Modlivky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Modlivka)
Modlivky
150 – 0 mil. krieda – súčasnosť

Archimantis latistyla (Serville, 1838)
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Mantodea
Burmeister, 1838
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Modlivky (Mantodea) je rad ortopteroidného hmyzu. Rody z tohto radu, pokiaľ vôbec majú slovenské meno, sa po slovensky volajú modlivka.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Modlivka je štíhly hmyz väčších rozmerov, silne adaptovaný na predáciu.

Na veľmi pohyblivej hlave sú silné hryzadlá a dosť veľké zložené oči.

Nápadne predĺžená predohruď nesie jeden pár nôh, ktoré sú premenené na účinné loviace zariadenie. Majú predĺžené panvičky a ozubené stehná, do ktorých na princípe zatváracieho noža zapadajú ozubené holene.

Predné krídla sú trochu viac chitinizované a pigmentované (najmä u tropických druhov), zadné krídla sú jemné, blanité, vejárovito zložené pod prednými. Oba páry krídel majú veľmi hustú sieťovitú žilnatinu. Na konci bruška sú krátke článkované cerkusy, podobne ako u švábov.

Lovia hlavne hmyz, ale ázijský druh Hierodula tenuidentata loví aj ryby.[1]

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Pred kopuláciou sa samec opatrne (často celé hodiny) približuje k samici a po kopulácii sa snaží veľmi rýchlo vzdialiť, no aj tak sa niekedy stáva korisťou väčšej samice. Niekedy však samec zožerie samicu.[2]

Svaly vykonávajúce kopulačné pohyby však nie sú inervované z hlavy, ale z bruškového ganglia – kopulácia sa preto úspešne ukončí i v tom prípade, keď má samec už odhryznutú hlavu.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Poznáme asi 1 800 druhov modliviek, z nich veľká väčšina žije v trópoch. Na svetlých biotopoch mimo súvislého lesa sa u nás miestami hojne vyskytuje Mantis religiosa (modlivka zelená). V južnej Európe už môžeme vidieť ďalších 5 – 6 druhov, napríklad nápadnú a bizarnú modlivku Empusa pennata s vykrajovaným okrajom abdómenu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. WEISBERGER, Mindy; WRITER, Senior. Praying Mantis That Catches Fish Is a Guppy's Worst Nightmare [online]. livescience.com, September 20, 2018 10:43am ET, [cit. 2018-09-23]. Dostupné online.
  2. LEVINE, Richard. Do Female Praying Mantises Always Eat the Males? [online]. entomologytoday.org, 2013-12-22, [cit. 2019-09-13]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Modlivky
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Modlivky

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]