Mária Leopoldína Tirolská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mária Leopoldína Tirolská
rakúska arcivojvodkyňa
rakúska arcivojvodkyňa
Narodenie6. apríl 1632
Innsbruck
Úmrtie7. august 1649 (17 rokov)
Viedeň
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Mária Leopoldína Tirolská

Mária Leopoldína Tirolská (* 6. apríl 1632, Innsbruck – † 7. august 1649, Viedeň) bola rakúska arcivojvodkyňa, vydajom cisárovná a kráľovná česká a uhorská.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Mária Leopoldína bola dcéra arcivojvodu Leopolda V., grófa tirolského, a Klaudie, dcéry toskánskeho veľkovojvodu Ferdinanda I. z rodu Medicejských.

Arcivojvoda bol pre kňazský stav vybraný už vo svojich dvanástich rokoch, nikdy však nezískal kňazské svätenie. V roku 1625 rezignoval na cirkevné úrady a v roku 1626 sa oženil s Klaudiou Medicejskou. Mali päť detí, najstaršia bola arcivojvodkyňa Mária Leopoldína.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Innsbrucku, kde bola vychovaná pod vplyvom talianskej kultúry, ktorú v Tirolsku podporovala jej matka. Už v šestnástich rokoch odišla na viedenský dvor a bola vybratá za manželku Ferdinanda III. (* 1608 – † 1657), svojho o takmer štvrťstoročia staršieho bratanca. Ten bol vdovcom s piatimi deťmi.

Svadba blízkych príbuzných (ich spoločným starým otcom bo Karol II. Štajerský) sa konala v júli 1648, v období intenzívnych rokovaní o uzavretí mieru v Nemecku. Cisárovo druhé manželstvo s mladučkou arcivojvodkyňou sa zdalo dôkazom začiatku novej doby; osobné šťastie Ferdinanda III. sa takmer krylo s koncom vojnových hrôz.

Mladá cisárovná porodila 7. augusta 1649 syna, sama však na následky oslabenia o necelé dva týždne, 19. augusta vo Viedni zomrela. Rovnako ako prvá manželka Ferdinanda III. Mária Anna Španielska, ani ona počas svojho krátkeho života v manželstve nestihla cisársku ani kráľovskú korunováciu.

Posledný sobáš Ferdinand uzavrel v roku 1651 vo Viedenskom Novom Meste s Eleonórou Magdalénou Gonzaga (* 1630 – † 1686).

Deti[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marie Leopoldina Tyrolská na českej Wikipédii.