Millennium Tower II

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Millenium Tower II)
Millenium Tower II

Millennium Tower II je administratívna výšková budova v Bratislave, na Vajnorskej ulici, neďaleko relaxačno-oddychového priestoru jazera Kuchajda. Je súčasťou komplexu Polus City Center. Je vysoká 85 metrov (iné zdroje: 100 metrov) a slúži na administratívne účely. Veľkú časť budovy má v prenájme spoločnosť IBM.

Základné údaje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Lokalita: Bratislava, Nové mesto, Polus City Center
  • Funkčná náplň: administratívna budova
  • Architektonický návrh: ADAMSON ASSOCIATES ARCHITECTS, Mississauga, Ontario, Canada
  • Autori architektonického riešenia: Mark Driscoll, David Cody
  • Generálny projektant: združenie ATELIER ART spol. s r.o., Ing. arch. Ľubomír Boháč, Stafford Haensli Architects
  • Stavebník: TriGranit Office, a.s.
  • Celkové investičné náklady: 30 miliónov eur
  • Realizácia: 05/2002 až 12/2003
  • Adresa: Vajnorská 100/B, 831 04,Bratislava

Architektonické a stavebno-konštrukčné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Budova sa nachádza v komplexe Polus City Center a jej celková výška je 85m nad úrovňou terénu. Má 21 nadzemných podlaží s administratívou a jedno podzemné podlažie slúžiace parkovaniu až pre 300 vozidiel. Administratívna budova je konštruovaná ako funkčne samostatný objekt. Je určená na prenájom 22 600 m² moderných a kvalitne vyhotovených kancelárskych priestorov. Hlavný nosný systém budovy je tvorený železobetónovým jadrom umiestneným približne v strede stavby. Vo vnútri jadra je umiestnených päť rýchlovýťahov s nosnosťou 1800 kg, schodiská a hygienické zázemie budovy.

V obidvoch budovách boli zavedené flexibilné interiéry, aby boli splnené neustále sa meniace požiadavky klientov - MillTower 1-2 Bratislava

Keďže podložie objektu tvoria piesčité íly, hlinité štrky a hladina spodnej vody je cca na úrovni -6,0 m pod úrovňou terénu, zkladanie stavby je zrealizované na symetricky zaťaženej základovej doske hrúbky 2,1m ležiacej priamo na podloží a základovej doske hrúbky 0,6m ležiacej na stlačiteľnom podloží, ktorá sa správa ako konzola. Zvýšenie únosnosti podložia bolo zabezpečené realizovaním štrkových pilót.

Materiálové prevedenie stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Základný nosný systém budovy je prevedený ako železobetónová konštrukcia. Naň je zavesený obvodový plášť v kombinácii hliníka a reflexného tónovaného skla. V predpolí budovy, vstupnej hale a výťahových predpriestoroch sú navrhnuté veľmi kvalitné a trvanlivé materiály obkladov a dlažieb zo sivej a čiernej žuly v kombinácii s doplňujúcimi prvkami z hliníka, nerezu, tónovaného skla a ušľachtilého dreveného dyhovania. Väčšina zavesených podhľadov a nenosných priečok je prevedená zo sadrokartónových konštrukcií.

Technologické vybavenie budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Millenium Tower II je administratívna budova triedy „A“, a tomu zodpovedá vysoký bezpečnostný i užívateľský štandard. Budova je preto vybavená systémom EPS (elektro-požiarna signalizácia), EZS (elektronický zabezpečovací systém), SHZ (stabilné hasiace zariadenia - sprinklery), BMS (building management system - meranie a regulácia dôležitých parametrov vnútornej klímy a súvisiacich technológií). Všetky kancelárske priestory sú zabezpečené núteným vetraním a sú plne klimatizované. Technologické zariadenia zabezpečujúce funkčnosť a bezpečnosť budovy sú zálohované náhradným zdrojom energie. Vysoký komfort budovy potvrdzuje 24 hodinová strážna služba, monitorovanie kamerovým systémom ako aj prístupový systém magnetickými kartami. Budova má vlastné riadiace stredisko - velín, kde sa monitoruje stav všetkých parametrov vnútornej klímy a technológií.

Millenium Tower II získala ocenenie Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR. Ocenenie bolo udelené za najlepšie remeselne zvládnutý stavebný detail.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°10′12″S 17°08′25″V / 48,169894°S 17,140174°V / 48.169894; 17.140174

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]