Mornár krúžkovaný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mornár krúžkovaný
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Emydocephalus annulatus
Krefft, 1869
Synonymá
Emydocephalus tuberculatus Krefft, 1869
Aipysurus chelonicephalus Bavay, 1869
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Mornár krúžkovaný (lat. Emydocephalus annulatus) je jedovatý morský had z čeľade koralovcovitých.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Tento morský had dorastá do dĺžky 60 až 120 cm a váži zvyčajne do 1,5 kg. Je pozoruhodný rozmanitosťou sfarbenia, ktoré je zväčša modrosivé. V častiach Veľkej koralovej bariéry žije forma s výraznými prstencami na tele. Na východe, na izolovaných útesoch v Koralovom mori žije tmavá forma. Má veľmi drobné zuby, ktoré sú menšie ako 1 mm a len zriedka s nimi hryzie. Je jedovatý, ale jeho jed je jedným z najslabších v porovnaní s ostatnými morskými hadmi.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Obýva moria Australoázie, konkrétne Indický oceán a Tichý oceán, od severnej Austrálie až po Fidži. Preferuje koralové útesy a pieskové lavice.

Správanie[upraviť | upraviť zdroj]

Mornár krúžkovaný je plachý, v prípade útoku predátora reaguje únikom a ukrytím sa do štrbín útesov. Pri hľadaní potravy, ikier prilepených na koraly alebo v piesku, sa pohybuje pomaly a systematicky prehľadáva morské dno.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Rozmnožovanie tohto druhu je málo zdokumentované, vie sa len, že rodia živé mláďatá.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Strava mornára krúžkovaného je špecializovaná na ikry. Keď ich nájde, začne ich odškrabávať zväčšenou šupinou na spodnej čeľusti, ktorá má funkciu ostrej škrabky. Väčšina rýb si svoje ikry nechráni, čo mu umožňuje pokojné kŕmenie.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]