Medzinárodné letisko Dauha

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Medzinárodné letisko Hamad
مطار الدوحة الدولي
IATA: DOH · ICAO: OTBD
Základné informácie
Typ letiskamedzinárodné civilné
PrevádzkovateľQatar Civil Aviation Authority
Otvorenie2005
MestoDauha, Katar
Vzletové a pristávacie dráhy
Smer Dĺžka Povrch
16R/34L 4 250 m asfalt
16L/34R 4 850 m asfalt
Štatistika (2019)
Cestujúcich38 786 422
Pohybov232 917 lietadiel
[1]

Medzinárodné letisko Hamad (IATA: DOH, ICAO: OTBD) (arab.: مطار الدوحة الدولي) je medzinárodné letisko, ktoré sa nachádza v blízkosti hlavného mesta Kataru, v Dauhe. Ide o jediné letisko v krajine a tiež domov pre jednu zo svetových leteckých spoločností Qatar Airways.

Letisko bolo postavené v roku 2005, kedy ho používali iba domáci turisti na cesty do zahraničia a tiež slúžilo pre zahraničných pracovníkov s ropou a zemným plynom. V súčasnosti letisko láka viac ľudí, práve zo zahraničia a to hlavne turistov. Spočiatku dokázalo odbaviť len 9 miliónov cestujúcich ročne, teraz sa jeho kapacita zvýšila takmer o 30 miliónov, takže ročne odbaví 38 miliónov. Nielen osobná doprava z neho robia významné letisko, ale tiež nákladná doprava, kde letisko zaujalo 27. miesto vo svete. Je jedno z najväčších letísk na Blízkom východe.

Na letisku ročne pristane okolo 200 000 lietadiel, a preto letisko obsahuje 42 parkovacích miest pre lietadlá. Na letisku sa tiež nachádza 60 odbavovacích brán, 8 kolotočov pre batožinu a viac ako 1000 parkovacích miest pre autá. Letisko tvoria dva terminály, hlavný terminál slúži iba pre leteckú spoločnosť Qatar Airways a nový terminál sa venuje viac ako tridsiatim ďalším leteckým spoločnostiam. Letisko bolo niekoľkokrát rozšírené, pre zvýšenie kapacity cestujúcich. Obsahuje taktiež Wi-Fi sieť, rôzne butiky, či niekoľko reštaurácií. Jeho 4,6 kilometrová dráha je jedna z najdlhších dráh civilného letectva. Významná je aj letisková veža, ktorá bola navrhnutá Curtisom W. Fentressom, zakladateľom americkej firmy Fentress Architects. Lietajú tu každodenné linky do Veľkej Birtánie, Nemecka, Španielska, Francúzska, Ruska, USA a do niekoľkých ázijských krajín.

Letecké destinácie[upraviť | upraviť zdroj]

Aerolínie Destinácie Terminál
Air Arabia Šardžá
B
Air India Express Bombaj-Čhátrapati Šivají, Mangalór, Kočí, Kóžikkót, Thiruvananthapuram
B
Biman Bangladesh Airlines Dháka
B
British Airways Bahrajn, Londýn-Heathrow
B
EgyptAir Káhira
B
Emirates Dubaj-International
B
Etihad Airways Abú Zabí
B
flydubai Dubaj-International
B
Gulf Air Bahrajn
B
Iran Air Šíráz
B
Iran Aseman Airlines Bandar Abbás, Lamerd, Teherán-Immám Chomejní
B
Jet Airways Kočí, Dillí-Indíra Gándhí, Bombaj-Čhátrapati Šivají
B
KLM Amsterdam-Schiphol
B
Kuwait Airways Kuvajt
B
Lufthansa Frankfurt
B
Middle East Airlines Bejrút
B
Nepal Airlines Dubaj-International, Káthmandu
B
Oman Air Maskat
B
Pakistan International Airlines Islamabad, Karáči, Láhaur, Péšávar
B
Pegasus Airlines Istanbul-Sabiha Gökçen
B
Philippine Airlines Manila
B
Qatar Airways Abú Zabí, Addis Ababa [začína 12. septembra 2013], Ahmedabad, Alexandria-Borg el Arab, Alžír, Ammán-Kráľovnej Alie, Amritsar, Ankara, Atény, Bagdad, Bahrajn, Baku-Hejdár Alíjev, Bangalór, Bangkok-Suvarnabhumi, Barcelona-El Prat, Basra, Peking-Capital, Bejrut, Belehrad, Bengázi, Berlín-Tegel, Brusel, Bukurešť-Henri Coandă, Budapešť-Ferihégy, Buenos Aires-Ezeiza, Káhira, Kapské Mesto, Casablanca, Čcheng-tu, Čennai, Chicago-O'Hare, Čchung-čching, Kočí, Colombo, Kodaň, Dammám, Dar es Salaam, Dillí-Indíra Gándhí, Denpasar, Dháka, Dubaj-International, Entebbe, Erbil, Frankfurt, Kasim, Ženeva, Goa, Kanton, Hanoi-Noi Bai, Hočiminovo Mesto, Hong Kong, Houston-Intercontinental, Hajdarabád, Islamabad, Istanbul-Atatürk, Jakarta, Džídda-Kráľ Abdulaziz, Johannesburg-OR Tambo, Karáči, Káthmandu, Chártúm, Kigali, Kilimandžáro, Kalkata, Kóžikkót, Kuala Lumpur, Kuvajt, Lagos, Lahór, Londýn-Heathrow, Luxor, Medina, Madrid-Barajas, Malé, Manchester, Manila, Maputo, Mašhad, Melbourne, Miláno-Malpensa, Mombasa, Montréal-Trudeau, Moskva-Domodedovo, Bombaj-Čhátrapati Šivají, Mníchov, Maskat, Nairobi-Jomo Kenyatta, Al Nadžáf, New York-JFK, Osaka-Kansai, Oslo-Gardermoen, Paríž-Charles de Gaulle, Perth, Péšávar, Philadelphia [začína 2. apríla 2014], Phuket, Rijád-Kráľ Khalid, Phnom Phenh, Rím-Fiumicino, Salála, Saná, São Paulo-Guarulhos, Soul-Inčchon, Šanghaj-Pchu-tung, Šíráz, Singapur, Sofia, Petrohrad-Pulkovo, Štokholm-Arlanda, As-Sulajmanijja, At-Ta'if [začína 2. októbra 2013], Tbilisi, Téheran-Immám Chomejní, Thiruvanathapuram, Tripolis, Tókjo-Narita, Tunis, Benátky-Marco Polo, Viedeň-Schwechat, Varšava-Chopin, Washington-Dulles, Yangon, Záhreb, Zürich
A
RAK Airways Rás al-Chajmá
B
Royal Jordanian Airlines Ammán-Kráľovnej Alie,
B
Saudia Džídda-Kráľ Abdulaziz, Rijád-Kráľ Khalid
B
Shaheen Air Péšavár
B
SriLankan Airlines Kolombo
B
Sudan Airways Abú Zabí, Chártúm
B
Syrian Air Damask
B
Turkish Airlines Istanbul-Atatürk
B
United Airlines Dubaj-International, Washington-Dulles
B
Yemenia Kuvajt, Saná
B

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]