Miazgová sústava

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Miazgová sústava (iné názvy: miazgový systém, lymfatická sústava, lymfatytický systém) je neoddeliteľnou súčasťou imunitnej sústavy (systému), tieto pojmy sa do značnej miery prekrývaju. Zväčša sa pod imunitným systémom myslí viac funkcí, a pod lymfatickým viac anatómia a morfológia. Miazgové cievy začínajú v tkanivách ako miazgové vlásočnice, ktoré ústia do zberných miazgových žíl. Pred vstupom do miazgových žíl preteká miazga miazgovými uzlinami, ktoré sú rozptýlené v skupinách po celom tele. Počas infekčnej choroby sa v uzlinách zmnožia biele krvinky a uzliny sa viditeľne zväčšia.

Zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Miazga (lymfa), miazgové (lymfatické) cievy, štruktúry a orgány obsahujúce lymfatické tkanivo - slezina, týmus - detská žľaza, červovitý prívesok - appendix, lymfatické uzliny, mandle.

Funkcie[upraviť | upraviť zdroj]

Návrat bielkovín a plazmy do srdcovocievneho systému; transport tukov z tráviaceho do srdcovocievneho systému; miesto vývoja a množenia niektorých typov bielych krviniek; ochrana proti chorobám cez tvorbu protilátok a iných látok.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]