Martin Waldseemüller

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Martin Waldseemüller
nemecký kartograf
nemecký kartograf
Narodenie1470
Úmrtie16. marec 1520
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Martin Waldseemüller

Martin Waldseemüller (* 1470 – † 16. marec 1520) bol nemecký kartograf.

Spoločne s Matthiasom Ringmannem je mu pripisované prvé známe použitie názvu "Amerika" na označenie Nového sveta, a to vo Waldseemüllerovej mape (známa tiež ako Universalis Cosmographia), na počesť objaviteľa Ameriga Vespucciho. Podľa Richarda Čapka "jeho tvorba spôsobila presun vodcovského postavenia kartografie do Nemecka.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Waldseemüller sa narodil v Freiburgu im Breisgau, (jeho matka bola z Radolfzellu) a študoval na univerzite vo Freiburgu.

Dňa 25. apríla 1507 vydal glóbus a veľkú nástennú mapu sveta (Universalis Cosmographia) zloženú zo 12 drevorezieb, ktorá bola vôbec prvou mapou, ktorá zaznamenávala Nový svet ako "Ameriku". Glóbus a nástenná mapa boli doložené knihou Cosmographiae Introductio- úvodom do kozmografie. Kniha obsahuje latinské preklady Quattuor Amerike Vespuccij navigationes (Štyri cesty Ameriga Vespucciho), čo je zrejme list písaný Amerigom Vespuccim. V knihe je tiež popísané, prečo bol použitý názov Amerika:


Ab Americo Inventor ... quasi Amerike terrae sive Americam (od objaviteľa Ameriga… ako by to bola krajina Amerigova, preto Amerika).

V roku 1513 Waldseemüller znovu premýšľa o názve kontinente, pravdepodobne v dôsledku vtedajších protestov nad Vespucciho rolou pri objavení a pomenovaní Ameriky. V jeho prepracovanom Ptolemaiovom atlase už názov "Amerika" nepoužil a namiesto toho je kontinent nazvaný jednoducho Terra incognita (neznáma krajina). Aj cez túto revíziu, už bolo od tej doby vydané 1000 kópií mapy sveta a pôvodný názov "Amerika" sa ujal. Zatiaľ čo severná Amerika sa ešte po nejaký čas v dokumentoch označovala ako India (Indies), nakoniec došlo aj v jej prípade k používaniu názvu "Amerika."

Nástenná mapa bola po dlhú dobu stratená, ale v roku 1901 našiel jej kópiu Joseph Fischer na hrade Wolfegg v južnom Nemecku. Ide o jedinú známu dochovanú kópiu, ktorá bola v máji 2003 zakúpená Kongresom Spojených štátov.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. [1] Library of Congress Acquires Only Known Copy of 1507 World Map Compiled by Martin Waldseemüller

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Martin Waldseemüller na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]