Monika Mockovčáková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Monika Mockovčáková
Základné informácie
Narodenie 20. máj 1971 (52 rokov)
Bratislava, Slovensko
Pôsobenie klaviristka, pedagogička
Hrá na nástrojoch klavír,

Monika Mockovčáková (* 20. máj 1971, Bratislava) je slovenská klaviristka a pedagogička.

Hru na klavír študovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u prof. Idy Černeckej. Svoj umelecký profil si rozširovala na viacerých medzinárodných interpretačných kurzoch pod vedením M. Gutman, E. Hagenah, E. Indjica, P. Toperczera, S. Rodriguez, A. Koscielny a R. Penningtona.

Spolu s violončelistom Teodorom Brckom boli v roku 1997 laureáti medzinárodnej súťaže L. van Beethovena a súťaže B. Martinů v Prahe. V roku 2003 reprezentovali Slovensko na koncerte medzinárodnej akadémie Praha – Viedeň – Budapešť „Musikerlebnis Mitteleuropa“, konanej pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky a prezidenta Rakúska. V tom istom roku vyhrali prvé miesto na súťaži B. Martinů v Prahe, pričom získali aj Cenu za interpretáciu diela Bohuslava Martinů.

V roku 2007 Monika Mockovčáková získala 2. miesto v medzinárodnej klavírnej súťaži Washington International Piano Artists Competition v USA, kde zároveň získala aj Cenu tlače a Cenu za najlepšiu interpretáciu klasického diela.[1] Svoju učiteľskú kariéru začala aj v Japonsku a v súčasnosti zastáva pozíciu na Výstavnej univerzite hudby. Medzinárodná klavírna súťaž poskytuje medzinárodnú expozíciu pre talentovaných klaviristov vo veku od 8 do 18 rokov.[2]

Okrem sólovej hry sa intenzívne venuje komornej hudbe. Je pedagógom na Konzervatóriu v Bratislave.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hodnotiaca správa z roku 2007 (WIPAC)
  2. F,STARR. International Piano Competition [online]. FutureStarr, [cit. 2022-06-03]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]