Michal Lukačín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michal Lukačín
Michal Lukačín v roku 2004
Narodenie8. február 1973 (51 rokov)
Michalovce

Michal Lukačín (* 8. február 1973, Michalovce) je bývalý hádzanár a v súčasnosti tréner. Je jedným z najúspešnejších slovenských trénerov v ženskej hádzanej. S týmto športom začínal ako hráč v Michalovciach, ale v pomerne mladom veku svoju aktívnu hráčsku kariéru ukončil a stal sa trénerom.

Prvé obdobie trénerského pôsobenia v Michalovciach[upraviť | upraviť zdroj]

Titul s mladšími dorastenkami[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2001 dosiahol svoj prvý výraznejší trénerský úspech, keď s mladšími dorastenkami ŠK Zekon Michalovce získal titul majsteriek Slovenska.

V sezóne 2001/02 sa stal asistentom trénera Vladimíra Danoveho pri ženskom družstve Michaloviec, ktoré v tejto sezóne nieslo názov ŠK Zekon PSJ-Chemkostav Michalovce. V decembri po odvolaní trénera Danoveho sa stal hlavným trénerom tohto družstva, ktoré nakoniec v slovenskej extralige skončilo na 5. mieste, znamenajúcom postup do novovytvorenej česko-slovensko-rakúskej interligy (WHIL). V tej istej sezóne dosiahol aj ďalší výrazný úspech, keď michalovskú ženskú hádzanú prvýkrát v histórii doviedol do finále Slovenského pohára, v ktorom jeho celok podľahol domácemu družstvu HK Slovan Duslo Šaľa.

Historický úspech so ženami[upraviť | upraviť zdroj]

V sezóne 2002/03 v prvom ročníku česko-slovensko-rakúskej interligy (od sezóny 2003/04 už len česko-slovenská interliga, keďže rakúske Hypo sa do súťaže neprihlásilo) dosiahol Michal Lukačín so ženami Michaloviec 3. miesto v interlige (WHIL) za suverénnym rakúskym Hypo Niederösterreich a Duslom Šaľa, s ktorým mali Michalovce zhodný počet bodov, ale v dvoch vzájomných zápasoch získali iba bod za remízu v Šali.

Do play-off zápasov o majstra SR vstupovali preto Michalovce z druhého miesta. V play-off však nenašli premožiteľa a pod vedením Michala Lukačína získali svoj historický prvý titul majstra SR, keď vo finále hranom pomerom 2:0 na zápasy zdolali Šaľu. O niekoľko týždňov neskôr vyhrali aj Slovenský pohár (vo finále v domácom prostredí zdolali opäť Šaľu).

Návrat od žien k dorastenkám a prvýkrát v Michalovciach odvolaný[upraviť | upraviť zdroj]

Nasledujúca sezóna 2003/04 už taká úspešná nebola. Michalovce, už pod novým názvom Iuventa a naďalej pod vedením Michala Lukačína, skončili v play-off SR na treťom mieste a v Slovenskom pohári podľahli v semifinále domácej Šali. Po sezóne sa vedenie klubu s Michalom Lukačínom dohodlo na jeho preradení do funkcie trénera starších dorasteniek, z ktorej však bol v priebehu sezóny odvolaný a vedenie mu už žiadnu inú funkciu v Iuvente neponúklo.

Pôsobenie v zahraničí[upraviť | upraviť zdroj]

Veselí nad Moravou[upraviť | upraviť zdroj]

V sezóne 2005/06 sa stal trénerom ďalšieho účastníka WHIL, moravského celku z Veselí nad Moravou. Hneď v prvej sezóne pôsobenia v tomto klube s ním získal titul majstra Česka. Pre Veselí n/Moravou to bol historicky prvý republikový titul a Michal Lukačín sa stal prvým trénerom, ktorý získal český aj slovenský titul v kategórii žien.

V sezóne 2006/07 sa mu takmer podarilo s celkom Veselí n/Moravou obhájiť český titul, vo finále však klub prehral so Slaviou Praha, pod vedením ďalšieho Slováka Tomáša Kuťku.

DJC Trier[upraviť | upraviť zdroj]

V sezóne 2007/08 trénoval nemecký ženský celok DJC Trier, s ktorým v základnej časti bundesligy skončil na piatom mieste. Aj napriek tomu sa vedenie klubu po sezóne rozhodlo ukončiť s Lukačínom spoluprácu. „Chápem to ako podraz zo strany klubu. Až neskôr som sa dozvedel, že som vlastne Trieru poslúžil na zaplátanie ročnej diery, pretože už dávnejšie boli dohodnutí s trénerkou, ktorá je tam teraz.“ - takto vnímal svoje odvolanie z Trieru samotný Michal Lukačín.[1]

Druhé obdobie trénerského pôsobenia v Michalovciach[upraviť | upraviť zdroj]

Pred sezónou 2008/09 dostal niekoľko ponúk. Prijal tú, ktorá sa mu zdala podľa jeho vlastných slov najserióznejšia. Bola to ponuka z rodných Michaloviec, teda z klubu, v ktorom ho tri roky predtým odvolali z funkcie trénera družstva starších dorasteniek.[2][3] Aj napriek tomu, že v hráčskom kádri došlo k mnohým zmenám, sezónu začal relatívne veľmi dobre. Vrcholom bol postup do osemfinále PVP, keď v treťom kole dokázali Michalovce vyradiť favorizovaný francúzsky Le Havre HAC. Okrem toho Lukačín zapracoval do družstva aj mladé hráčky, ktoré potrebovali získavať cenné skúsenosti z náročných ženských zápasov. Ďalším úspechom bolo výrazné víťazstvo v kľúčovom zápase predposledného kola jesennej časti WHIL doma nad ŠKP Bratislava.

V Michalovciach druhýkrát odvolaný[upraviť | upraviť zdroj]

Osudným po tomto víťazstve sa mu však stal pokles formy družstva, ktorý vyvrcholil v polovici februára vysokou prehrou v interligovom stretnutí v Olomouci a vyradením v osemfinále PVP s nórskym Levanger HK. Dva dni po prehre v Nórsku ho vedenie klubu z funkcie trénera odvolalo aj napriek tomu, že Michalovce v tom čase viedli tabuľku česko-slovenskej interligy. Novým trénerom Iuventy sa stal Roman Lamač a s Michalom Lukačínom vedenie klubu rozviazalo pracovný pomer. Michal Lukačín tak zostal trénerom bez angažmánu, a to až do konca sezóny 2009/10.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Po viac ako roku bez angažmánu prijal v lete 2010 trénerskú ponuku klubu Slovan Duslo Šaľa, proti ktorému v roku 2003 ako tréner Michaloviec zviedol úspešný súboj o titul majstra SR a o víťazstvo v Slovenskom pohári.[4]

Po dvoch sezónach pôsobenia v Šali prijal v lete 2012 ponuku druholigového ženského nemeckého klubu SV Union Halle-Neustadt.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ČÚRNY, Jaroslav. Lukačínov comeback [online]. Petit Press, a.s., 12.6.2008, [cit. 2011-01-14]. Dostupné online.
  2. Michal Lukačín novým trénerom Michaloviec [online]. Slovenský zväz hádzanej, 15.5.2008, [cit. 2011-01-02]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  3. ČÚRNY, Jaroslav. Michal Lukačín sa vracia k ženám Iuventy [online]. denník Korzár, 13.6.2008, [cit. 2011-01-02]. Dostupné online.
  4. DEMKO, Michal. Michal Lukačín balí kufre, sťahuje sa do Šale [online]. Noviny Zemplína, 8.7.2010, [cit. 2011-01-02]. Dostupné online. Archivované 2012-01-11 z originálu.
  5. Stuparičová z tímu nemeckého šampióna k trénerovi Lukačínovi do II. bundesligy

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]