Mesto bohov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mesto bohov
Originálny názov Cidade de Deus
Žáner dráma
Dĺžka 130 min. minút
Štát Brazília
Pôvodný jazyk Portugalčina
Rok 2003
Spoločnosť Miramax (USA)
Rozpočet $ 3,300,000
Filmový štáb
Réžia Kátia Lund
Fernando Meirelles
Scenár Paulo Lins
Bráulio Mantovani
Produkcia Andrea Barata Ribeiro
Mauricio Andrade Ramos
Elisa Tolomelli
Hudba Ed Cortês
Antonio Pinto
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Mesto bohov je brazílsky film z roku 2002. Rozpráva príbehy mladých ľudí žijúcich v jednej z najchudobnejších a najnebezpečnejších štvrtí Rio de Janeira. Film je pohľadom na drsný život v slumoch, kde vinou ťažkej sociálnej situácie a nedostatočného vzdelania obyvatelia obchodujú s drogami a zabíjajú sa medzi sebou.

Film je poskladaný do akýchsi kapitol, posúvajúcich dej v čase a popisujúcich jednotlivé postavy akokoľvek spojené s celým príbehom. Rozpráva príbehy ľudí, ktorých životné osudy sa pretínajú, tak ako to vidí rozprávač filmu Buscapé "Raketa".

Mesto bohov je bytový projekt brazílskej vlády na ubytovanie najchudobnejších ľudí, založený na začiatku 60. rokov 20. storočia. Počas troch dekád sa z mesta postupne stane jedno z najnebezpečnejších miest v Riu de Janeiru.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Buscapé je mladý černošský chlapec, amatérsky fotograf, žijúci v Meste Bohov. Je príliš bojazlivý a múdry na to, aby páchal zločiny. Chce sa stať profesionálnym fotografom.

Najznámejším gangom v meste v 60. rokoch je Trio Morte (Nežné Trio), ktoré obdivujú všetci mladí chlapci. Jedným z členov tria je aj Buscapého starší brat Marreco "Káčer", ale Buscapé nemá odvahu pridať sa do gangu svojho brata. Po prepadnutí motelu kvôli peniazom postupne zomierajú všetci traja členovia gangu.

V 70. rokoch získava nadvládu nad mestom brutálny mladík Li'l Zé "Malý Zé", ktorý v detstve spolupracoval s triom. Ten so svojim kamarátom Bene zavraždí takmer všetkých svojich konkurentov, aby ovládol obchod s drogami v Meste Bohov. Carrot Sandro "Mrkváč" je šéfom jediného gangu, ktorý Zé nechal na pokoji, pretože je priateľom Beneho.

V 80. rokoch sa Bene rozhodne odísť z gangu, pretože už nie je ochotný zmieriť sa s brutalitou gangu. To sa nepáči Malému Zé, ktorý sa po Beneho nešťastnej smrti rozhodne ovládnuť aj rajón Carrota Sandra. V meste sa rozpúta vojna medzi oboma gangmi, ktorú zaznamená svojim fotoaparátom Buscapé, vďaka čomu dostane vytúžené miesto novinára.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Všetci amatérski herci vo filme pochádzali zo slumov v Riu de Janeiru.
  • Film nebol v skutočnosti nakrúcaný v Meste bohov, pretože by to bolo príliš nebezpečné. Nakrúcanie prebiehalo v blízkej, no menej nebezpečnej štvrti.
  • Scéna, v ktorej Buscapé "Raketa" hovorí Maríne o tom, že sa nikdy nesprchoval v sprche s teplou vodou, v scenári nebola. V skutočnosti išlo o rozhovor počas prestávky medzi nakrúcaniami, v ktorej chlapec rozprával herečke o svojom živote v slume.
  • Scéna v ktorej sa Buscapé "Raketa" smeje svojmu staršiemu bratovi Marrecovi "Káčer" po tom, čo ho vyfackoval ich otec, v scenári nebola. Luis Otávio, hrajúci Buscapého, sa nedokázal prestať smiať, a tak Renato de Souza, hrajúci jeho staršieho brata, začal imporvizovať a povedal mu, aby sa prestal smiať.
  • V scénkach, odohrávajúcich sa v redakcii novín, hrajú niektorí členovia filmového štábu.
  • Herec Leandro Firmino, hrajúci Malého Zé, pochádzal skutočne z Mesta Bohov a nemal žiadne ambície stať sa hercom. Na konkurz išiel len preto, aby robil spoločnosť svojmu priateľovi.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Film bol nominovaný na štyroch Oscarov, získal 48 ocenení a ďalších 21 nominácii:

  • Nominácia na Oscara v roku 2002 za najlepšiu kinematografiu
  • Nominácia na Oscara v roku 2002 za najlepšiu réžiu
  • Nominácia na Oscara v roku 2002 za najlepší strih
  • Nominácia na Oscara v roku 2002 za najlepší scenár