Mordechaj Anielewicz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mordechaj Anielewicz
Anielewicz na dobovej fotografii
Anielewicz na dobovej fotografii
Narodenie1919
Wyszków, Druhá poľská republika
Úmrtie8. máj 1943
Varšava
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Mordechaj Anielewicz

Mordechaj Anielewicz (*1919 – † 8. máj 1943) bol vodca Židovskej bojovej organizácie počas povstania vo varšavskom gete od januára do mája 1943.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Kresba Anielewicza a jeho priateľky v ruinách Varšavy

Narodil sa v chudobnej rodine v malom meste Wyszków blízko Varšavy. Po ukončení stredoškolských štúdií sa stal členom a neskôr aj vodcom ľavicového sionistického mládežníckeho hnutia ha-Šomer ha-ca'ir.

7. septembra 1939, týždeň po nemeckej invázii do Poľska, Anielewicz unikol so skupinou z Varšavy na východ krajiny s nádejou, že poľská armáda spomalí nemecký postup. Keď sovietska Červená armáda vstúpila a následne okupovala východné Poľsko v súlade s paktom Ribbentrop-Molotov, dozvedel sa, že mnoho židovských utečencov z radov členov mládežníckeho hnutia a politických skupín, sa zhromažďuje v litovskom Vilniuse, ktorý bol v tom čase pod sovietskou kontrolou. Odcestoval preto do Vilniusu, presvedčiť svojich kolegov, aby do Poľska vyslali svojich ľudí na boj proti Nemcom. Potom sa pokúsil prekročiť rumunskú hranicu s cieľom otvoriť trasu pre mladých Židov do britskej mandátnej Palestíny, avšak zatkli ho a uväznili v sovietskom väzení. Po krátkom čase ho však prepustili a v januári 1940 sa spolu s priateľkou Mirou Fuchrerovou vrátil do Varšavy.

V lete 1942 navštívil juhozápadné Poľsko, v tom čase anektované Nemeckom, s cieľom zorganizovať ozbrojený odpor. Po návrate do Varšavy zistil, že začali hlavné transporty do vyhladzovacieho tábora Treblinka, a že z pôvodných 350 tisíc Židov umiestnených vo varšavskom gete zostalo len 60 tisíc osôb. Krátko na to vstúpil do Židovskej bojovej organizácie a v novembri 1942 bol vymenovaný za vrchného veliteľa. Skupina nadviazala kontakt s poľskou exilovou vládou v Londýne a začala získavať zbrane od poľského podzemia z „árijskej“ časti mesta. 18. januára 1943 zohral Anielewicz kľúčovú úlohu v prvom prípade v povstaní v gete, keď zabránil, aby väčšinu druhej vlny Židov deportovali do vyhladzovacích táborov. Pôvodný incident ozbrojeného odporu bol predohrou pre hlavnú časť povstania, ktorá začala 19. apríla.

Aj keď neexistuje žiadny očitý svedok, predpokladá sa, že Anielewicz sa spoločne so svojou priateľkou a svojim štábom zabil pri masovej samovražde v obkľúčenom veliteľstve Židovskej obrannej organizácie v ulici Miła č.18.[1] Jeho telo sa nikdy nenašlo, panuje domnienka, že ho odniesli do neďalekého krematória spolu s telami ďalších židovských obetí. Podľa nápisu na pamätníku v mieste bunkru v ulici Miła č.18 sa však uvádza, že je pochovaný tu.

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

Anielewiczova socha v izraelskom kibuci Jad Mordechaj

V júli 1944 udelila poľská exilová vláda Anielewiczovi posmrtne vyznamenanie Vojnový kríž. V roku 1945 mu poľská ľudová armáda udelila Rád grunwaldského kríža tretieho stupňa.

V posledných fázach vojny sa vytvorila jednotka Ľudovej gardy (Gwardia Ludowa), s Anielewiczovým menom, ktorú tvorili preživší obyvatelia varšavského geta. V roku 1943 bol v britskej mandátnej Palestíne na Anielewiczovu počesť premenovaný kibuc Jad Mordechaj, a postavená jeho socha. Ďalšie pamätníky sa nachádzajú napríklad vo Wyszkówe a vo Varšave, kde v 60. rokoch premenovali ulicu Gesia (miesto niekdajšieho nacistického koncentračného tábora) na ulicu Mordechaja Anielewicza. V roku 1983, pri príležitosti 40. výročia od úmrtia, iniciovala izraelská vláda vydanie poštovej dvojznámky na uctenie Anielewicza a Josefa Glazmana, ako hrdinov varšavského a vilniuského geta.[2]

V populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1978 stvárnil Mordechaja Anielewicza v televíznej minisérii Holocaust herec Murray Salem, v roku 2001 ho v televíznom filme Povstanie stvárnil Hank Azaria. Anielewicz je aj ústrednou postavou knižnej série Harryho Turtledova s názvom Worldwar.

Pamätník povstania varšavského geta vo Varšave (Anielewicz je muž v popredí držiaci granát)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ZERTAL, Idith. Israel's Holocaust and the Politics of Nationhood. [s.l.] : Cambridge University Press, 2005. Dostupné online. ISBN 9780521850964. S. 27. (po anglicky)
  2. The Holocaust [online]. Boeliem: The Complete Reference to Israeli Stamps from 1948 and Onwards, [cit. 2013-02-15]. Dostupné online. (po anglicky)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • EDELMAN, Marek; KRALL, Hanna. Shielding the Flame: An Intimate Conversation With Dr. Marek Edelman, the Last Surviving Leader of the Warsaw Ghetto Uprising. New York : Henry Holt and Company, 1986. (po anglicky)
  • ZUCKERMAN, Yitzhak. A Surplus of Memory: Chronicle of the Warsaw Ghetto Uprising (A Centennial Book). [s.l.] : University of California Press, 1993. ISBN 0-520-07841-1. S. 702. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mordechaj Anielewicz na českej Wikipédii.