Mikuláš Nadaný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mikuláš Nadaný
barón, vrábeľský a novohradský hradný kapitán, rytier dračieho rádu
barón, vrábeľský a novohradský hradný kapitán, rytier dračieho rádu
Narodenieokolo roku 1600
Úmrtie1664 alebo 1665
BydliskoVráble, Novohrad

Mikuláš Nadaný (latinsko maľarský prídomok Nadányi de Kőrösnadány) známy aj ako Nicolaus Nadany (latinsky), Miklós Nadányi (maďarsky) bol barón, vrábeľský a novohradský hradný kapitán, protiturecký bojovník, rytier dračieho rádu.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Približne od roku 1649 do roku 1654 zastával funkciu najvyššieho kapitána mestskej rady mesta Vráble, zároveň bol kapitánom vrábeľskej pevnosti. V roku 1652 spolu so 100 jazdcami hradnej posádky mestečka Vráble bojoval proti Turkom pri obci Veľké Vozokany po boku Esterháziovcov. Táto bitka sa zapísala do dejín ako Vozokanská bitka a bolo to prvé veľké víťazstvo kráľovského vojska nad tureckým vojskom na území Slovenska. Gróf Mikuláš Nadaný spolu so stočlennou vrábeľskou hradnou posádkou bol zranený.

Novohradským kapitánom bol v rokoch 1654 – 1663. Dňa 17. apríla 1659 získal titul baróna.

V roku 1663, keď bol Mikuláš hradným kapitánom Novohradu, vojsko na hrade trpelo hladom, pretože armáda prestala dostávať pravidelný žold. Takto oslabených vojakov napadli v tom istom roku Turci, a tak Mikuláš odovzdal Turkom bez boja hrad. Baša Kaplan zaútočil na hrad so svojou 6000-člennou posádkou spolu so sedmohradským kniežaťom Michalom Apafym. Hrad pričlenili k ejáletu Nové Zámky. Novohrad sa stal centrum sandžaku. Jeho veliteľom bol beg Mehmed Colák, s prezývkou Csonkabég (= Okyptený beg), ktorá vznikla z faktu, že mal odseknutú časť ruky.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Mikuláš Nadaný bol ženatý s Magdalénou Mindszety de Vicze. Spolu mali päť detí. Jeho jediný syn Michal Nadaný bol levickým hradným kapitánom, zomrel v roku 1671. Okrem syna mali ešte štyri dcéry: Magdalénu, Alžbetu-Žofiu, Barbaru a Katarínu. Magdaléna zomrela ešte ako malé dieťa, Alžbeta-Žofia sa najskôr vydala za baróna Juraja Ghillányho (zomrel v roku 1697) a neskôr ako vdova si zobrala za manžela Františka Sigraya (4.9.1648 Stupava – 1694 Bratislava), František touto svadbou získal titul vrábeľkého hradného kapitána. Alžbeta – Žofia zomrela dňa 31.8.1733 v maďarskom meste Kisvárda. Barbara sa vydala za Štefana Sándora a Katarína (? – 25. 4. 1721) si v roku 1671 zobrala za manžela Štefana Pybera de Gyerkény (? – 1729).

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]