Mornár nosatý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mornár nosatý
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Enhydrina schistosa
Daudin, 1803
Synonymá
Hydrophis schistosus Daudin, 1803

Hydrus valakadyn Boie, 1827
Disteira russelii Fitzinger, 1827
Polyodontes annulatus Lesson, 1834
Hydrophis schistosa Schlegel, 1837
Hydrophis subfasciata Gray, 1842
Hydrophis bengalensis Gray, 1842
Enhydrina valakadyen Gray, 1849
Thalassophis werneri Schmidt, 1852
Enhydrina schistosus Bibron & Duméril, 1854
Hydrophis fasciatus Jan, 1872
Enhydrina valakadien Boulenger, 1890
Enhydrina vikadien Boettger, 1892
Enhydrina velakadien Flower, 1899
Enhydrina valakadyn Stejneger, 1907

Disteira schistosa McDowell, 1972
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Mornár nosatý (lat. Enhydrina schistosa) je jedovatý morský had z čeľade koralovcovitých. Je prudko jedovatý, zodpovedný za 9 z 10 ľudských úmrtí na následky uhryznutia morským hadom. Napriek jeho silnému jedu sa často stáva potravou pobrežných predátorov, ako sú ryby a krokodíly.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Mornár nosatý dorastá do dĺžky 1 až 1,5 m a váži zvyčajne do 2 kg. Má svetlosivé sfarbenie s nevýraznými modrosivými pruhmi. Oplýva štíhlym telom, ostro zakončenou hlavou a veslovitým chvostom. Má malé zuby, menšie ako 4 mm, ale dokáže roztvoriť čeľuste tak široko, že zvládne prehltnúť aj veľkú korisť.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Žije a loví v plytkej kalnej vode popri pobreží, v mangrovových močiaroch, riekach a v ich ústí. Je rozšírený vo veľkom areáli Indického oceána a západ Pacifiku, od Perzského zálivu po sever Austrálie.

Správanie[upraviť | upraviť zdroj]

Je to agresívny a ľahko vyprovokovateľný druh živiaci sa prevažne rybami a krevetami. Korisť si hľadá čuchom a hmatom. Tak ako všetky rybami sa živiace hady aj on počká, kým korisť prestane bojovať a potom ju prehltne hlavou napred.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Každú sezónu rodia mornáre nosaté až 30 mláďat. Ich úmrtnosť je vysoká, takže iba malé percento jedincov sa dožije reprodukčného veku. Väčšinu mornárov usmrtia predátory alebo sa zapletú do sietí na krevety.

Jed[upraviť | upraviť zdroj]

Jed v jednom uhryznutí tohto druhu je dostatočný na usmrtenie 50 ľudí, čo predstavuje v porovnaní so suchozemskými hadmi, napríklad kobra kráľovská alebo koralovce až dvojnásobok. K uhryznutiu dochádza prevažne pri brodení alebo lovení rýb v kalných vodách. O počte obetí, ktoré podľahli jedu mornára nosatého, neexistujú dôveryhodné záznamy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Rasmussen, A., Sanders, K., Lobo, A. & Courtney, T. 2010. Enhydrina schistosa. The IUCN Red List of Threatened Species 2010: e.T176719A7289781. Prístup 1. november 2016.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]