Martin Lawrence

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Martin Lawrence
americký herec
americký herec
Narodenie16. apríl 1965 (58 rokov)
Frankfurt nad Mohanom, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Martin Lawrence

Martin Lawrence, celým menom Martin Fitzgerald Lawrence (* 16. apríl 1965, Frankfurt nad Mohanom, Nemecko) je americký herec, zabávač, režisér a producent.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa vo Frankfurte nad Mohanom, kde jeho otec slúžil v americkej armáde. Keď mal 7 rokov, otec odišiel z armády a presťahovali sa do USA do mestečka Landover v štáte Maryland. V 1973 sa jeho rodičia rozviedli a zostal bývať s matkou. S otcom sa stretával málokedy. Chodil do Eleanor Roosevelt High School a Friendly High School. V puberte sa dal na box a bol v ňom pomerne úspešný. Zúčastnil sa súťaže o cenu Stredoatlantické zlaté rukavice (Mid-Atlantic Golden Gloves).

Má troch súrodencov: Roberta, Rae a Ursulu. V roku 1995 sa oženil s Patriciou Southall, víťazkou súťaže Miss Virginia. Rozviedli sa v roku 1997. Mali jednu dcéru Jasmine Page, ktorá sa narodila v roku 1996. Okrem nej má ešte dve dcéry, ktoré sa narodili v rokoch 2001 a 2003.

Niekoľkokrát sa dostal aj do konfliktu so zákonom. V auguste 1996 bol zatknutý na letisku v Burbank, pretože v batožine mal zbraň, ktorá bola navyše nabitá. V marci 1997 bol opäť zatknutý za bitku v bare. V tom istom roku ho jeho kolegyňa Tisha Campbell obvinila zo sexuálneho obťažovania.

Filmografia*[upraviť | upraviť zdroj]

Začínal v rôznych reláciách a TV seriáloch, dnes najčastejšie hráva v akčných komédiách.


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]