Mladosť (Prešov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sídlisko Mladosť
mestská časť Prešov
Ul. Mirka Nešpora, Sídlisko Mladosť
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Prešovský kraj
Okres Prešov
Región Šariš
Súradnice 49°00′55″S 21°13′16″V / 49,01536°S 21,22106°V / 49.01536; 21.22106
Poloha mestskej časti na Slovensku
Poloha mestskej časti na Slovensku
Map
Interaktívna mapa mestskej časti
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Sídlisko Mladosť je sídlisko v Prešove, ktorého výstavba bola realizovaná súčasne so Sídliskom III, s ktorým zároveň aj susedí. Sídlisko Mladosť oddeľuje od Sídliska III hlavná cestná komunikácia - ulica Prostějovská. Nachádza sa tu obvodné oddelenie policajného zboru Prešov - sever, predajňa potravín COOP Jednota a viacero ďalších obchodných prevádzok. Väčšina najbližšej občianskej vybavenosti je sústredená na susednom Sídlisku III v nákupnom stredisku Centrum. Sídlisko je tvorené jednou z najrozsiahlejších prešovských ulíc, a to ulicou Mirka Nešpora. Výstavbu tvoria 12 podlažné, 8 podlažné a 6 podlažné bytové domy.

V súčasnosti (rok 2020) sa tu realizuje výstavba prístupovej komunikácie k južnému portálu Tunela Bikoš, ktorý je vo výstavbe spolu s rýchlostnou cestou R4 v rámci prvej etapy Severného obchvatu Prešova. Táto komunikácia zároveň slúži aj ako obslužná komunikácia pre novobudovanú obytnú štvrť Kráľova hora.

Približne pred desiatimi rokmi sa na kopci nad sídliskom začala výstavba novej rezidenčnej štvrte "Kráľova hora", ktorá sa stále rozširuje. V roku 2019 sa v tejto štvrti začala výstavba developerského projektu individuálnej bytovej výstavby s rovnomenným názvom.