Mike Shinoda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Michael Kenji Shinoda)
Mike Shinoda
americký hudobník
americký hudobník
Narodenie11. február 1977 (47 rokov)
Agoura Hills, Kalifornia, USA
PodpisMike Shinoda, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkamikeshinoda.com
CommonsSpolupracuj na Commons Mike Shinoda

Mike Shinoda, celým menom Michael Kenji Shinoda (niekedy aj The Glue či The Cobra Holda) (* 11. február 1977, Agoura Hills, Kalifornia, USA) je americký umelec, hudobník, hudobný producent. Je známy ako MC, raper a hráč na rytmickú gitaru a na keyboard v skupine Linkin Park, a jeho sólovom projekte nazvanom Fort Minor.

Osobný život a kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Mike Shinoda sa narodil na Los Angeleskom predmestí v Agoura Hills. Má mladšieho brata menom Jason Shinoda. Mike študoval na základnej škole Lindero Canyon Middle School.

Na žiadosť jeho matky Mike vo svojich šiestich rokoch začal hrať na klavíri. V jeho trinástich sa rozhodol hrať jazz, blues a dokonca hip-hop. Na strednej škole sa začal venovať hre na gitare a spevu (najmä rapu).

Neskôr tvoril a nahrával hudbu s Bradom Delsonom v provizórnom nahrávacom štúdiu v Mike-ovej detskej izbe. V tom čase študoval na strednej škole Agoura High School s priateľmi z kapely Bradom Delsonom a Robom Bourdonom rovnako ako s členmi kapely Hoobastank. Na konci strednej školy bola založená skupina Xero, ktorej členmi boli Mike Shinoda, Brad Delson a Rob Bourdon.

Po strednej škole začal Mike na vysokej škole Art Center College of Design študovať grafický dizajn. Tu spoznal Josepha Hahna, ktorý sa spolu s Davidom Farrellom pridali ku kapele Xero.

Len ako 21 ročný, Mike napokon vyštudoval vysokú školu v odbore ilustrácia a zabezpečil si prácu ako grafik hneď po maturite. Na svoje schopnosti nadviazal tak, že sa spolu s Josephom Hahnom postaral o celkový dizajn všetkých albumov skupiny Linkin Park a tiež vytvoril aj obal pre album "2000 Fold" pre Styles of Beyond. Neskôr pokračoval v dokazovaní jeho umeleckých schopností. Mal svoju prvú výstavu Diamonds Spades Hearts & Clubs v galérii s názvom "Gallery 1988" v Los Angeles v čase tvorby albumu Minutes to Midnight.

Linkin Park[upraviť | upraviť zdroj]

Mike po druhýkrát priviedol do kapely speváka, Chestera Benningtona, čím nahradil Marka Wakefielda. Od samého začiatku sa Mike Shinoda úzko podieľal na tvorbe nahrávok z technického hľadiska. Mike spolu s gitaristom Bradom Delsonom produkoval album Hybrid Theory EP (1999) a rovnako aj Hybrid Theory (2000). Neskôr organizoval a dohliadal na tvorbu remixového albumu Reanimation (2002), v ktorom sa nachádzajú remixy z jeho vlastnej tvorby, ktoré nahral v jeho vlastnom domácom štúdiu, "Crawling" a "Pushing Me Away". Vo svojom voľnom čase tiež zaradil do svojho repertoára pieseň od skupiny The X-Ecutioners s názvom "It's Goin' Down".

Po rokoch remixovania bolo na čase vyprodukovať nové piesne a tak v roku 2003 štúdio Warner Bros vydalo ďalší album skupiny Linkin Park s názvom Meteora. Mike sa na tomto albume podieľal nie len hudobne ale aj graficky v spolupráci s umelcami DELTA, s odborníkom na grafický dizajn Frankom Maddocksom a s dobrým kamarátom kapely Josephom Hahnom.

Uverejnením albumu Collision Course v roku 2004 v spolupráci s Jay-Z, Mikova účasť na tvorbe albumu pokračovala rásť. Bol to on, kto produkoval a mixoval album, ktorý v roku 2006 získal cenu Grammy v kategórii najlepšej rapovej spolupráce.

Skupina vydala svoj ďalší album, Minutes To Midnight, dňa 14. mája 2007. Tento album bol vytvorený v spolupráci s producentom Rickom Rubinom, ktorý dohliadal na hudobný vývoj kapely. Bol to tiež album, kedy Mike prvýkrát naspieval sprievodné vokály, keďže bol dosiaľ známy len ako reper. Mike naspieval piesne "In Between" a "No Roads Left" a tiež repoval a spieval v piesňach "Bleed It Out" a "Hands Held High". Napriek nezvyklosti Mika ako speváka ho hudobný časopis Hit Parader zaradil v rebríčku 100 najlepších metalových spevákov všetkých čias na 72. miesto. Opäť v spolupráci s Rickom Rubinom bol 14. septembra 2010 vytvorený najnovší album skupiny Linkin Park s názvom A Thousand Suns.

Fort Minor[upraviť | upraviť zdroj]

Mike vytvoril vedľajší produkt s názvom Fort minor v rokoch 2003 až 2004, pretože vraj v skupine Linkin Park nebol schopný sa plnohodnotne preukázať v hip-hopovom smere. Názov projektu vysvetlil v interview:

"Fort predstavuje agresívnejšiu stranu hudby. Minor môžeme preložiť rôznymi spôsobmi: ak hovoríme o teórii hudby, minor (z angličtiny, molová tónina) je tmavšia (pochmúrnejšia). Chcel som pomenovať album inak ako svojim menom, pretože chcem aby ľudí zaujímala hudba a nie ja."

Debutový album The Rising Tied vyšiel 13. novembra 2005 a zahŕňa aj hosťujúce vystúpenia Styles of Beyond, Lupe Fiasco, Common, Black Thought of The Roots, John Legend, Holly Brook, Jonah Matranga, Celph Titled v spolupráci s Jay-Z ako výkonným producentom. Mike Shinoda vydal aj nový album s názvom Post Traumatic.


Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Mike Shinoda