Minerva McGonagallová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Minerva McGonagallová

Maggie Smithová, predstaviteľka Minervy McGonagallovej
Základné informácie
SériaHarry Potter
AutorJoanne Rowlingová
HerecMaggie Smithová
Slovenský dabingSoňa Ulická
Prvý výskytHarry Potter a Kameň mudrcov
Posledný výskytHarry Potter a Prekliate dieťa
O postave
Celé menoMinerva McGonagallová
Pohlaviežena
Druh bytostiČarodejnica
Schopnosťpremena na mačku (animágus)
Povolanieprofesorka transfigurácie a zástupkyňa riaditeľa na Rokfortskej strednej škole čarodejníckej
RodinaRobert McGonagall (otec), Isobel McGonagallová (matka), Robert McGonagall 2 (brat)
Manžel(ka)Elphinstone Uqarnut
Národnosťškótska
Fakulta Chrabromil

Minerva McGonagallová je fiktívna postava zo ságy Harry Potter od J. K. Rowlingovej. Na Rokfortskej strednej škole čarodejníckej vyučuje predmet Transfigurácia, zároveň je zástupkyňou riaditeľa Rokfortu a vedúcou chrabromilskej fakulty. Po smrti Albusa Dumbledora ostala na Rokforte a ďalej učila. Minerva McGonagallová je mocná čarodejnica, je jednou zo siedmich registrovaných animágov 20. storočia - premieňa sa na mačku.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Je vysoká, prísne vyzerajúca, ale spravodlivá. Má zelené oči, vlasy má čierne (vo filme sivé/šedé), ktoré nosí vypnuté do drdolu. Najčastejšie nosí smaragdovozelený habit, špicatý klobúk naklonený na jednu stranu a hranaté okuliare. Mačka, na ktorú sa premieňa, má na srsti okolo očí tiež vzor okuliarov. V dobách štúdia aj ona patrila do chrabromilskej fakulty. Taktiež hrávala metlobal (post nie je známy).

Výskyt v knihách[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku ságy bola s Dumbledorom, keď Hagrid priviezol Harryho na lietajúcej motorke a potom ho zverili do starostlivosti Dursleyovcov. Je fanúšičkou metlobalu, bola to ona, kto objavil v Harrym talent a dostala ho do fakultného metlobalového tímu aj napriek tomu, že bol len prvák.

V prvom roku bola jednou z profesorov, ktorí zabezpečovali ochranu Kameňa mudrcov - transfigurovala šachové figúrky, aby sa správali ako živé. V druhej časti filmu to bola ona, kto študentom na hodine transfigurácie vysvetlil podrobnosti o Tajomnej komnate (v knihe to bol profesor Binns na hodine dejín mágie). Na konci druhej časti bol profesor Dumbledore správnou radou školy dočasne zbavený funkcie riaditeľa Rokfortskej strednej školy čarodejníckej a zastupujúcou riaditeľkou školy sa stala profesorka McGonagallová. V tretej časti dala Hermione časovrat, aby mohla chodiť na všetky predmety, ktoré si zapísala, vrátane tých, ktoré sa prednášali v rovnakej dobe. V piatej časti kvôli svojej spravodlivej povahe neuznávala profesorku Dolores Umbridgeovú, ktorá učila obranu proti čiernej mágii. Neskôr sa Umbridgeová stala aj vrchnou inkvizítorkou a nakoniec aj riaditeľkou Rokfortu. V tej dobe McGonagallová strávila určitý čas v Nemocnici sv. Munga, potom čo ju zasiahla kliatba (4-krát Expelliarmus naraz), keď bránila Hagrida pred jeho vyhnaním z Rokfortu. Na konci šiestej časti sa po smrti Albusa Dumbledora stala zastupujúcou riaditeľkou Rokfortu, ale v tom čase už moc Voldemorta narastala a v siedmej časti bol na miesto riaditeľa Rokfortu dosadený Severus Snape. Na konci siedmej časti pustí smrťožrúta Amycusa Carrowa, ktorý hľadá svoju sestru Alecto, do bystrohlavskej klubovne. Tam sa Amycus s Minervou McGonagallovou poháda a nakoniec jej napľuje do tváre. To vyprovokuje Harryho ukrytého pod neviditeľným plášťom, odhalí sa a použije na Amycusa kliatbu Cruciatus. Kým McGonagallová ďakuje Harrymu za jeho galantnosť, Amycus sa preberie, ale McGonagallová pohotovo zareaguje a použije naňho kliatbu Imperius a donúti ho odovzdať jej svoj aj Alectin prútik. Potom zo vzduchu vyčaruje povrazy a znehybní Amycusa aj Alecto. Harry potom pokračuje v hľadaní diadému - horcruxu, ona medzitým vyhodí Snapa z Rokfortu a spolu s ostatnými učiteľmi a Fénixovým rádom vytvorí ochranu okolo školy, aby mu zaistila nejaký čas. Po smrti Severusa Snapa sa stala riaditeľkou Rokfortu. Po Harryho údajnej smrti bojovala proti Voldemortovi spolu s Kingsleym a profesorom Slughornom.