aktívne roky1995-sučastnosť

Maroš Molnár (* 28. február 1973, Žiar nad Hronom) je slovenský profesionálny kondičný tréner a bývalý atlét. V súčasnosti je hlavným kondičným trénerom medzinárodnej tenisovej akadémie EMPIRE Tennis Academy v Trnave.[1]

Podľa názorov športovcov je Maroš Molnár kondičný tréner, ktorý trvá na dodržiavaní disciplíny a pravidiel v tréningoch.[2]

Spolupracuje aj so slovenskými tenistami Miloslavom Mečířom ml., Jozefom Kovalíkom, hokejistami HC Slovan Bratislava Martinom Štajnochom, Martinom Bakošom a Michalom Sersenom, hokejistom Lady Togliatti Petrom Podhradským, futbalistom Igorom Žofčákom i bratmi a basketbalistami Radoslavom Rančíkom a Martinom Rančíkom.[2]

V minulosti kondične pripravoval tenistov Danielu Hantuchovú, Vladimíra Pláteníka, Ľudmilu Cervanovú, Kamila Čapkoviča, Dominiku Cibulkovú, Naďu Petrovovú, Yaninu Wickmayerovú, Xeniju Pervakovú, Polonu Hercogovú, Janette Husárovú, Iva Kleca, Janu Čepelovú, šprintérku Luciu Ivanovú, hokejistov Miroslava Šatana, Ľubomíra Višnovského, futbalistu Filipa Šeba, snoubordistku Janu Šeďovú a windsurfistu Patrika Polláka.[2]

V rokoch 2006 až 2009 viedol po kondičnej stránke slovenskú tenistku Dominiku Cibulkovú, ktorá sa vtedy prebojovala do semifinále grandslamového Roland Garros 2009. V rebríčku WTA bola Dominika Cibulková 6. júla 2009 na 12. mieste.[3]

Účasť v projektoch[upraviť | upraviť zdroj]

MOLfit, s.r.o.[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2007 je konateľom firmy MOLfit, s.r.o. Chcel mať vlastné fitnescentrum, kde by vedel poskytnúť servis športovcom a bežným ľuďom. Jeho manželka Zuzana je tiež trénerkou, ale rekreačných športovcov. V MOLfit, s.r.o pôsobí aj kondičný tréner Martin Hromkovič a fyzioterapeutka Jana Ďurecová. Členstvo v Slovenskej komore fyzioterapeutov (SKF) im umožňuje organizovať semináre a školenia v spolupráci s českým odborníkom Michalom Peroutkom.

Luxtrainer pre ľadový hokej[upraviť | upraviť zdroj]

Maroš Molnár je autorom kondičného programu Luxtrainer pre ľadový hokej. Spolu s firmou dm drogerie markt participoval na príprave športového programu pre mládež s názvom Ľahšie to ide ľahšie, ktorého cieľom bolo navrátenie športu do škôl.

MOLfit’s Functional Training[upraviť | upraviť zdroj]

Je autorom aplikácie MOLfit’s Functional Training[4] dostupnej v Apple Store. Ide o unikátnu aplikáciu kombinovaného funkčného tréningu s obrovskou databázou cvičení vrátane ich animácií, čo pomáha udržiavať v tele svalovú rovnováhu.[5]

Spolupráca s klubom TC EMPIRE Trnava[upraviť | upraviť zdroj]

Od septembra 2014 je Maroš Molnár hlavným kondičným trénerom medzinárodnej akadémie EMPIRE Tennis Academy v Trnave, ktorá patrí pod klub TC EMPIRE Trnava.[6]

Extrémne premeny[upraviť | upraviť zdroj]

Od jesene 2017 je Maroš Molnár hlavným trénerom v televíznej relácii Extrémne premeny Slovensko, kde pomáha obéznym ľudom schudnúť. Odvysielalo sa niekoľko sérií tejto relácie.

Detstvo a rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Začínal so zjazdovým lyžovaním, ktorému sa venoval od šiestich do dvanástich rokov. Bol členom lyžiarskeho oddielu v Žiari nad Hronom, ktorý lyžoval na kremnickej Skalke. Zároveň sa venoval basketbalu a atletike. Trénoval ho otec Ondrej Molnár. Naučil ho veľa vecí z oblasti trénovania. Keď začal študovať na gymnáziu, venoval sa už len atletike. Zúčastňoval sa aj majstrovstiev Slovenska.

Behal šprinty na 60, 100 a 200 metrov. Na mítingu Kritérium SNP zabehol stovku za 11,24 s. Ťažil z odrazu z basketbalu, z miesta skočil 3,08 metra a vertikálny výskok bol 76 centimetrov. Trať dlhú 60 metrov zabehol za 7,1 s. Mal relatívne vynikajúci štart, ale keď behal stovku, na 60-tich metroch išli všetci cez neho. V tom veku však necvičil s činkami, čo sa prejavilo. Chýbala mu vytrvalostná sila, ktorú potreboval v záverečných metroch. Ukazovatele hovorili, že mohol behať 100 metrov za 10,60 s – 10,80 s.

Vysoká škola[upraviť | upraviť zdroj]

Maroš Molnár študoval odbor Telesná výchova a biológia na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Na vysokej škole sa naďalej venoval aj behom, skúšal 400-metrovú trať. Trénoval ho Miroslav Vavák a Eugen Laco. Na vysokej škole zistil, že trénovanie mu celkom nahrádza život profesionálneho športovca, aj preto ho to začalo baviť.

Spolupráca so športovcami[upraviť | upraviť zdroj]

  • Daniela Hantuchová (tenis) - Počas posledného ročníka štúdia na UK ho oslovil tenisový tréner Peter Huber, aby sa pozrel na jednu talentovanú tenistku. Mala vtedy 12 rokov a volala sa Daniela Hantuchová. Molnár ju viedol do šestnástich rokov, medzitým strávila viacero pobytov vo floridskej Bolletieriho akadémii.[7]

V roku 2011 tenistke pomáhal päť týždňov počas jej spolupráce s fedcupovým kapitánom Slovenska Matejom Liptákom. Hantuchová chcela spoluprácu na plný úväzok, ale pre množstvo povinností Molnára na Slovensku to bolo nereálne. Radí jej stále aj na diaľku.

  • Vladimír Pláteník (tenis) - Spolupráca s bývalým slovenským tenistom (v súčasnosti je Vladimír Pláteník hlavným trénerom EMPIRE Tennis Academy) prebiehala v druhej polovici 90-tych rokov. Molnár pomáhal neskôr tenisovým zverenkyniam Vladimíra Pláteníka. Okrem Dominiky Cibulkovej to bola Ruska Naďa Petrovová, Belgičanka Yanina Wickmayerová, Ruska Ksenia Pervaková alebo Slovinka Polona Hercogová.
  • Dominika Cibulková (tenis) - Maroš Molnár bol kondičným trénerom Dominiky Cibulkovej medzi rokmi 2006 až 2009.[3] Na grandslamovom turnaji Roland Garros 2009 sa vtedy prebojovala až do semifinále dvojhry. Veľa odtrénovala s hokejistami, bola s nimi aj na sústredeniach.[3]
  • Kamil a Peter Čapkovičovci (tenis) - Maroš Molnár viedol kondičnú prípravu bratov Kamila Čapkoviča a Petra Čapkoviča. Kamil Čapkovič sa stal v roku 2000 európskym Hráčom roka v kategórii do 14 rokov. Spolupráca Maroš Molnár - Kamil Čapkovič bola prerušená po jeho začlenení sa do NTC. Neskôr si tenista zranil rameno a Molnár mu ho vyliečil do dvoch mesiacov. Opäť mohol hrať tenis na profesionálnej úrovni.
  • Lucia Ivanová (atlétka - šprintérka) - Slovenská šprintérka a členka Slávia UK Bratislava pod jeho vedením dosiahla v šprinte na 200 metrov slovenský rekord 23,06[8], ktorý zabehla v Prahe 31. 5. 2003[9]. Do konca roku 2014 tento rekord nebol prekonaný.
  • Jana Šeďová (snoubording) - S Janou Šeďovou, bývalou slovenskou reprezentantkou v snoubordingu, trénoval už pred prvou olympiádou, na ktorej sa zúčastnila - Zimné olympijské hry v Nagane 1998. Po kondičnej stránke ju pripravoval aj pred účasťou na Zimných olympijských hrách v Salt Lake City 2002. Šeďová sa stala vicemajsterkou sveta ISF 2000 v alpských disciplínach, v Svetovej sérii ISF World Tour 1998 aj 1999 skončila celkovo druhá v obrovskom slalome.[10] Molnár jej pomohol spolu s fyzioterapeutom Miroslavom Dlhošom, keď mala problémy s kolenom.
  • Juraj Gažo a Michal Šebesta (karate) - Maroš Molnár viedol sedem rokov aj kondičnú prípravu vicemajstra sveta Juraja Gaža a vicemajstra Európy Michala Šebestu.[7]
  • Filip Šebo (futbal) - Molnárova spolupráca so slovenským futbalovým reprezentantom Filipom Šebom patrí k jeho najdlhším s profesionálnymi športovcami. Venoval sa mu už od roku 2001, keď hrával za nemecký FC Köln. Dohľad nad kondíciou pokračoval, aj keď Filip Šebo hral za kluby Inter Bratislava, Artmedia Bratislava, Austria Viedeň, Glasgow Rangers, Valenciennes a Slovan Bratislava.
  • Ľubomír Višňovský, Peter Podhradský (hokej) - S dvojicou slovenských hokejových reprezentantov začal spolupracovať súčasne, keďže spolu trénovali. Višňovskému pomáhal pri problémoch s chrbtom, dokonca pre to absolvoval aj certifikované kurzy a cvičil s ním začiatkom roka 2008 priamo v Los Angeles.[7]
  • Miloslav Mečíř, Jozef Kovalík (tenis) - Maroš Molnár je 12 rokov hlavným kondičným trénerom Miloslava Mečířa ml., syna olympijského víťaza zo Soulu Miloslava Mečířa. Keď bol junior, chodil s ním aj na turnaje. Miloslav Mečíř ml. mal štrukturálnu skoliózu. Musel prestať s tenisom. Molnár preňho pripravil systém cvičení a nafotil ho v tých istých pozíciách vyzlečeného do pol pása. Tenista robil rôzne cviky na chrbát a po troch mesiacoch išiel na kontrolu. Skolióza sa zastavila. S ďalším slovenským tenistom Jozefom Kovalíkom spolupracuje Molnár od roku 2005. Chodí s ním aj na kondičné sústredenia v Tatranskej Lomnici.
  • Igor Žofčák (futbal) - S futbalistom Slovana Bratislava Igorom Žofčákom rieši kondičnú prípravu od sezóny 2010. Pomohol mu pri rekonvalescencii po zlomenom členku.
  • Patrik Pollák (windsurfing) - Slovenskému reprezentantovi vo windsurfingu, niekoľkonásobnému účastníkovi letných olympijských hier a majstrovi sveta z roku 2006 v triede Raceboard Patrikovi Pollákovi pomáha Maroš Molnár doteraz. Boli aj na pobyte vo Francúzsku, kde spolu trénovali.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Brat Martin Molnár bol šprintér, v súčasnosti žije a trénuje v USA. V kondičnej príprave pomáhal hercom Karolovi Csinovi a Mariánovi Labudovi mladšiemu ako aj známym podnikateľom.[7] Maroš Molnár žije v Bratislave, je ženatý a má dve deti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hlavný kondičný tréner Maroš Molnár [online]. tcempire.sk, 1. september 2014. Dostupné online Archivované 2014-12-20 na Wayback Machine.
  2. a b c MOLNÁR, Maroš. Dobre je málo [online]. zivot.azet.sk, 2008-03-22, [cit. 2014-12-20]. Dostupné online. Archivované 2014-12-20 z originálu.
  3. a b c Dominika hokejistom nestačí, ale snaží sa ako blázon [online]. sport.pravda.sk, 2009-06-04, [cit. 2014-12-20]. Dostupné online.
  4. Tréner vždy k dispozícii – MOLfit’s FUNCTIONAL TRAINING [online]. abysportnebolel.sk, 20. jún 2012. Dostupné online.
  5. MOLfit’s FUNCTIONAL TRAINING je unikátna aplikácia [online]. molfit.com/sk/online, 1. január 2009. Dostupné online Archivované 2014-12-20 na Wayback Machine.
  6. Tím EMPIRE Tennis Academy sa posilnil o odborníka na kondičné tréningy Maroša Molnára [online]. tcempire.sk, 1. september 2014. Dostupné online.
  7. a b c d Tréner hviezd [online]. pluska.sk, 2007-11-16, [cit. 2014-12-20]. [www.pluska.sk/plus7dni/vsimli-sme-si/trener-hviezd.html Dostupné online.]
  8. Slovenské ženské rekordy v atletike [online]. atletikasvk.sk, 11. december 2014. Dostupné online.
  9. Skvelý rekord šprintérky Ivanovej [online]. hn.hnonline.sk, 2. jún 2003. Dostupné online Archivované 2014-12-20 na Wayback Machine.
  10. Snowboarding [online]. navrchol.sk, 2014-01-01, [cit. 2014-12-20]. Dostupné online. Archivované 2014-12-20 z originálu.