Muzeon Erec Jisrael

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Muzeon Erec Jisrael

Muzeon Erec Jisrael (hebr. מוזיאון ארץ ישראל‎) je historické a archeologické múzeum ležiace na južnom okraji telavivskej štvrti Ramat Aviv v Izraeli. Spoločne s ďalšími tu situovanými kultúrnymi inštitúciami tvorí dištrikt zvaný Kirjat ha-Muze'onim (Múzejné mesto).

Múzeum bolo založené v roku 1953 a predstavuje veľkú zbierku archeologických, antropologických a historických artefaktov organizovaných v niekoľkých múzejných pavilónoch. Každý pavilónov je venovaný inej téme: sklu, keramike, minciam, medi atď. Súčasťou múzea je aj planetárium.

V krídle múzea s názvom „Človek a jeho práca“ je expozícia starovekých metód tkania, výroby šperkov a hrnčiarstva, mletia zrnín a pečenia chleba. V areáli múzea sa nachádzajú archeologické vykopávky Tel Kasil, v ktorých bolo odhalených dvanásť rôznych vrstiev. Zachytávajú jednotlivé kultúry, ktoré v tejto oblasti žili. Súčasťou múzea je aj poštový pavilón, ktorý predstavuje históriu poštovej služby v zemi izraelskej od polovice 19. storočia do založenia Izraela v roku 1948.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]