Matlock

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Matlock
Slovenský názov Matlock
Originálny názov Matlock
Žáner krimi
Námet Dean Hargrove
Krajina USA Spojené štáty
Pôvodný jazyk anglický
Počet sérií 9
Počet častí 194
Produkcia
Producent Fred Silverman (1986-95)
Dean Hargrove (1986-91)
Andy Griffith (1991-95)
Dĺžka časti 45 - 48 minút
Produkčná spoločnosť Intermedia Entertainment Company (1986-87) 1. séria
The Fred Silverman Company (1987-95) 2.-9.séria
Strathmore Productions (1986-88) 1.-2.séria
Dean Hargrove Productions (1988-95) 3.-9.séria
Viacom Productions (1986-95) – celý seriál
Paramount Network Television (1994-95) 9.séria
Distribútor CBS Television Distribution
Vysielanie
Pôvodné 3. marec 19867. máj 1995
NBC, ABC
Slovenské -
STV1, JOJ, PLUS
Obsadenie

Matlock je americký televízny seriál z právnického prostredia[1]. Hlavnú úlohu obhajcu Bena Matlocka stvárnil Andy Griffith[2][3]. Seriál vyrábalo viacero spoločností: Intermedia Entertainment Company (1. séria), The Fred Silverman Company, Dean Hargove Productions, Viacom Productions a Paramount Television, ktorá vyrobila iba 9. sériu. Úvodná pilotná epizóda mala premiéru v USA v pondelok 3. marca 1986 na televíznej stanici NBC. Od novembra 1992 boli premiérové epizódy vysielané na stanici ABC. Od roku 1991 boli reprízy seriálu uvedené v spolupráci a na televíziách TBS, INSP, Hallmark Channel, CBS Drama, WGN America, FETV a MeTV.

Pôvod seriálu[upraviť | upraviť zdroj]

Second Church of Christ

Seriál Matlock sa nakrúcal v rokoch 1986 – 1995, celkom vzniklo 194 epizód. Inšpiráciou pre scenáristu a producenta Deana Hargrovea, tvorcu hlavnej postavy neohrozeného atlantského právnika patrajúceho po pravde, bol sčasti iný slávny literárny a neskôr televízny hrdina - právnik Perry Mason. Jednou odlišnosťou však je, že kým Mason zvyčajne svojich klientov zbavil viny v prípravnom konaní pred sudcom, Matlock obyčajne dokázal nevinu obvineného (svojho klienta) na súdnom procese výrokom poroty pri vypočúvaní posledného svedka, ktorý bol ozajstným páchateľom, záverečným verdiktom poroty alebo stiahnutím žaloby prokurátorom[4][5]. Dej seriálu sa odohrával väčšinou v Atlante, bol však natáčaný v Los Angeles. Okresný súd v meste Fulton bol v skutočnosti v budove Second Church of Christ v Los Angeles[6].

Herecké obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Andy Griffith
  • Ben Matlock (Andy Griffith) je známy, priateľský a obľúbený, hoci nemilosrdný advokát so svojským správaním. Napriek vysokému honoráru je výhodné si ho najať, lebo svojho klienta vždy oslobodí od viny, čím ho zachráni pred väzením či smrťou.[7] To však nedokáže docieliť bez dávky odhodlanosti, vážnosti a dôkladnosti. Necháva si svoje poznatky na tú správnu chvíľu. V mladosti chodieval do Left-Side hrávať golf. Musel však skončiť kvôli Harroldovi Skalym, ktorý sa tam stále náhle objavil a neustále Matlocka „komandoval“ kvôli spôsobu jeho hry. I napriek zmene Harroldovho správania po vyhranom prípade v epizóde „The Sisters“ svoj názor na golf nezmenil. V slovenskom znení postavu Benjamina Matlocka dabujú slovenskí herci Ladislav Chudík a Marián Slovák.
Matlock študoval právo na Harvarde a po niekoľkých rokoch ako verejný obhajca založil si svoju právnickú prax v Atlante, žije v skromnom vidieckom dome na predmestí. Počas všetkých sérií vlastnil tri generácie osobného auta Ford Crown Victoria. Matlock je vdovec s dvomi dospelými dcérami. Štandardný Matlockov honorár je 100 000 dolárov, obyčajne vyplatených vopred. Neochotne berie pro bono prípady.
Matlock je známy tým, že osobne navštevuje miesto činu, aby objavil prehliadnuté dôkazy. Má svoj štýl skoro domácky, s akým prichádza k možným, alternatívnym teóriám v prípadoch (zvyčajne vraždy), kým sedí v kancelárii a hrá na bendžo alebo si leští svoje topánky. Má vyberavý módny štýl (nosí iba sivé obleky) a štýl komfortu. Má od mladosti nenásytný apetít na hotdogy (vysvetlenie toho je v seriáli Diagnóza vraždy v epizóde „Murder-Two“ (Vražda č.2), čo bolo posledné vystúpenie Matlocka v televízii). V tejto epizóde Matlock obvinil Dr. Marka Sloana (Dick Van Dyke, hlavná postava seriálu) za to, že mu v roku 1969 odporučil katastrofálnu investíciu do 8-pásmových kaziet, v ktorej prišiel ako vysokoškolák o svoje úspory vo výške 5 000 dolárov, a preto musel nosiť lacné obleky a žiť na hotdogoch.
  • Charlen Matlock (Linda Purl) je mladšia dcéra Bena Matlocka. Rovnako vyštudovala právo na Harvarde. Krátku dobu asistovala svojmu otcovi v jeho právnickej praxi v Atlante a objavovala sa iba v prvej sérii. Neskôr sa odsťahovala do Philadelphie, aby si vytvorila vlastnú právnickú prax. Postavu dcéry v epizóde „Diary of a Perfect Murder“ (Denník dokonalej vraždy) už stvárnila herečka Lori Lethin. V slovenskom znení postavu Charlen Matlock dabuje slovenská herečka Michaela Čobejová.
  • Tyler Hudson (Kene Holliday) bol prvý Matlockov súkromný detektív. Predtým bol poručík v americkej armáde. Zaujíma sa o varenie a investovanie do riskantných kapitálových projektov, ako napríklad do orechov pecan. V epizóde „The Chef“ (Šéfkuchár) povedal, že sa zúčastnil súťaže vo varení čili a vyhral 2 000 $. Bol to recept: kurča na čili, omáčka z orieškového masla a niekoľko ďalších tajných ingrediencií. Tyler zriedka vynecháva televíznu reláciu Victoria Edward Show o varení. Herec si už po 3. sérii v seriáli nezahral, kvôli problémom s drogami a alkoholom. V 4. sérii sa objavuje už iba ako hosť a v 5. ako epizódna postava. V slovenskom znení postavu Tyler Hudson dabuje slovenský herec Emanuel Hason.
  • Cassie Phillips (Kari Lizer) pracovala ako pisárka a sekretárka pre Matlocka, zvyčajne na písanie právnych dokumentov a ich odosielanie na súd. Zaplietla sa do niektorých prípadov a bola veľmi vytrvalá vo svojej prvej epizóde („Therapist“), keď prišla k Benovi hľadajúc prácu, o ktorej Matlock povedal, že neexistuje. Poslednýkrát sa Cassie objavuje v epizóde „The Genius“ (Génius) o Benovom synovcovi Irwinovi, do ktorého sa zaľúbila. Postava sa vyskytuje iba v druhej sérii. V slovenskom znení postavu Cassie Phillips dabuje slovenská herečka Katarína Križanová.
  • Leanne MacIntyre (Brynn Thayer) je Matlockova staršia dcéra. Po rozvode so svojím manželom, ktorého jej otec veľmi neschvaľoval, sa vracia do Atlanty, aby mu pomohla s jeho právnickou praxou. Asistuje u otca tri roky, než začne svoju vlastnú prax. Počas tejto doby spolupracuje so svojím otcom na mnohých prípadoch, vrátane jeho obhajoby pri jednej príležitosti. Raz sa ocitli na opačných stranách v prípade rozvodu. Leanne v súdnej sieni používa a využíva spôsoby svojho otca, ktoré jej často pomáhajú pri dokazovaní neviny klienta. V epizóde „The Accused“ (Obvinený) je naznačené, že teraz Leanne asi žije v Los Angeles. Postava sa objavuje 7. a 8. sérii, ale už v šiestej ako hosť. V slovenskom znení postavu Leanne Maclntyre dabuje slovenská herečka Táňa Radeva.
  • Julie March (Julie Sommars) je zástupkyňou okresnej prokuratúry v Atlante a dobrou priateľkou Bena Matlocka. Po náhodnom stretnutí s Benom Matlockom vo výťahu Matlock s prekvapením zisťuje, že bude štátnou žalobkyňou v jeho prípade. Dvaja právnici sa čoskoro stanú priateľmi. Po Juliinom návrate v 9. sérii „The Confession“ (Priznanie) priznáva, že prechováva k Benovi viac než priateľské city. Herečka v roku 1990 (počas natáčania seriálu) bola nominovaná na cenu Zlatý glóbus[8]. Postava sa objavuje v 1. až 6. sérii, v 7. až 9. už iba ako hosť alebo epizódna postava. V slovenskom znení postavu Julie March dabujú slovenské herečky Hana Gajdošová a Anna Višňovská.
  • Michelle Thomas (Nancy Stafford) je asistentka Bena Matlocka. Ben sa s ňou stretol v Londýne. Michelle pracovala v rodine, kde došlo k vražde. Po ukončení prípadu Michelle prijala Benovu ponuku pracovať v jeho právnickej firme. Počas práce s Benom ju oslovila spolužiačka z vysokej školy Andrea Morrow, aby ju obhajovala, keď bola obvinená zo zabitia svojho bývalého manžela. Má niekoľkých nápadníkov, napr. Jed Palmer, Arthur Saxon (Benov skorumpovaný klient). Herečka zo seriálu odišla po 6. sérii, lebo odmietla nasťahovať sa do Severnej Karolíny, nového miesta natáčania seriálu. Postava sa objavuje v 2. až 6. sérii, v 7. i 8. už iba ako hosť. V slovenskom znení postavu Michelle Thomas dabujú slovenské herečky Marta Sládečková a Michaela Čobejová.
  • Conrad McMasters (Clarence Gilyard jr.) bol druhým súkromným vyšetrovateľom Bena Matlocka. Predtým pracoval ako zástupca šerifa v Manteo, kde ho Matlock stretáva pri riešení prípadu, v ktorom Spencer Hamilton zabil svojho brata. V zložitejších prípadoch sa Ben obracia na Conrada, ktorý pre svoje schopnosti vždy odhalí a prinesie potrebný dôkaz. Vo voľnom čase si rád zajazdí rodeo. Postava sa objavuje v 4. až 8. sérii. V slovenskom znení postavu Conrad McMasters dabuje slovenský herec Ján Tréger.
  • Cliff Lewis (Daniel Roebuck) je právnik v Benovej firme, súkromný vyšetrovateľ a syn Billyho Lewisa. Je skromný, učenlivý – raz pred svojimi spolužiakmi sa vychvaľoval, že je partnerom Matlocka, k čomu sa Matlockovi priznal. V slovenskom znení postavu Cliff Lewisa dabuje slovenský herec Vladimír Kobielsky.
  • Geraldine Margaret "Jerri" Stone (Carol Huston) je súkromná detektívka Bena Matlocka v záverečnej sérii. Je priama a dosahuje dobré výsledky. Spolu s Cliffom Lewsom riešia mnohé prípady. Príležitostne si rada zaspieva s Benom staré pesničky vrátane uspávaniek. Jazdí v modrom Ford SUV. V slovenskom znení postavu Jerri Stone dabuje Kristína Svarinská.

Vedľajšie postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Lloyd Burgess (Michael Durell) je okresný prokurátor pre okres Fulton. Postava sa vyskytuje v 1. až 6. sérii.
  • Bob Brooks (David Froman) je poručík a Benov kontakt na policajnom oddelení v Atlante. Postava sa vyskytuje v 1. až 6. sérii.
  • Les "Ace" Calhoun (Don Knotts) je Benov sused, ktorý bol aj jeho klientom v 3. sérii. Postava sa vyskytuje v 3. až 6. sérii.
  • Billy Lewis (Warren Frost) je Benov priateľ z detstva a otec Cliffa. Je bratom Matlockovej priateľky zo strednej školy. Billy obviňuje Bena, že rozchodom s ňou zapríčinil mnohé nepríjemnosti v jeho živote. Žiada Bena o mnohé služby. Jednou z nich je, aby Ben prijal Cliffa po ukončení právnických štúdií do svojej firmy. Postava sa vyskytuje v 6. až 9. sérii.
  • Hazel (Alice Hirson) je sekretárka Matlocka, ktorá sa objavila v pilotnej epizóde.
  • James McEachin (Frank Daniels) je poručík a Benov kontakt na policajnom oddelení v Atlante. Postava sa vyskytuje v 1. sérii.

Epizódy[upraviť | upraviť zdroj]

Matlock sa vysielal celkom v 194 epizódach počas deviatich sérií. Boli odvysielané štyri epizódy po dve hodiny a 32 dvojdielnych epizód. Šesť epizód predstavovalo prehliadky väčšinou s krátkymi šotmi z predchádzajúcich príbehov.

Séria Epizódy USA USA Slovensko Slovensko
Premiéra série Finále série Sledovanosť Stanica Premiéra série Finále série Stanica
Pilotná 1 3. marec 1986 NBC TBA TBA STV1
1 23 23. september 1986 12. máj 1987 TBA TBA
2 24 22. september 1987 3. máj 1988 TBA TBA JOJ

JOJ Plus

3 20 29. november 1988 16. máj 1989 TBA TBA
4 24 19. september 1989 8. máj 1990 TBA TBA
5 22 18. september 1990 30. apríl 1991 TBA TBA
6 22 18. október 1991 8. máj 1992 TBA TBA
7 18 5. november 1992 6. máj 1993 ABC TBA TBA
8 22 23. september 1993 19. máj 1994 TBA TBA
9 18 13. október 1994 7. máj 1995 TBA TBA

Slovenské vysielanie a znenie[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá séria seriálu Matlock bola vysielaná na televíznej stanici STV1 ešte v 90. rokoch. Dabing seriálu vyrobila Slovenská televízia. Vtedy dabingovým hercom Bena Matlocka, hlavnej postavy seriálu, bol slovenský herec Ladislav Chudík. Neskôr ďalšie série už boli vysielané na televíznych staniciach JOJ a JOJ Plus (v súčasnosti PLUS). Dabing seriálu pre televíziu vyrobila spoločnosť EKA. Dabingovými hercami boli Marián Slovák, Michaela Čobejová, Marta Sládečková, Emanuel Hason, Martin Kaprálik, Hana Gajdošová, Anna Višňovská, Ivan Gogál, Vladimír Kobielsky, Ivan Šandor, Peter Kollárik, Dušan Vaňo, Gregor Hološka, Tibor Vokoun, Tibor Frlajs, Martin Vittek, Ľubica Očková, Petra Gažíková-Lángová, Zuzana Kyzeková, Ján Tréger, Táňa Radeva, Kristína Svarinská. Na dabingu spolupracovali Branislav Mitka, Róbert Boldiš a Lenka Hudecová, autorkou prekladu do slovenčiny bola Veronika Hamšíková a dialógy spracovala Jana Hogh. Dramaturgičkou slovenského znenia bola Dagmar Komorová, zvukárom bol Vladimír Maroš. Asistentkou réžie bola Anna Nedelčevová a režisérom bol Martin Beňuška [9].

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Andy Griffith pri prebratí medaile
  • Andy Griffith získal v roku 1987 People´s Choice Award za najobľúbenejšieho herca v novom seriáli.
  • Andy Griffith bol nominovaný na cenu Tony a nominovaný na Emmy za herecký výkon, je nositeľ ceny Grammy Award ako spevák gospelových piesní. Prezident George W. Bush mu odovzdal prezidentskú Medailu slobody.
  • Seriál získal v roku 1992 cenu Emmy za hudobnú kompozíciu.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • V 4. epizóde 3. série s názvom „The Mistress“ môže divák vidieť československý motocykel Babetta.
  • Nancy Stafford, Kari Lizer, Daniel Roebuck a Brynn Thayer sa spolu objavili v seriáli ako hostia, ešte predtým ako obsadili „svoje roly“ v seriáli Matlock.
  • V seriáli si zahrali herci zo seriálu The Andy Griffith Show - Don Knotts, Aneta Corsaut, Jack Dodson, Betty Lynn a Arlene Golonka.
  • Daniel Roebuck si v seriáli zahral tri rôzne role ešte skôr, ako si v zahral rolu Cliffa Lewisa.
  • Postava Bena Matlocka je údajne založená na právnikovi Bobby Lee Cookovi zo štátu Georgia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Matlock | TV Guide [online]. TVGuide.com, [cit. 2018-09-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. O'CONNOR, John J.. 2 NEW SERIES, 'MATLOCK' AND 'SLEDGE HAMMER'. The New York Times. Dostupné online [cit. 2018-09-10]. (po anglicky)
  3. Tv-sarjan tähtinäyttelijä kuoli. Ilta-Sanomat, 2012-07-03. Dostupné online [cit. 2018-09-10]. (po fínsky)
  4. Matlock - The First Season [online]. DVD Talk, [cit. 2018-09-10]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Sleuths of My Youth: Perry Mason and Matlock. The Great Detectives of Old Time Radio, 2012-02-18. Dostupné online [cit. 2018-08-06]. (po anglicky)
  6. 9 things you might not know about 'Matlock' [online]. Me-TV Network, [cit. 2018-08-01]. Dostupné online.
  7. Matlock [online]. www.tv-archiv.sk, [cit. 2018-08-01]. Dostupné online.
  8. Matlock [online]. [Cit. 2018-09-10]. IMDb ID: tt0090481. Dostupné online.
  9. Matlock / Matlock ° :: dabingFORUM SK [online]. www.dabingforum.sk, [cit. 2018-08-01]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]