Michal Puškár

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michal Puškár
slovenský motocyklový pretekár
slovenský motocyklový pretekár
Narodenie30. apríl 1982 (41 rokov)

doc. Ing. Michal Puškár, PhD. (* 30. apríl 1982) je slovenský motocyklový pretekár, víťaz európskeho šampionátu UEM AA road racing championship, majster Slovenska a vedec, laureát ceny za vedu a techniku pre rok 2014. S deviatimi titulmi majstra Slovenska mu patrí prvenstvo v počte majstrovských titulov v histórii slovenského šampionátu.

Začiatky v motoristickom športe[upraviť | upraviť zdroj]

V ranom detstve často sprevádzal svojho otca na pretekoch, ktorý získal titul majstra ČSFR v roku 1990, v triede 250 ccm. V roku 1993 sa prvýkrát zúčastnil pretekov v Poprade za volantom motokáry. Po troch sezónach v motokárach si vyskúšal pretekársky motocykel, Apriliu Futuru 50 s ktorou absolvoval závod v Hričove 1996.

MP Furtom racing team (1998 – 2007)[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1998 sa prvýkrát objavil v Majstrovstvách Slovenska ako stály jazdec na motocykli Gilera pod hlavičkou vlastného rodinného tímu MP Furtom. Zo začiatku zbieral potrebné skúsenosti a v roku 2000, už na Aprilii, sa mu podarilo obsadiť celkové druhé miesto v M SR. O rok neskôr to už bol titul majstra SR. Vďaka tomu, že sa M SR jazdili spolu s českými majstrovstvami a alpsko-jadranským pohárom, mohol sa začať porovnávať aj so zahraničnými pretekármi. Na úvod sezóny 2003 sa mu podarilo zvíťaziť v Trenčíne, kde porazil celú českú elitu a odniesol si prvé veľké víťazstvo. A o rok neskôr (2004) už štartoval na novej Aprilii a bojoval o celkové víťazstvo v medzinárodnom seriáli Alpe Adria Cup. Počas sezóny sa mu podarilo získať niekoľko pódiových umiestnení, niekoľkokrát ale v závode havaroval z čelných pozícii, ako napr. na Pannonia ringu či v Brne. Aj napriek tomu obsadil v Alpe Adria Cup 2004 celkové 4. miesto zo 43 jazdcov.

Pred sezónou 2005 prišlo niekoľko závažných zmien. Z Alpe Adria Cupu sa stal UEM Alpe Adria Championship, čiže šampionát pod hlavičkou európskej motocyklovej federácie, ktorý aj vďaka vstupu silných sponzorov získal na kvalite a prestíži. S bilanciou štyroch víťazstiev a niekoľkých ďalších pódií sa stal novým víťazom európskeho šampionátu UEM AA road racing championship 2005. Okrem toho sa stal medzinárodným majstrom Maďarska a majstrom Slovenska.

V sezóne 2006 čelil Puškár prevahe jazdcov z Talianska, ktorí boli vyzbrojení špeciálnymi dielmi, ktoré pre nich pripravila Aprilia s cieľom vrátiť titul na Apeninský polostrov. Počas sezóny dvakrát zvíťazil a získal niekoľko ďalších pódií. O majstrovi UEM AA sa rozhodovalo medzi Michalom Puškárom a Giovannim Altomontem na záverečnom závode v Brne. Taliani nič nenechali na náhodu aj napriek veľkej snahe sa Puškárovi nepodarilo obhájiť titul UEM AA Champion. V celkovom hodnotení tohto šampionátu skončil na druhom mieste, čo však pri veľkej konkurencii bol tiež výrazný úspech.

Sezóna 2007 bola poznačená množstvom zranení a v celkovom hodnotení UEM AA šampionátu skončil  až na 8. mieste. Náplasťou bol zisk 5.titulu majstra Slovenska a dôležité víťazstvo v Pirelli Cupe.

SG FIX racing team (2008 – 2012)[upraviť | upraviť zdroj]

Team SG FIX racing vznikol na začiatku roka 2008, keď sa firma SG FIX a.s. rozhodla vstúpiť do motocyklového športu. Počas jednej sezóny tento team získal kredit najprestížnejšieho na celej slovenskej motocyklovej scéne a taktiež sa zaradil na absolútnu európsku špičku nielen výkonmi svojich jazdcov, ale aj finančným a odborným zabezpečením.Posledný titul UEM Alpe Adria champion zo slovenskej reprezentácie Michal Puškár dosiahol v roku 2005. Očakávania pred sezónou 2008 boli získať opäť tento titul, ktorý putoval na dva roky na juh Európy, do Talianska.  Profesionálna podpora SG FIX racing znamenala tie najlepšie podmienky na dosiahnutie tohto cieľa. Nanešťastie dva výpadky (na úvodnom podujatí v Chorvátsku a záverečnom na Hungaroringu) spôsobili, že sa titul získať nepodarilo, ale Puškár obsadil pekné 3.miesto zo 64 jazdcov z 12 krajín.

V sezóne 2009 získal celkové druhé miesto v klasifikácii UEM AA šampionátu, za víťazným Chorvátom Nervom a pred Alexom Radmanom. V záverečnej tabuľke figurovalo 60 jazdcov.

Ročník 2010 bol rekordný. Puškár dosiahol rekordný počet bodov (196), získal najvyšší počet víťazstiev (6), keď prekonal Chorváta Nerva o jeden triumf. V jednej sezóne mu tiež patrí aj prvenstvo v počte pol position (7). Po piatich rokoch zásluhou týchto výsledkov putoval opäť prestížny titul UEM AA šampióna na Slovensko. Vo finálnej tabuľke figurovalo 45 jazdcov z 8 krajín. Úspech sa medzinárodnom poli zvýrazňoval aj zisk už siedmeho titulu majstra Slovenska. Najväčšou novinkou seriálu bolo podujatie na novopostavenom slovenskom okruhu Slovakiaringu, kde Puškár taktiež zvíťazil.

V sezóne 2011 znovu dominoval na Veľkej Cene Slovenska.Po štarte z pol position, ktoré získal v sobotňajšej kvalifikácií sa ujal vedenia a až po cieľovú čiaru pred seba nikoho nepustil. Veľký boj sa odohrával o druhú priečku medzi Chorvátom Novoselom a vedúcim jazdcom šampionátu UEM AA Stefanom Schillacim (I), ktorý vo svoj prospech rozhodol v poslednom kole Chorvátsky reprezentant. V celkovom hodnotení šampionátu UEM AA obsadil 2.miesto, práve za Schillacim (I).

V roku 2012 sa podarilo dosiahnuť dve víťazstva na Cene Slovenska, 9. titul majstra SR a titul vicešampióna v UEM AA. Po sezóne došlo k ukončeniu spolupráce s tímom SG FIX, keďže sa Puškár rozhodol vybrať si pretekárske voľno a venovať sa naplno projektom vo vedeckej oblasti.

Športové výsledky[upraviť | upraviť zdroj]

1996: MSR prvé preteky v Hričove, 4.miesto

1998: MSR, 13.miesto

1999: MSR, 9.miesto

2000: MSR, 2.miesto

2001: MSR, 1.miesto – Majster Slovenska; Alpe Adria cup, 11.miesto

2002: Alpe Adria cup, 10.miesto

2003: Alpe Adria cup, 9.miesto

2004: MSR, 1.miesto – Majster Slovenska; Alpe Adria cup, 4.miesto

2005: MSR, 1.miesto – Majster Slovenska; UEM Alpe Adria championship, 1.miesto – UEM AA champion; International Hungarian Champion

2006: MSR, 1.miesto – Majster Slovenska; UEM Alpe Adria championship, 2.miesto

2007: MSR, 1.miesto – Majster Slovenska; UEM Alpe Adria championship, 8.miesto

2008: MSR, 2.miesto; UEM Alpe Adria championship, 3.miesto

2009: MSR, 1.miesto – Majster Slovenska; UEM Alpe Adria championship, 2.miesto

2010: MSR, 1.miesto – Majster Slovenska; UEM Alpe Adria championship, 1.miesto – UEM AA champion, Víťaz Ceny Slovenska na Slovakiaringu

2011: MSR, 1.miesto – Majster Slovenska; UEM Alpe Adria championship, 2.miesto, Víťaz Ceny Slovenska na Slovakiaringu

2012: MSR, 1.miesto – Majster Slovenska; UEM Alpe Adria championship, 2.miesto, Víťaz Ceny Slovenska na Slovakiaringu

Vedecká činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2005 získal červený inžiniersky diplom na Katedre Konštruovania dopravy a logistiky, SjF TU v Košiciach a hneď nastúpil na doktorandské štúdium na tejto katedre. Už predtým intenzívne pracoval na vývoji pretekárskeho motocykla. Zámerom bolo preniesť tieto informácie aj do oblasti vedy aby mali širšie využitie. V roku 2008 obhájil doktorandskú dizertačnú a získal titul PhD. Na začiatku roku 2014 zaknihoval ďalší veľký úspech, keď mu bol vo veku len 31 rokov po úspešnom habilitačnom konaní na vedeckej rade Technickej Univerzity v Košiciach menovacím dekrétom udelený titul Docent.

V súčasnosti pôsobí ako docent na Katedre konštrukčného, automobilového a dopravného inžinierstva, Strojníckej fakulte TU v Košiciach. Oblasť jeho pôsobenia je zameraná na problematiku emisií spaľovacích motorov, ktorá je v súčasnosti veľmi aktuálna najmä s ohľadom na automobilový priemysel na Slovensku. Je hlavným autorom 7 patentových prihlášok na vynálezy, ktoré sú prijaté a zverejnené, jeden patent bol už udelený. Okrem toho je hlavným autorom 7 úžitkových vzorov, ktoré sú zapísané a platné. Medzi jeho najvýznamnejšie výstupy patrí aj 17 článkov uverejnených v zahraničných karentovaných časopisoch (CC),v 8 z nich figuruje ako hlavný autor. Ohlas na jeho prácu je vyjadrený aj 36 citáciami v zahraničných publikáciách, z toho 23 citáciami v indexovaných časopisoch (SCOPUS) a 17 citáciami v domácich časopisoch.

Cena za vedu a techniku 2014[upraviť | upraviť zdroj]

Jedným z najvýznamnejších podujatí Týždňa vedy a techniky na Slovensku je udeľovanie ocenení za výsledky v oblasti vedy a techniky. Cieľom podujatia je oceniť prácu vedeckovýskumných pracovníkov za dosiahnuté úspechy a ich prínos v oblasti vedy, techniky či inovácií. Udelené ocenenia za vedu a techniku sú vyjadrením morálneho uznania za prácu vedcov a výskumníkov a za ich mimoriadne výsledky, ktoré sú prínosom nielen pre rozvoj hospodárstva, ale aj pre rozvoj spoločnosti.

Cena za vedu a techniku bola udelená v nasledujúcich kategóriách:

  • A. Osobnosť vedy a techniky
  • B. Vedecko-technický tím roka
  • C. Celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky
  • D. Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov

Osobnosťou vedy a techniky do 35 rokov sa stal doc. Ing. Michal Puškár, PhD. zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Ocenenie získal za prínos v oblasti výskumu nových metód a inovačných konštrukčných riešení pre zvýšenie účinnosti a redukciu emisií spaľovacích motorov.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]