Marty Friedman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Marty Friedman
Marty Friedman
Základné informácie
Popis umelca Gitarista, skladateľ
Rodné meno Martin Alan Friedman
Narodenie 8. december 1962 (61 rokov)
Washington, USA,
Pôsobenie Deuce, Vixen, Cacophony, Megadeth,
Žáner Heavy Metal, Thrash metal, Neoklasický metal, Progresívny rock, J-pop
Hrá na nástrojoch Ibanez Marty Friedman Model
Vydavateľstvá Avex Trax
Webstránka martyfriedman.com

Marty Friedman (* 8. december 1962, Washington, USA) je americký gitarista. Preslávil sa hlavne ako člen metalovej skupiny Megadeth, ktorej súčasťou bol takmer 10 rokov. V súčasnosti žije v Japonsku.

Kariéra pred Megadeth[upraviť | upraviť zdroj]

Pred nástupom do Megadeth bol Friedman členom niekoľkých ďalších metalových kapiel – Deuce, Hawaii, Vixen a Cacophony. V kapele Cacophony sa stretol s ďalším fenomenálnym gitarovým virtuózom, vtedy len sedemnásťročným Jasonom Beckerom. Produktmi ich spolupráce sú albumy Speed Metal Symphony a Go Off!. Albumy, nesúce sa štýle zvanom neoklasický metal, boli inovatívne v mnohých smeroch, hlavne čo sa týka skĺbenia dvoch virtuóznych gitár do jedného celku.

Megadeth[upraviť | upraviť zdroj]

Po rozpade Cacophony v roku 1989 dostal Friedman ponuku od skupiny Megadeth, ktorú vo februári 1990 prijal. Prvý album, na ktorom sa podieľal, bol Rust In Peace, ktorý je dodnes zaraďovaný medzi míľniky thrash metalu. Friedman na ňom uplatňuje spôsob hry charakteristický pre celú jeho kariéru a takisto sa v niektorých sólach inšpiruje exotickou hudbou. V júli 1992 vychádza album Countdown To Extinction, zameraný oproti predošlému počinu na širšie publikum, čo sa odrazilo aj na predajnosti, keďže album získal dve platinové platne. Friedman hral aj na nasledujúcich albumoch Megadeth – Youthanasia (1994), Cryptic Writings (1997) a Risk (1999). V decembri 1999 však oznamuje, že z kapely odchádza a svoj posledný koncert s kapelou odohral 14. januára 2000. Neskôr v jednom rozhovore Friedman uvádza, že už ho unavuje hrať metalovú hudbu, a potrebuje sa vyvíjať ďalej ako muzikant. Počas obdobia, v ktorom bol Marty súčasťou skupiny, predala skupina Megadeth celosvetovo viac než 10 miliónov albumov.

Život v Japonsku[upraviť | upraviť zdroj]

Friedman, momentálne žijúci v Tokiu, sa aktívne zúčastňuje na kultúrnom živote Japonska. Ako hosť sa objavuje na albumoch mnohých umelcov známych hlavne v Japonsku, a vďaka schopnosti plynule hovoriť po japonsky sa objavuje aj v televízii a prispieva do japonských hudobných časopisov.

Najvýznamnejšie televízne programy, ktorých sa Friedman pravidelne zúčastňoval, boli Mr. Heavy Metal, Rock Fujiyama a Jukebox, v ktorej prekladal anglické texty piesní do japončiny. Okrem toho sa na konci roku 2005 zúčastnil turné s japonskou speváčkou Ami Suzuki.

marci 2011 vydal Friedman vyhlásenie, v ktorom uvádza, že na podporu obetiam zemetrasenia v Japonsku, dá do aukcie všetky svoje gitary, ktoré používal počas pôsobenia v skupine Megadeth a celý výťažok z aukcie venuje zemetrasením postihnutým obyvateľom.[1]

Súčasná tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Aj napriek pracovne nabitému programu, ktorý sprevádza jeho život v Japonsku, zostáva Marty Friedman verný svojej sólovej tvorbe. Rad albumov, začatý v roku 1988 albumom Dragon's Kiss, rozšíril naposledy albumom Future Addict (2008). Album obsahuje prearanžované staršie piesne, no obsahuje aj 3 nové skladby. Future Addict, rovnako ako aj posledný štúdiový počin Loudspeaker (2006) a koncertná nahrávka Exhibit A – Live In Europe (2007), vyšiel najprv v Japonsku, až potom bol vydaný a distribuovaný aj v ďalších krajinách.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Hawaii[upraviť | upraviť zdroj]

Cacophony[upraviť | upraviť zdroj]

Megadeth[upraviť | upraviť zdroj]

Sólové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marty Friedman (guitarist) na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]