Martina Grochálová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Martina Grochálová
slovenská novinárka a prekladateľka
Narodenie6. november 1976 (47 rokov)
Čadca, Česko-Slovensko

Martina Grochálová (* 6. november 1976, Čadca) je slovenská novinárka a prekladateľka.

Absolvovala štúdium nemčiny a žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre (UKF). V roku 2016 obhájila doktorát v študijnom odbore translatológia na UKF v Nitre.

V roku 2001 pôsobila v Inštitúte interkultúrnych štúdií (Ghana), o dva roky neskôr absolvovala letný vzdelávací pobyt mladých novinárov v Latinskej Amerike (Mexiko, Guatemala, Salvádor).

Viedla ako šéfredaktorka detský katolícky týždenník Rebrík (2001 – 2003), v rokoch 20032011 pôsobila v týždenníku Katolícke noviny ako redaktorka, vedúca vydania a zástupkyňa šéfredaktora. V rokoch 2012 – 2014 pracovala v Karmelitánskom nakladateľstve, od marca 2014 je PR manažérkou Spolku svätého Vojtecha.

Ako dobrovoľníčka sa angažovala v detskej organizácii eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, kde bola predsedníčkou koledníckej akcie Dobrá novina, ktorá podporuje rozvojové projekty v afrických krajinách. Dobrovoľnícky spolupracuje aj so Slovenskou spoločnosťou pre spina bifida a hydrocefalus.

Z angličtiny preložila knihu Pierra Mertensa Liesje, ktorá opisuje život dcéry autora, postihnutej hydrocefalom a rázštepom chrbtice (vydaná v roku 2006 Spolkom svätého Vojtecha). Doteraz boli publikované tieto jej preklady z nemčiny: Youcat – katechizmus pre mladých, Youcat - modlitby pre mladých, Anselm Grün: Moja modlitebná kniha, Veľkonočný príbeh, Michael Hesemann: Môj brat pápež. V roku 2013 vyšla kniha jej rozhovorov s akademickým maliarom Miroslavom Cipárom s názvom Počmáraný život.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]