Micunari Išida

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Micunari Išida
japonský vojvodca a politik
japonský vojvodca a politik
Narodenie1561
provincia Ómi
Úmrtie6. november 1600
Kjóto
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Micunari Išida

Micunari Išida (jap. 石田 三成 – Išida Micunari, * 1561 – † 6. november 1600) bol samuraj ktorý viedol Západnú armádu v bitke pri Sekigahare nasledujúcej po období Azuči-Momojama. Bol tiež známy pod svojím dvorným titulom Džibu Šóho (治部少輔)

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa na juhu provincie Ómi (v súčasnosti je to prefektúra Šiga) ako druhý syn Masacugu Išida, ktorý bol vazalom klanu Azai. Jeho detské meno bol Sakiči (jap. 佐吉). Išida odišiel zo služieb klanu Azai po jeho porážke v roku 1573. Podľa legendy, predtým ako slúžil Hidejošimu Tojotomimu, bol mníchom v budhistickom chráme, no pravdivosť tejto legendy je pochybná, pretože vznikla v priebehu obdobia Edo.

Micunari stretol Hidejošiho Tojotomiho ešte v mladosti a neskoršie bol daimjóm Nagahamy. Keď Hidejoši podnikol ťaženie na Čúgoku, Micunari pomáhal svojmu pánovi v ťažení proti hradom ako boli hrad Tottori a hrad Takamacu (v súčasnosti Okajama).

Po tom, ako sa Hidejoši chopil moci, sa Micunari stal známy ako talentovaný finančný manažér pre svoje vedomosti a zručnosti pri výpočtoch. Od roku 1585 bol správcom Sakai spolu so svojím starším bratom Masazumim Išidom. Bol vymenovaný za jedného z piatich bugjó alebo hlavných správcov Hidejošiho vlády. Hidejoši ho urobil daimjóm Sawajamy v provincii Ómi s lénom pol milióna koku (v súčasnosti je to časť Hikone). Hrad Sawajama bol známy ako jeden z najlepšie opevnených hradov tých čias.

Micunari bol vodca byrokratov v Hidejošiho vláde a bol známy svojou nekompromisnou povahou. Aj keď mal veľa priateľov, mal zlé vzťahy z niektorými daimjó, ktorí boli známi ako dobrí bojovníci, vrátane Hidejošiho príbuzného Masanoriho Fukušimu. Po Hidejošiho smrti sa ich konflikt ešte zhoršil. Základným bodom ich konfliktu bola otázka, či je možné sa spoľahnúť na Iejasua Tokugawu ako stúpenca Tojotomiho vlády, ktorej nominantom bolo ešte iba dieťa Hidejori Tojotomi.

V roku 1600 bola bitka pri Sekigahare, ktorá sa odohrala ako dôsledok tohto politického konfliktu. Micunarimu sa podarilo zorganizovať armádu pod vedením Terumotoa Móri. Ale koalícia vedená Iejasuom Tokugawom bola väčšia a bitka skončila porážkou Micunariho.

Po porážke sa snažil utiecť, no bol chytený dedinčanmi. Sťali ho v Kjóte. Po poprave bola jeho hlava vystavená v Kjóte. Podľa povesti tam bola iba niekoľko dní a potom záhadne zmizla. Ďalší daimjó zo Západnej armády, ako Jukinaga Koniši a Ekei Ankokudži, boli tiež popravení.

Micunari mal so svojou manželkou troch synov (Šigeieho, Šigenariho a Sakičiho) a tri dcéry (známe je meno iba najmladšieho dievčaťa Tacuko) a ďalšie deti od svojich mileniek.

Micunari Išida v beletrii[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri Ľudia z obdobia Sengoku v populárnej kultúre.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bryant, Anthony. Sekigahara 1600: The Final Struggle for Power. Praeger Publishers, 2005.
  • Jeremy Black (2005). Sedemdesiat veľkých bitiek v dejinách ľudstva Slovak edition © Vydavateľstvo SLOVART, s.r.o. 2006

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ishida Mitsunari na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).