microATX

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Formáty
základných dosiek
MicroATX základná doska A8N-VM CSM od ASUSu

MicroATX, tiež známa ako μATX je štandard počítačových základných dosiek s maximálnou veľkosťou 244 mm x 244 mm. Napriek tomu niektoré μATX majú rozmery len 171,45 mm x 171,45 mm. Štandardná dĺžka ATX je o 25 % väčšia ako u maximálna μATX, 305 mm x 244 mm.

Súčasne sú k dispozícii microATX základné dosky podporujúce CPU od VIA, Intel a AMD. Nie sú známe žiadne μATX základné dosky pre iné procesorové architektúry ako x86 a x86-64.

Spätná kompatibilita[upraviť | upraviť zdroj]

ΜATX bolo navrhnuté tak, aby bolo plne spätne kompatibilné s ATX. Pätice pre pripojenie hardvérových prvkov sú výberom zo štandardnej ATX. Panel I / O konektorov je nezmenený, preto môžu byť μATX dosky použité v štandardných skriniach určených pre ATX. Navyše väčšina μATX základných dosiek používa rovnaký napájací konektor ako ATX, čo umožňuje použitie bežných napájacích zdrojov pre ATX.

MicroATX často používajú rovnaké čipovej sady (Northbridge a Southbridge) ako ATX, čo im umožňuje používanie rovnakých komponentov. Avšak kvôli svojej malej veľkosti majú často menej rozširovacích slotov a I/O portov (napr. USB).

Za zmienku stojí, že väčšina microAXT tower skríň vyžaduje nízkoprofilové PCI karty.

Rozšíriteľnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšina moderných ATX dosiek má päť PCI alebo PCI-Express rozširujúcich slotov, zatiaľ čo μATX má typicky tri (štyri sú dovolené špecifikácií). V záujme zachovania rozšíriteľných slotov veľa výrobcov produkuje μATX základné dosky s integrovanými periférnych obvodmi (najčastejšie integrovaným grafickým čipom). Napríklad základná doska ASUS A8N-VM CSM (na obrázku) ponúka integrovanú grafiku GeForce 6, audio C97, Gigabit Ethernet a ďalšie, čo uvoľňuje rozširujúce sloty, ktoré by inak boli použité na grafickú, zvukovú a ethernetovú kartu.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku MicroATX na českej Wikipédii.