Morská obluda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Morská obluda
Les histoires de Jean–Marie Cabidoulin

pôvodná ilustrácia Georga Rouxa

Autor Jules Verne
Pôvodný jazyk francúzsky
Krajina vydania Francúzsko
Nakladateľstvo originálneho vydania Pierre-Jules Hetzel
Dátum 1. vydania originálu 1901
Ilustrátor originálneho vydania George Roux
Literárny žáner dobrodružný román
Slovenské vydania knihy

Morská obluda (1901, Les histoires de Jean–Marie Cabidoulin) je dobrodružný fantastický román francúzskeho spisovateľa Julesa Verna z jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires). Vo francúzštine znie názov knihy Príbehy Jeana-Marie Cabidoulina.

Obsah románu[upraviť | upraviť zdroj]

Dej knihy sa odohráva na francúzskej veľrybárskej lodi Svätý Enoch, ktorej plavby sa ako svojej poslednej zúčastnil starý debnár Jean-Marie Cabidoulin. Cabidoulin bol však samá povera a postupne zdemoralizoval celú posádku svojím presvedčením, že loď sa stretne s obrovským morským netvorom, ktorý ju zničí. Táto predtucha sa v podobe neznámeho prírodného úkazu vyplnila v čase, keď loď súperila o úlovky s konkurenčnou anglickou loďou Repton.

Posádka Svätého Enocha totiž v Ochotskom mori najprv spozorovala podivné zdvihnutie vody, ktoré považovala za tajfúnovú vlnu. Vzápätí sa ozvalo dunenie a za záhadných okolností bola anglická veľrybárska loď Repton zničená. V nasledujúcich dňoch bol Svätý Enoch v zajatí záhadnej, na mapách nevyznačené plytčiny. Problémy lode potom vyvrcholili v momente, keď sa jej zmocnila neznáma sila a vliekla ju do voľných vôd Tichého oceánu a potom na sever, a to takou rýchlosťou, že posádka musela zaľahnúť na palubu, inak by ju tlak vzduchu zmietol do vody. Nakoniec bola loď vyvrhnutá na ľadové pole v Severnom ľadovom oceáne. Stroskotancov zachránila zhruba za mesiac anglická loď World.

Hodnoverné vysvetlenie záhadnej príhody chýba, Jean-Marie Cabidoulin bol však presvedčený, že sa lode zmocnil obrovský morský had. Jeho druhovia s ním nesúhlasili, ale rozumnejšie vysvetlenie, než že to bola nejaká prírodná zvláštnosť, podať nevedeli.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Záhadné dobrodružství velrybářské lodi na českej Wikipédii.