Messierov objekt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tabuľka snímok všetkých Messierových objektov

Messierove objekty je skupina astronomických objektov, spísaných Charlesom Messierom v jeho katalógu Hmlovín a hviezdokôp (po anglicky Nebulae and Star Clusters), ktorý bol prvýkrát vydaný v roku 1774. Pôvodná motivácia, ktorá stála za zrodom katalógu bola skutočnosť, že Messier bol „lovcom“ komét a bol frustrovaný objektmi, ktoré kométy pripomínali, no neboli nimi. Z toho dôvodu zostavil tento zoznam.

Prvé vydanie pokrývalo 45 objektov označených M1M45. Celý zoznam pozostáva zo 110 objektov, od M1 po M110. Posledná verzia katalógu bola vydaná v roku 1781 a bola vytlačená v Connaissance des Temps v roku 1784. Mnoho z týchto objektov je aj dnes známych pod svojím Messierovým číslom.

Pretože Messierov zoznam zostavili astronómovia zo severnej pologule, obsahuje len objekty, ktoré sú viditeľné z viac obývaných zemepisných šírok tejto pologule. Mnoho pôsobivých južných objektov, akými sú napríklad Veľký a Malý Magellanov mrak, sú zo zoznamu vynechané. Pretože všetky Messierove objekty sú viditeľné pomocou bežného ďalekohľadu alebo malého teleskopu (za priaznivých podmienok), sú obľúbenými objektmi na pozorovanie, najmä u amatérskych astronómov. Na jar sa niekedy astronómovia stretávajú na „Messierovych maratónoch“, pri ktorých je možné vidieť všetky objekty počas jednej noci.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Pozn.: všetky stránky sú v angličtine.