Mike Markkula

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mike Markkula
americký podnikateľ
Narodenie11. február 1942 (82 rokov)

Armas Clifford „Mike“ Markkula Jr. (* 11. február 1942) je americký podnikateľ, ktorý bol anjelský investor a druhý CEO spoločnosti Apple Computer, Inc.. Poskytol spoločnosti potrebný začiatočný kapitál a manažérsku podporu.[1] So Steveom Jobsom a Steveom Wozniakom sa zoznámil, keď hľadali financie pre výrobu osobného počítača Apple II. Vďaka tomuto financovaniu Apple získalo partnera a a stalo sa firmou.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Markkula zarobil milióny na akciách, ktoré kúpil ako marketingový manažér spoločnosti Fairchild Semiconductor a Intel. Odišiel vo veku 32 rokov.

„Dôchodok“ opustil potom, ako spoznal Steva Jobsa. Odporučili mu ho Regis McKenna a Don Valentine[1], investori, ktorí nemali záujem financovať Apple. Markkula ho navštívil a Jobs ho presvedčil o trhovom potenciáli počítača Apple II. V roku 1977 Markkula priniesol do firmy svoje skúsenosti z biznisu, 250 000 $ (80 000$ ako investíciu do firmy a 170 000$ ako pôžičku) a stal sa tretinovým vlastníkom a zamestnancom číslo 3.[2] Taktiež priviedol do firmy jej prvého prezidenta, Michaela Scotta, ktorého nahradil v rokoch 1981 až 1983. Markkula bol riaditeľom od 1985 do roku 1997, kedy sa po návrate Jobsa do Apple sformovalo nové vedenie. Wozniak, ktorý vlastnoručne vytvoril prvé dva počítače Apple, pripisuje úspechy Applu viac Markkulovi ako sebe.[3]

Po odchode z Apple Markkula pokračoval vo financovaní ďalších firiem: Echelon Corporation, ACM Aviation, San Jose Jet Center a Rana Creek Habitat Restoration. Založil nadáciu Markkula Center for Applied Ethics v Santa Clara University, kde je v súčasnosti riaditeľom.

Je investorom v spoločnosti Crowd Technologies, ktorá vyvíja webovú aplikáciu Piqqem, využívajúcu múdrosť davov pre predpovedanie vývoja na burze. Je tiež investorom škótskej firmy RunRev.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Markkulová rodina je z Fínska.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b MARKOFF, John. An 'Unknown' Co-Founder Leaves After 20 Years of Glory and Turmoil. New York Times, 1997-09-01. Dostupné online [cit. 2010-05-12].
  2. Jessica Livingston, Founders at Work - Stories of Startups' Early Days, Interview with Steve Wozniak, P. 56
  3. Jason Zasky, "The Failure Interview: Apple Computer Co-Founder Steve Wozniak", Failure Magazine, July 2000.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mike Markkula na anglickej Wikipédii.