Miroslav Kristín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Miroslav Kristín

slovenský hokejista
Štátna príslušnosť Slovensko Slovensko
Narodenie 22. január 1982 (42 rokov),
Slovensko
Pozícia Pravé krídlo
Výška a váha 180 cm, 83 kg
Tím MHK Dubnica nad Váhom
Bývalé tímy
MsHK Žilina
ŠHK 37 Piešťany
Dukla Trenčín
Dijon HC Les Ducs
Boxers Bordeaux GHC
Lions Lyon HC
HG Dunkerque
HC Cholet
Aktívna činnosť 1998 – súčasnosť
Prehľad medailí
1. hokejová liga SR (SHL) SVK
zlato 2000/01 - MsHK Žilina
bronz 2018/19 - MHK Dubnica nad Váhom
Coupe de France (francúzsky pohár) Francúzsko
zlato 2005/06 - Dijon HC Les Ducs
striebro 2008/09 - Dijon HC Les Ducs
Division 1 Francúzsko
striebro 2012/13 - Lions Lyon HC
zlato 2013/14 - Lions Lyon HC

Miroslav Kristín (* 22. január 1982) je slovenský hokejový útočník hrajúci na pozícii pravého krídla. Je odchovancom klubu MHK Dubnica nad Váhom.

Klubový hokej[upraviť | upraviť zdroj]

Miroslav Kristín začínal s hokejom v rodnej Dubnici nad Váhom v klube HK Spartak Dubnica nad Váhom. Jeho mladším bratom je brankár Matej Kristín. V klube MHK Dubnica nad Váhom odohral aj premiérové stretnutie medzi mužmi. Bolo to v sezóne 1998/99, keď odohral za dubnických mužov dve stretnutia v extralige skupiny B v ktorej pôsobilo 8 klubov, ktoré hrali len o dve extraligové miesta pre budúcu sezónu. V tejto sezóne hrával hlavne za dubnických juniorov, kde bol najproduktívnejší v mužstve. Nazbieral 73 bodov za 48 gólov a 25 asistencií v 50 stretnutiach. Najproduktívnejší bol medzi juniormi aj sezónu pred tým.

V novej sezóne už hrával v Dubnici nad Váhom v 1. hokejovej lige SR medzi mužmi. V sezóne 2000/01 sa stal hráčom MsHK Žilina, kde hral tiež 1. hokejovú ligu SR. Niekoľko zápasov odohral ešte aj za juniorov MsHK Žilina. V "A" mužstve Žiliny sa stal najlepším strelcom. Zaznamenal 29 gólov. S klubom získal zlatú medailu za víťazstvo v lige. Extraliga sa v nasledujúcej sezóny rozširovala o dve mužstvá. Klub MsHk Žilina do nej postúpil z prvého miesta. Z druhého miesta postupoval klub MHC Nitra. Počas tejto sezóny nastúpil aj za reprezentáciu Slovenska do 20 rokov na Majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v Rusku v mestách Moskva a Podoľsk, kde obsadila Slovenská reprezentácia 8. miesto. Po skončení sezóny prestúpil do Dukly Trenčín.

Do sezóny 2001/02 už vstúpil, ako hráč Dukly Trenčín. S klubom obsadil konečné 5. miesto. V tejto sezóne tiež reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách Sveta Juniorov, ktoré sa konali v Česku v mestách Pardubice a Hradec Králové na ktorých Slovenská reprezentácia obsadila 8. miesto. Na šampionáte odohral 7 stretnutí v ktorých zaznamenal aj jeden gól a jednu asistenciu.

V Trenčíne začal aj sezónu 2002/03, kde s klubom skončil v semifinále. V konečnom poradíí obsadil 4. miesto.

Aj do ďalšiej sezóny vstúpil, ako hráč Dukly Trenčín, ale dokončil ju v klube MsHK Žilina.

V sezóne 2004/05 sa stal hráčom nováčika Extraligy, klubu HK Dubnica nad Váhom, ktorý si po dlhej dobe zahral Extraligu. Miroslav Kristín sa stal v mužstve najproduktívnejší hráč a zároveň aj najlepší strelec. O túto poctu sa podelil s Milanom Kostolným, keď obaja zaznamenali 19 bodov za 11 gólov a 8 asistencií. Pre dubnický hokej to bola neúspešná sezóna po ktorej bolo extraligové mužstvo Dubnice nad Váhom rozpustené. Hráči si tak museli hľadať nové kluby. Miroslav Kristín sa vybral za hokejom do Francúzska. Stal sa hráčom klubu Dijon HC Les Ducs v najvyššej francúzskej súťaži Ligue Magnus.

V Dijone odohral šesť sezón. Hneď v prvej z nich získal s klubom z mesta Dijon titul vo Francúzskom poháry (Coupe de France). Spoločne s Miroslavom Kristínom boli v tej sezóne v kádri Dijonu aj ďalší hráči zo Slovenska. Boli nimi brankár Vladimír Hiadlovský ml., obrancovia Anton Pozník, Andrej Mrena, Milan Tekel a Miroslav Sučko a útočníci Martin Drotár, Rastislav Paľov a Erik Bochňa. V tíme sa stal najproduktívnejším hráčom v kanadskom bodovaní po základnej časti. Najproduktívnejším hráčom klubu bol aj v nasledujúcej sezóne 2007/08, v ktorej bojoval klub o záchranu v najvyšiej súťaži.

V sezóne 2008/09 sa stal asistentom kapitána a v tíme sa stal opäť najproduktívnejším hráčom. Zaznamenal 35 gólov za 19 gólov a 16 asistencií. V tejto sezóne obsadil klub druhé miesto vo Francúzskom poháry. Vo Francúskom poháry sa stal zároveň najproduktívnejším hráčom v kanadskom bodovaní. V mužstve sa opäť predstavilo mhoho Slovenských hokejistov. Boli nimi brankár Pavol Hurajt, obrancovia Marek Janček, Vladimír Sabol, Juraj Senko a v úvodnej časti sezóny aj Boris Záhumenský, ktorý, ale po 6 zápasoch prestúpil do iného tímu a tiež útočníci Erik Bochňa, Tomáš Janák a Ondrej Prokop.

Nasledujúcu sezónu 2009/10 vypadol klub z Dijonu hneď v 1. kole play-off. Zo Slovenských spoluhráčov z minulej sezóny už nebol v mužstve ani jeden. Všetci poprestupovali do iných klubov. Slovenských spoluhráčov tu, ale mal. Novými spoluhráčmi Miroslava Kristína sa stali obrancovia Pavol Rešetka a Peter Strapatý a útočník Anton Lezo. Všetci traja tiež pochádzajúci z Dubnice nad Váhom.

V ďalšiej sezóne sa mu opäť obmenili Slovenský spoluhráči. Pavol Rešetka odišiel hrať hokej do Španielska a Anton Lezo sa vrátil na Slovensko. Prišli mu, ale nový spoluhráči. Brankár Mojmír Božík, obrancovia Branislav Kvetan a Andrej Mrena a útočník Peter Trokan. Aj v tejto sezóne skončiol klub v 1. kole play-off. Táto sezóna bola posledná v klube z mesta Dijon.

Od sezóny 2011/12 sa stal hráčom klubu Boxers Bordeaux GHC v 2. najvyššiej francúzskej súťaži. Aj v tomto klube mal slovenských spoluhráčov. Boli nimi obranca Ján Majerčák a útočník Martin Domian. V klube sa stal najproduktívnejším hráčom v kanadskom bodovaní a aj najlepším strelcom. Klub sa do play-off neprebojoval.

Po jednej sezóne v klube z mesta Bourdeaux sa stal hráčom klubu Lions Lyon HC v rovnakej súťaži. Aj tu sa stal v klube s 23 gólmi tiež najlepším strelcom a aj najproduktívnejším hráčom v kanadskom bodovaní s 43 bodmi. S klubom sa dostal do finále ligy, kde ale klub s Lyonu podľahol klubu HC Brest Albatros. S tímom tak získal striebornú medailu. V kádri mal jedného Slovenského spoluhráča Erika Čaládiho. Aj sezónu 2013/14 bol hráčom klubu z mesta Lyon. Jeho spoluhráčom sa stal aj jeho mladší brat brankár Matej Kristín a obranca Radovan Trefný. S klubom sa stal víťazom ligy. Klub, ale do najvyššiej súťaže nevstúpil a ostal naďalej pôsobiť v lige Division 1. Miroslav Kristín sa stal najproduktívnejším hráčom v celej lige. Zaznamenal 55 bodov za 21 gólov a 34 asistencií. S tými 21 gólmi bol v lige zároveň aj najlepším strelcom.

Sezónu 2014/15 bol hráčom klubu HG Dunkerque v rovnakej súťaži. Sezóna bola pre neho ale neúspešná. Pre zranenie odohral len 10 zápasov.

Od sezóny 2015/16 sa stal hráčom klubu HC Cholet. V Cholete strávil 3 sezóny. Ani v jednej, ale klub nedosiahol nejaký úspech. V prvých dvoch sezónach vypadol v prvom kole play-off a v poslednej sezóne sa do play-off ani neprebojoval.

Na Slovenské ľadové plochy sa tak vrátil po 13 sezónach vo Francúzsku. Pred sezónou 2018/19 podpísal zmluvu s klubom MHK Dubnica nad Váhom, kde s hokejom začínal. Mužstvo vypadlo v semifinále s klubom HK Martin 2:4 na zápasy a v konečnom poradí tak obsadili 3 miesto. V sezóne 2019/20 sa stal v klube kapitánom tímu. Počas prebiehajúceho štvrťfinále play-off bola liga pre pandémiu Covid-19 zrušená. V tom čase hral klub z Dubnice nad Váhom nerozhodne s klubom HK 36 Skalica 2:2 na zápasy.

Osobné úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

MS juniorov (A kategória)
  • Sezóna 2000/01 - Rusko, Moskva, Podoľsk
    • Člen reprezentácie Slovenska do 20 rokov na MS - 8. miesto
  • Sezóna 2001/02 - Česko, Pardubice, Hradec Králové
    • Člen reprezentácie Slovenska do 20 rokov na MS - 8. miesto
1. hokejová liga SR (SHL)
  • Sezóna 2000/01
    • Víťaz ligy s klubom MsHK Žilina a postup do Extraligy
    • Najlepší strelec klubu MsHK Žilina po základnej časti - 29 gólov
  • Sezóna 2018/19
    • Bronzová medaila s klubom MHK Dubnica nad Váhom
    • Najlepší nahrávač v mužstve po základnej časti - 29 nahrávok , rovnako ako jeho spoluhráči Michal Kokavec a Ján Jarábek
Extraliga SR
  • Sezóna 2004/05
    • Najproduktívnejší hráč v kanadskom bodovaní v klube HK Dubnica nad Váhom po základnej časti - 19 bodov za 11 gólov a 8 asistencií, rovnako ako jeho spoluhráč Milan Kostolný
    • Najlepší strelec v mužstve po základnej časti - 11 gólov, rovnako ako jeho spoluhráč Milan Kostolný
Coupe de France (Francúzsky pohár)
  • Sezóna 2005/06
    • Víťaz Francúzskeho pohára s klubom Dijon HC Les Ducs
  • Sezóna 2008/09
    • Strieborná medaila za druhé miesto s klubom Dijon HC Les Ducs
    • Najproduktvnejší hráč mužstva v kanadskom bodovaní - 14 bodov za 7 gólov a 7 asistencií
    • Najlepší strelec mužstva - 7 gólov
    • Najlepší nahrávač mužstva - 7 asistencií
    • Najproduktívnejší hráč Francúzskeho pohára v kanadskom bodovaní - 14 bodov za 7 gólov a 7 asistencií
    • Najlepší strelec vo Francúzskom pohári - 7 gólov
    • Najlepší nahrávač vo Francúzskom pohári - 7 asistencií
  • Sezóna 2017/18
    • Najproduktívnejší hráč klubu HC Cholet v kanadskom bodovaní - 6 bodov za 3 góly a 3 asistencie
Ligue Magnus
  • Sezóna 2005/06
    • Najproduktívnejší hráč v kanadskom bodovaní v klube Dijon HC Les Ducs po základnej časti - 28 bodov za 14 gólov a 14 asistencií
    • Najlepší strelec v mužstve po základnej časti - 14 gólov
    • Najlešší nahrávač v mužstve po základnej časti - 14 asistencií
  • Sezóna 2006/07
    • Najproduktívnejší hráč v kanadskom bodovaní v klube Dijon HC Les Ducs po základnej časti - 36 bodov za 21 gólov a 15 asistencií
    • Najlepší strelec mužstva po základnej časti - 21 gólov
    • Najlepší nahrávač mužstva po základnej časti - 15 asistencií, rovnako ako jeho spoluhráč Erik Bochňa
  • Sezóna 2008/09
    • Najproduktívnejší hráč v klube Dijon HC Les Ducs po základnej časti - 35 bodov za 19 gólov a 16 asistencií
    • Najlepšší strelec mužstva po základnej časti - 19 gólov
    • Najlepí nahrávač mužstva po základnej časti - 16 asistencií
Division 1
  • Sezóna 2011/12
    • Najproduktívnejší hráč v kanadskom bodovaní po základnej časti v klube Boxers Bourdeaux GHC - 32 gólov za 20 gólov a 12 asistencií
    • Najlepší strelec po základnej časti v mužstve - 20 gólov
  • Sezóna 2012/13
    • Strieborná medaila s klubom Lions Lyon HC
    • Najproduktívnejší hráč v mužstve v kanadskom bodovaní po základnej časti - 43 bodov za 23 gólov a 20 asistencií
    • Najlepší strelec mužstva po základnej časti - 23 gólov
  • Sezóna 2013/14
    • Víťaz ligy s klubom Lions Lyon HC
    • Najproduktívnejší hráč v kanadskom bodovaní v mužstve po základnej časti - 55 bodov za 21 gólov a 34 asistencií
    • Najviac asistencií v mužstve po základnej časti - 34 asistencií
    • Najproduktívnejší hráč v kanadskom bodovaní v celej lige - 55 bodov za 21 gólov a 34 asistencií
    • Najviac asistencií po základnej časti v celej lige - 34 asistencií

Štatistiky - Základná časť[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna Súťaž Klub Stretnutia Góly Asistencie Body
1998/99 SVK Extraliga SR HK Spartak Dubnica nad Váhom 2 0 0 0
1999/00 SVK 1. hokejová liga SR HK Spartak Dubnica nad Váhom 26 8 4 12
2000/01 SVK 1. hokejová liga SR MsHK Žilina 39 29 11 40
2001/02 SVK Extraliga SR Dukla Trenčín 36 6 7 13
2002/03 SVK Extraliga SR Dukla Trenčín 54 7 8 15
2003/04 SVK Extraliga SR Dukla Trenčín 34 1 3 4
2003/04 SVK Extraliga SR MshK Žilina 22 0 4 4
2003/04 SVK 1. hokejová liga SR ŠHK 37 Piešťany 3 0 0 0
2004/05 SVK Extraliga SR HK Dubnica nad Váhom 52 11 8 19
2005/06 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 25 14 14 28
2005/06 Francúzsko Coupe de France Dijon HC Les Ducs ? ? ? ?
2006/07 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 26 21 15 36
2007/08 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 23 11 10 21
2008/09 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 23 19 16 35
2008/09 Francúzsko Coupe de la Ligue Dijon HC Les Ducs 6 4 4 8
2008/09 Francúzsko Coupe de France Dijon HC Les Ducs 5 7 7 14
2009/10 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 21 9 10 19
2009/10 Francúzsko Coupe de la Ligue Dijon HC Les Ducs 1 3 0 3
2009/10 Francúzsko Couped e France Dijon HC Les Ducs 2 3 0 3
2010/11 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 20 6 11 17
2010/11 Francúzsko Coupe de France Dijon HC Les Ducs 2 4 1 5
2011/12 Francúzsko Division 1 Boxers Bordeaux GHC 26 20 12 32
2012/13 Francúzsko Division 1 Lions Lyon HC 26 23 20 43
2012/13 Francúzsko Coupe de France Lions Lyon HC 2 0 1 1
2013/14 Francúzsko Division 1 Lions Lyon HC 26 21 34 55
2013/14 Francúzsko Coupe de France Lions Lyon HC 2 1 3 4
2014/15 Francúzsko Division 1 HG Dunkerque 10 5 7 12
2014/15 Francúzsko Coupe de France HC Dunkerque 1 0 0 0
2015/16 Francúzsko Division 1 HC Cholet 24 14 12 26
2015/16 Francúzsko Coupe de France HC Cholet 1 0 0 0
2016/17 Francúzsko Division 1 HC Cholet 24 13 17 30
2016/17 Francúzsko Coupe de France HC Cholet 1 0 0 0
2017/08 Francúzsko Division 1 HC Cholet 26 3 5 8
2017/18 Francúzsko Coupe de France HC Cholet 4 3 3 6
2018/19 SVK 1. hokejová liga SR MHK Dubnica nad Váhom 44 21 29 50
2019/20 SVK SHL MHK Dubnica nad Váhom 44 14 12 26

Štatistiky - Play-off[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna Súťaž Klub Stretnutia Góly Asistencie Body
2002/03 SVK Extraliga SR Dukla Trenčín 12 0 1 1
2003/04 SVK Extraliga SR MsHK Žilina 4 0 0 0
2004/05 SVK Baráž o Extraligu SR HK Dubnica nad Váhom 6 5 2 7
2005/06 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 9 4 8
2006/07 Francúzsko Baráž o Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 7 5 4 9
2007/08 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 5 2 0 2
2008/09 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 3 0 2 2
2009/10 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Les Ducs 3 0 1 1
2010/11 Francúzsko Ligue Magnus Dijon HC Le Ducs 2 0 1 1
2012/13 Francúzsko Division 1 Lions Lyon HC 7 7 4 11
2013/14 Francúzsko Division 1 Lions Lyon HC 8 9 3 12
2015/16 Francúzsko Division 1 HC Cholet 3 0 1 1
2016/17 Francúzsko Division 1 HC Cholet 2 0 3 3
2018/19 SVK 1. hokejová liga SR MHK Dubnica nad Váhom 7 4 1 5
2019/20 SVK SHL MHK Dubnica nad Váhom 4 3 0 3

Reprezentačná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna Tím Turnaj Miesto konania Stretnutia Góly Asistencie Body Umiestnenie Slovenska
2000/01 Slovensko 20 Majstrovstvá Sveta Juniorov Rusko Moskva, Podoľsk 7 1 1 2 8. miesto
2001/02 Slovensko 20 Majstrovstvá Sveta Juniorov Česko Pardubice, Hradec Králové 7 0 1 1 8. miesto

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]