Marína (folklórny súbor)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Folklórny súbor ŽSR Marína
folklórny súbor
Založenie 1966
Vedúci Mgr. Ján Jamriška
Kontakt Dom kultúry, Sokolská 69, 96001 Zvolen

Tel. : +421 45 5330181 Fax : +421 45 5321946, 5333868 Mobil. tel. : +421 903 049 169

Krajina Slovensko Slovensko
URL http://www.fsmarina.szm.sk

Folklórny súbor Marína je slovenský folklórny súbor z mesta Zvolen a okolia.

Zakladatelia súboru, inšpirovaní básnickym dielom A. Sládkoviča "Marína", v ktorom básnik ospevuje mladosť, krásu, lásku a čistotu ducha, chceli uvedené atribúty pestovať v novovznikajúcom folklórnom súbore a teda pokrstili ho menom Marína. Choreografie, hudobné úpravy a interpretácia piesňového materiálu pôsobia v duchu odkazu tejto lyricko-epickej básne. Choreografickú tvorbu charakterizuje snaha o rozvíjanie špecifických lokálnych znakov tanečných motívov, dodržiavanie zaužívaných tradičných foriem tancov a pôsobivé estetické vyznenie námetu scénického uvedenia.

V Maríne pracujú tri zložky: tanečný súbor, hudobná zložka (sláčiková ľudová hudba s cimbalom a sólisti inštrumentalisti) treťou je dievčenská spevácka skupina. Tento, takmer sedemdesiatčlenný kolektív tvoria mladí študenti stredných a vysokých škôl a mladí pracujúci z mesta Zvolen a jeho blízkeho okolia.

Marína pracuje nepretržite od svojho vzniku roku 1966. Okrem vystúpení doma na Slovensku pravidelne účinkuje aj na zahraničných folklórnych festivaloch.