Močiarkovité

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Močiarkovité

Viviparus contectus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Viviparidae
J. E. Gray, 1847
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Močiarkovité (Viviparidae) sú čeľaď predožiabrých ulitníkov radu Mesogastropoda. Ich ulita je obyčajne stredne veľká, hnedo sfarbená, pravidelne kužeľovito vajcovitá, s okrúhlym ústím aj viečkom. Pravé tykadlo samcov je zhrubnuté a slúži ako kopulačný orgán. Vajíčka prekonávajú časť embryogenézy v pohlavnom trakte samice, takže jej telo opúšťajú už mláďatá s ulitkou.

Na území Slovenska sa vyskytujú 2 druhy[1], v stojatých vodách na južnom Slovensku sa lokálne vyskytuje močiarka dunajská (Viviparus acerosus) so 4 – 5 cm vysokou ulitou. Je to endemit rieky Dunaj a jeho prítokov. Druhým druhom je močiarka nafúknutá (Viviparus contectus) s výraznými, „nafúknutými“, závitmi.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Horsák M., Juřičková L., Beran L., Čejka T. & Dvořák L. (2010). "Komentovaný seznam měkkýšů zjištěných ve volné přírodě České a Slovenské republiky". Malacologica Bohemoslovaca, Suppl. 1: 1-37. PDF.
  2. ČEJKA, Tomáš. Vodné mäkkýše; charakteristika, fylogenéza, morfológia, biológia, metódy zberu, prehľad čeľadí [online]. 7.10.2015, [cit. 2015-10-11]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]