Marvel Comics

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Marvel Comics
Marvel Comics
Založená1939 (ako Timely Comics)
ZakladateľMartin Goodman
SídloNew York, USA
Územný rozsahUSA, Európa
ProdukciaKomix
Obrat125,7 milióna $ (2007)
VlastníkThe Walt Disney Company
Webmarvel.com

Marvel Comics je americká spoločnosť, ktorá vydáva komiksy a vlastní práva na komiksové postavy. Bola založená v roku 1939 ako Timely Publications, v 50. rokoch 20. storočia fungovala pod názvom Atlas Comics. Moderný Marvel sa datuje do 60. rokov, keď spoločnosť začala vydávať tituly ako Spider-Man, Fantastic Four, Hulk, X-Men a ďalšie z dôležitých titulov takzvaného strieborného veku komiksu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Timely Comics.

Timely Publications (1939 – 1950)[upraviť | upraviť zdroj]

Vydavateľ Martin Goodman v roku 1939 založil budúci Marvel ako Timely Publications s imprintom Timely Comics pre vydávanie komiksov. Prvý komiks Marvel Comics #1 bol vydaný v októbri 1939. V tomto komikse sa po prvýkrát objavili postavy Human Torch a Namor the Sub-Mariner, ktoré vytvorili Carl Burgos a Bill Everett. Stretol sa s veľkým úspechom a rýchlo dosiahol náklad vo výške 900 000 kusov. V roku 1941 autori Joe Simon a Jack Kirby vytvorili vlasteneckého hrdinu Captain America. Jeho prvý komiks Captain America Comics #1 bol vydaný v marci 1941. Aj tento sa stretol s úspechom, kedy jeho náklad dosahoval milión kusov. Ďalšími hrdinami boli Whizzer, Miss America, Destroyer, Vision a Angel, ale tí také úspechy nedostali.

V roku 1941 Joe Simon opustil miesto editora, na ktoré nastúpil bratranec Goodmanovej ženy Stanley Lieber, následne známy ako Stan Lee.

Atlas Comics (1951 – 1960)[upraviť | upraviť zdroj]

Atlas Comics.

V povojnovej ére superhrdinské komiksy všeobecne upadali a dostali sa mimo záujem verejnosti. Goodman sa preto rozhodol preorientovať na vydávanie hororov, westernov, krimi, vojenských a dobrodružných príbehov. Od roku 1951 preto zmenil názov spoločnosti na Atlas Comics, podľa svojich novín Atlas News Company. Neúspešný pokus o oživenie superhrdinskej tématiky v Atlase sa datuje do roku 1953, kedy boli znovu vydávané komiksy Human Torch, Namor a Captain America, na ktorých sa podieľali Syd Shores, Dick Ayer, Bill Everett, Johna Romita Sr. a Stan Lee. ´

Marvel Comics[upraviť | upraviť zdroj]

1960 – 1969[upraviť | upraviť zdroj]

Stan Lee v roku 1973.

V roku 1961 začala nová éra. Je nutné podotknúť, že zásluha za oživenie superhrdinských komiksov patrí skôr konkurenčným DC Comics. Marvel sa však dokázal naplno adaptovať. V novembri 1961 Stan Lee a Jack Kirby predstavili nový tím Fantastic Four v The Fantastic Four #1. Napriek úspechu Marvel naďalej vydával westerny a vojenské príbehy, ako napríklad komiks Sgt. Fury and his Howling Commandos, v ktorom vystupuje Nick Fury. S úspechom začali byť vydávané i ďalšie komiksy, ako Hulk, Spider-Man, Thor, Ant-Man, Iron Man, X-Men, Daredevil aj s ich nemesis Doctor Doom, Magneto, Galactus, Loki, Green Goblin a Doctor Octopus. Stan Lee a Steve Ditko vytvorili najúspešnejšiu komiksovú sériu v marci 1963, kedy vydali prvé číslo Spider-Mana. V roku 1968 Marvel predal 50 miliónov komiksových kníh. V rovnakej dobe Goodman predal vydavateľstvo spoločnosti Perfect Film and Chemical Corporation, ktorá spadala pod Magazine Management. a v roku 1969 tridsiatich rokoch od Marvelu odišiel.

2000 – 2009[upraviť | upraviť zdroj]

V týchto rokoch Marvel znovu porušil vydavateľské zvyklosti a začal vydávať násilné príbehy pod imprintom MAX. Ďalšími vzniknutými imprintami boli Marvel Adventures a predovšetkým Ultimate Marvel, ktorý začal vydávať alternatívne reštartované a moderné príbehy najznámejších postáv, ktoré vyvrcholili v crossovere Ultimatum. Cieľom bolo prilákať nových čitateľov, ktorí by inak mohli byť od komiksov odradení kvôli dekádam histórie ich postáv.

Po mnohých neúspechoch v 90-tych rokoch bola spoločnosť na pokraji bankrotu, a tak predala filmové práva na svoje najpopulárnejšie komiksové tituly. Boli natočené populárne filmy X-Men a Spider-Man, ktoré sa premenili do filmových sérií. Ich úspech motivoval Marvel k tomu aby založili vlastné filmové štúdium Marvel Studios.

V roku 2009 The Walt Disney Company odkúpila Marvel za štyri miliardy amerických dolárov.

2010 – dodnes[upraviť | upraviť zdroj]

Pod Disney Marvel oživil imprint CrossGen, kde začal vydávať komiksy pre deti. Po úspechu filmu Iron Man Marvel založil Marvel Cinematic Universe, v ktorom na striebornom plátne prepája príbehy aj ďalších postáv. Celosvetové tržby z filmov v roku 2013 dosiahli 12 miliárd amerických dolárov. Marvel taktiež vytvára televízne seriály a počítačové hry.

V roku 2012 prebehol v Marvel celkový reštart vydávaných sérií a nové začali vznikať pod označením Marvel NOW!. Úplne novými sériami boli napríklad Uncanny Avengers a All-New X-Men. Na jar a v lete 2014 prebehla druhá vlna reštartu sérií pod názvom All-New Marvel NOW!. Na jeseň a v zime 2014 prebehla tretia vlna pod názvom Avengers NOW!.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]