Mlynský potok (prítok Belej)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mlynský potok
potok
Zdrojnica Liptovská kotlina
Ústie Belá
Dĺžka 8,1 km
Povodie Váh
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-01-087,-089
Číslo recipienta 4-21-01-12995,-12997
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Mlynský potok je potok na hornom Liptove, na území okresu Liptovský Mikuláš.[1] Je to pravostranný prítok Belej, meria 8,1 km a je tokom IV. rádu.

Tečie v Liptovskej kotline, pramení v časti Smrečianska pahorkatina, severozápadne od obce Pribylina, v lokalite Jelšiny v nadmorskej výške okolo 840 m n. m. Na hornom toku tečie juhozápadným smerom a preteká cez prírodnú rezerváciu Švihrová so zachovanými slatinno-rašeliniskovými biocenózami. V lokalite Vavrišovský háj sa stáča a tečie severojužným smerom, potom vytvára oblúk prehnutý na východ a z ľavej strany priberá Teplicu. Následne sa opäť stáča na juhozápad, preteká okrajom obce Vavrišovo, kde zľava priberá Brezinku a sprava krátky prítok prameniaci východne od kóty 729,0 m. V blízkosti Kaleníka pokračuje viac juhojuhozápadným smerom, sprava priberá Črmník a preteká obcou Liptovský Peter. Za obcou sa stáča, na krátkom úseku tečie severojužným smerom a juhovýchodne od stredu obce, už v blízkosti mesta Liptovský Hrádok, sa v nadmorskej výške 656,0 m n. m. vlieva do Belej.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-08-21]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-08-21]. Dostupné online.