Multiplace

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Multiplace je každoročný nesúťažný festival umenia nových médií a sieťovej kultúry, ktorý sa koná od roku 2002 vo viacerých mestách na Slovensku, v Česku a iných krajinách. Je najväčším podujatím svojho druhu na Slovensku a spolu s pražským festivalom Enter, Bienále WRO vo Wroclawi a Ars Electronicou v Linzi patrí k hlavným prehliadkam umenia nových médií v strednej Európe. Festival sa koná na jar, trvá jeden až dva týždne a ponúka okolo stovky koncertov, performance, dielní, výstav, prednášok, projekcií, diskusií a ďalších akcií. Duchovnou mamou festivalu je Mária Rišková. Po nej sa pri koordinácii vystriedali Katarína Kucbelová, Zuzana Duchová, Dušan Barok a Barbora Šedivá. Siedmy ročník festivalu sa konal v štrnástich mestách: Báhoň, Banská Bystrica, Berlín, Bratislava (festivalové infocentrum), Brno (festivalové infocentrum), Budapešť, Glasgow, Košice, Nitra, Ostrava, Praha, Reykjavík, Trnava, Žilina.

Multiplace má okrem svojho zamerania na živú oblasť mediálneho umenia, dve špeciality. Koná sa paralelne vo viacerých mestách naraz, a má formu blízku otvorenej organizácii.

Organizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Organizácia Multiplace prebieha v troch pracovných skupinách: koordinačnej, programovej a teoretickej. Hlavným komunikačným nástrojom každej skupiny je mailing list. Koordinačná skupina má pravidelné stretnutia, z ktorých na internete publikuje správy. Raz do roka sa koná stretnutie programovej skupiny, organizátorov. Archívy všetkých troch mailing listov sú prístupné verejnosti. Účasť vo všetkých pracovných skupinách je otvorená.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Multiplace vznikol ako koordinovaná akcia ľudí, ktorých spájal spoločný záujem prezentovať nové formy kreativity súvisiace s novými technológiami. V apríli 2002 sa spojili klub Buryzone, Galéria Jána Koniarka, Galéria Priestor, združenie Atrakt Art, Rokast, Subterra, České centrum a Rakúske kultúrne fórum a počas piatich dní na siedmich miestach v Bratislave, Trnave a Nitre pripravili prezentácie a vystúpenia softvérových inžinierov, umelcov pracujúcich s novými médiami, digitálnych filmárov, video umelcov a hudobníkov zo Slovenska, Česka, Rakúska a Fínska. Príznačnou pre kontext tzv. nových médií bola práve rôznorodosť profesionálnych pozadí účinkujúcich a organizátorov. Z akcie sa stal každoročný festival, do ktorého sa zapájali ďalší organizátori, lokácie, projekty, umelci. Dnes je už Multiplace v slovenskom a českom prostredí synonymom pojmu nové médiá, i vrátane jeho neurčitej povahy. V roku 2006 sa doň zapojilo 30 organizátorov na 17 lokáciách v 11 mestách s vyše 100 akciami, ktoré siahali od púšťania video artu cestujúcim v autobusoch medzi Prahou a Bratislavou, cez performance zo zvukov varenia ryže s dusenou zeleninou, nábor chodcov na výpravu na Mars až po divadlo tematizujúce súkromný život v byte jeho dočasných hostiteľov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]