Menštruačná vložka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Menštruačná vložka je absorbujúci materiál nosený ženou počas menštruácie, na zachytenie výtoku krvi z vagíny. Nosia sa externe, nalepené v nohavičkách pod vchodom do vagíny. Jedna vložka vydrží žene priemerne 6 hodín (3 až 8 hodín). Záleží od absorpčných schopností vložky (dokáže absorbovať približne 5 až 8 ml) a množstva výtoku ženy. Jedna z alternatív je menštruačný tampón, ktorý sa zavádza dovnútra vagíny. Najnovší trend je používanie menštruačného pohárika a absorpčných menštruačných nohavičiek. Posledné dve alternatívy sú veľmi priaznivé z ekologického hľadiska a nachádzajú si čoraz väčšiu obľubu.

Menštruačné vložky sa líšia od vložiek pre močovú inkontinenciu, ktoré nosia ľudia majúci problémy so zadržiavaním moču.

Ekologické aspekty[upraviť | upraviť zdroj]

Počas 40 rokov menštruácie jedna žena spotrebuje približne 5 až 15 tisíc jednorazových hygienických pomôcok. V roku 2018 sa len v USA predalo 5,8 miliárd tampónov a vložiek[1]. Bežné vložky sa môžu na skládke odpadu rozkladať až 100 rokov. Ich zloženie a technologická úprava sú často sprevádzané chemickým bielením, pridávaním biocídov, parfumovaním či plnením absorpčným gélom, čo zaťažuje životné prostredie. Odhaduje sa, že slovenské ženy vyprodukujú ročne jeden milión kilogramov odpadu z tohto problémového materiálu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. How tampons and pads became so unsustainable. - National Geographic. National Geographic, 2019-09-06. Dostupné online [cit. 2001-01-28]. (po anglicky)