Mucinózny cystadenokarcinóm vaječníkov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mucinózny alebo hlienotvorný cystadenokarcinóm vaječníkov je zhubný nádor ženských pohlavných žliaz. Postihuje ženy najmä v čase alebo po menopauze; vyššiemu riziku vzniku sú vystavené ženy, ktoré nikdy nerodili, staršie rodičky, ženy s neskorým prechodom do menopauzy a včasným menarché, s rodinným výskytom zhubných nádorov endometria, prsníka alebo hrubého čreva. Jeho zhubnosť a úmrtnosť naň je vysoká.

K najčastejším príznakom patrí zväčšovanie brucha, bolesti v oblasti panvy, anémia a kachexia. Typickým laboratórnym nálezom je vysoká hodnota onkomarkeru CA-125.

Tento typ nádora sa najčastejšie šíri priamym prerastaním do okolia alebo rozsevom po pobrušnici, dochádza však pomerne často i k šíreniu lymfatickými cestami (panvové a retroperitoneálne lymfatické uzliny) alebo hematogénne (pečeň a pľúca).

Metódou prvej voľby pre určenie rozsahu, účinnosti liečby a recidívy ochorenia je CT. To zobrazí solídno-cystickú nádorovú masu vyrastajúcu z oblasti adnex alebo vaječníkov. Cysty sú obyčajne nepravidelné, početné, s hrubými septami a solídnou zložkou, ktorá sa po podaní kontrastnej látky nehomogénne sýti. Priame prerastanie do okolitých orgánov je časté, rovnako ako nález ascitu, ktorý je zväčša následkom prítomnosti metastáz na pobrušnici (v čase diagnózy až u 70 % prípadov), aj keď ony samotné nemusia byť viditeľné.

Pri sonografickom vyšetrení sa zobrazí multilokulárna cysticko-solídna masa vyrastajúca z oblasti adnex. Cystické časti nádora majú rôznu echogenitu v závislosti od jeho zloženia (tekutina, hlien - mucín, krv).

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • AuntMinnie.com[nefunkčný odkaz]
  • WEBB, Wayne Richard; BRANT, William E.; MAJOR, Nancy M.. Fundamentals of Body CT. [s.l.] : Elsevier Health Sciences, 2006. ISBN 978-1-4160-0030-3. S. 236-238. (po anglicky)
  • JEONG, YY; OUTWATER, EK; KANG, HK. Imaging evaluation of ovarian masses. Radiographics, Sept-Oct 2000, roč. 20, s. 1445 – 70.