Mesto duchov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Craco, talianske zaniknuté mesto, fotografované 2003
Ulica v zaniknutom meste Bodie, Kalifornia

Mesto duchov je (úplne alebo do značnej miery) opustené mesto, príp. aj mesto, ktorého počet obyvateľov prudko poklesol.

Príčiny opúšťania miest[upraviť | upraviť zdroj]

V Spojených štátoch sa väčšina opustených miest nachádza na západe krajiny, mnoho z nich bolo založených počas trvania tzv. zlatej horúčky. Po jej skončení sa obyvatelia pri hľadaní práce presunuli do iných miest. Ukážkovým príkladom je Delamar Ghost Town. Teraz sa tieto "mestá duchov" tešia veľkej popularite medzi turistami, niektoré z nich sú chránené, aby si mohli zachovať svoj unikátny charakter. Vďaka ochrane si mesto Oatman v štáte Arizona zachovalo svoj pôvodný vzhľad z konca 19. storočia.

Príčinou opustenia mesta Grytviken temer všetkými obyvateľmi v Zámorskom území Spojeného kráľovstva Južná Georgia bolo vyčerpanie prírodných surovín, ako aj zákaz lovu veľrýb. Podobná situácia nastala v meste Pyramiden, ležiacom na súostroví Svalbard, kde sa po vyčerpaní zásob kamenného uhlia dovtedajší obyvatelia presťahovali do iných banských oblastí.

Príčinou opúšťania miest môže byť aj strata politického a kultúrneho významu. Taký osud postretol Ktésifón a veľa iných miest na Blízkom východe. Príčinou vymierania môže byť aj zdĺhavý vojnový konflikt. Taká situácia nastala okrem iného v azerbajdžanskom meste Agdam v Náhornom Karabachu.

Mestá zničené po živelnej pohrome - dedina Caraibas pri meste Itacarambi v Brazílii bola evakuovaná po zemetrasení, ale obyvatelia sa už do nej nevrátili. Craco, talianske mesto v regióne Basilicata, bolo opustené po obrovskom zosuve pôdy.[1]

Niekedy postačuje samo ohrozenie katastrofou. V roku 2002 sa mestom duchov stala Goma v Kongu, po tom ako 300 tisíc obyvateľov utieklo z mesta v dôsledku ohrozenia výbuchom sopky.[2]

Niektoré mestá v Arkansase sa vyprázdnili po vymretí obyvateľov v dôsledku epidémie španielskej chrípky v rokoch 1918 - 1919.

Typickým príkladom opusteného mesta sú aj Černobyľ a Pripiať na Ukrajine, opustené v dôsledku havárie tamojšej atómovej elektrárne.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Most Popular Titles With Location Matching "Craco, Matera, Basilicata, Italy" [online]. [Cit. 2013-12-07]. Dostupné online. (angličtina)
  2. Remarkable news about Africa

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Mesto duchov

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zaniklé sídlo na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).