Modest Petrovič Musorgskij

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Modest Petrovič Musorgskij
ruský hudobný skladateľ
Modest Petrovič Musorgskij
Základné informácie
Narodenie21. marec 1839
Karevo, Ruská ríša
Úmrtie28. marec 1881 (42 rokov)
Petrohrad, Ruská ríša
Národnosťruská
Hudobný smerromantizmus
Odkazy
Spolupracuj na Commons Modest Petrovič Musorgskij
multimediálny obsah na commons

Modest Petrovič Musorgskij (* 21. marec 1839, Karevo, Ruská ríša - † 28. marec 1881, Petrohrad) bol ruský hudobný skladateľ.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal zo šľachtickej rodiny a hoci už v detstve prejavoval mimoriadne hudobné nadanie, musel sa podrobiť vôli otca a vyštudovať kadetskú vojenskú školu. Radšej sa však venoval nezáživnej úradníckej práci, žil v spoločnosti petrohradských učencov, niekedy aj spoločne s niektorými členmi tzv. Mocnej hŕstky.

Musorgskij bol vynikajúci klavirista a ešte lepší improvizátor, klavír ho učila v detstve matka, neskôr študoval u Antona Gerkeho.

Napriek nedostatočnému vzdelaniu bola osobitosť a svojráznosť jeho talentu mimoriadna, čo sa prejavilo v opere Boris Godunov. Je to opera, ktorej libreto si autor napísal sám na motívy Puškinovej tragédie obohatenej o niektoré historické skutočnosti. Táto opera z rokov 1868 - 1872 je úplne nezávislá od západoeurópskych hudobných diel. Toto dielo sa len veľmi ťažko prezentovalo na javisku. Až po dvanástich rokoch od poslednej autorovej revízie ju uviedol na scénu v petrohradskom Mariinom divadle dirigent českého pôvodu Eduard Nápravník. Cár Alexander III. spočiatku dielo zakázal kvôli realisticky vykreslenej postave cárovho vraha, ako aj presvedčivo vyjadrenému hnevu ľudu proti šľachte - bojarom.

Skladateľ pracoval aj na ďalších operách, napríklad na Chovančine, v ktorej chcel zobraziť hĺbku utrpenia ruského ľudu, žiaľ, napísal iba klavírne skice. Rovnako dopadla aj opera Soročinský jarmok. Neschopnosť dokončiť uvedené diela pramenila z autorovho neusporiadaného života a alkoholizmu.

Musorgskij sa významne zapísal aj do histórie piesňovej tvorby; skomponoval asi 60 piesní. Medzi najvýznamnejšie patria tri cykly: Detská izba, Bez slnka a Piesne a tance smrti. Jeho najslávnejšou piesňou je Pieseň o blche. Z orchestrálnych skladieb je známe predovšetkým symfonické dielo Noc na Lysej hore. Z klavírnych skladieb je to cyklus Obrázky z výstavy, inšpirované maliarom Viktorom Hartmanom.

Musorgskij nezaprel svoju genialitu v jasnozrivom odhade budúceho vývoja. Je označovaný nielen za tvorcu realizmu v hudobnej dráme, ale aj za priameho predchodcu hudobného impresionizmu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]