Meganeura monyi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Meganeura

Meganeura monyi je vyhynutý druh hmyzu (jediný z rodu Meganeura) z čeľade Meganeuridae.

Býva často označovaná ako žijúca fosília. To preto, že sa táto pravážka od svojho vzniku, ku ktorému došlo na prelome devónu a karbónu, do dnešných dní príliš nezmenila. Ubralo z nej hlavne na veľkosti, pretože impozantných 75 cm v rozpätí krídel už nikdy neskôr vážky nedosiahli.

Medzi predstaviteľmi života mladších prvohôr zastupuje Meganeura veľkú skupinu hmyzu, ktorá v tom období ako prvá z celej živočíšnej ríše dokázala preniknúť aj do vzduchu. S ohľadom na množstvo nepriateľov z radov dravých článkonožcov, obojživelníkov a v neposlednej rade aj úspešne sa vyvíjajúcich plazov bol útek do vzduchu vlastne účinnou obranou. Počas karbónu došlo v dôsledku priaznivého podnebia k búrlivému rozvoju nielen rôznych skupín hmyzu (švábov, kobyliek a neskôr aj chrobákov), ale aj ďalších skupín suchozemských článkonožcov. Početné boli v tom období už škorpióny, pavúky a stonožky.

Meganeura nebola vo svojej neobvyklej veľkosti osamostatnená. Iným podobným obrom medzi bezstavovcami bola karbónska mnohonožka Arthropleura, ktorá mala 150 cm dlhé telo. Vedľa vymenovanými zástupcami žily v mladších prvohorách ešte ďalšie skupiny hmyzu, ktoré však vymreli, a poznáme ich preto len z ich fosílnych nálezov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]