Mirko Vesel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mirko Vesel
generál, vojenský veliteľ, protifašistický bojovník, účastník SNP
Narodenie23. máj 1903
Zvolen
Úmrtie6. jún 1976 (73 rokov)
Weil der Stadt
Hrob Veselovcov v banskobystrickom evanjelickom cintoríne

Mirko Vesel (* 23. máj 1903, Zvolen – † 6. jún 1976, Weil der Stadt) generál, vojenský veliteľ, protifašistický bojovník, organizátor a účastník SNP. Bol iniciátor a hlavný aktér dobytia budovy Veliteľstva pozemného vojska, ktoré prebehlo 29. augusta 1944 v Banskej Bystrici.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na gymnáziu v Banskej Bystrici (1913 – 1921), na Vojenskej akadémii v Hraniciach na Morave, na Vojenskej aplikačnej škole delostrelectva v Olomouci, neskôr absolvoval niekoľko vojenských kurzov. Od roku 1923 dôstojník československej a neskôr slovenskej armády, príslušník delostreleckého pluku vo funkcii veliteľa, prednosta 4. odd. štábu 1. divízie, dôstojník na doplnkovej správe MNO v Bratislave.

Bol účastník ilegálneho protifašistického hnutia, spolupracovník občianskych odbojových skupín. Stúpenec čs. exilovej vlády, organizoval informačné služby britskej rozviedky pre československý zahraničný odboj. Spoluorganizátor a účastník SNP, 29. augusta 1944 bol s bratom Milanom iniciátor a aktér obsadenia budovy Veliteľstva pozemného vojska v Banskej Bystrici. Tiež bol signatár Proklamácie s slovenským vojakom a Proklamácie k slovenskému národu, ktorými bolo vyhlásené povstanie. Počas neho bol prednosta politickej správy Veliteľstva 1. čs. armády na Slovensku, v októbri-novembri 1944 zástupca 1. čs. armády na Slovensku v delegácii povstaleckej SNR na rokovaniach s exilovou vládou v Londýne a účastník delegácie na rokovaniach v Moskve.

Po roku 1945 sa zúčastnil na budovaní novej čs. armády a 19. februára 1947 bol vymenovaný do hodnosti brigádny generál. V roku 1950 bol zbavený vojenskej hodnosti, ktorá mu bola v roku 1991 vrátená in memoriam. Mestský národný výbor v Banskej Bystrici mu udelil 21. augusta 1990 čestné občianstvo in memoriam. Pochovaný je v Banskej Bystrici.

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Roku 1945 vyznamenaný Radom SNP I. triedy, Čs. vojnovým krížom 1939, Čs. vojenskou medailou Za zásluhy I. stupňa

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • pamätná tabuľa na Donovaloch (1969)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]