Möbius House

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Möbius House alebo Moebius House je rodinný dom z roku 1993 v Het Gooi, v Holandsku. Bol navrhnutý architektonickým štúdiom UN Studio.

Základné údaje[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt rodinného domu vznikol roku 1993, postavený bol do roku 1998. Navrhlo ho architektonické štúdio UN Studio z Holandska, ktorého hlavnými predstaviteľmi sú Ben van Berkel a Caroline Bos. Podlažná plocha objektu je 520 m² s objemom 2 250 m³. Pozemok má veľkosť 20 000 m².

Filozofia[upraviť | upraviť zdroj]

Möbiov dom spája pracovný plán, kolobeh a štruktúru bez konkrétnych hraníc. Dom, ako súkromný priestor, premiešava a prepletá rozličné aktivity do jedného objektu; práca, spoločenský život, rodinný život a voľný čas, to všetko si nájde miesto v tejto kompozícii záhybu. Dynamika záhybu sleduje charakter a režim aktívneho dňa. Möbiov pásik tu nie je použitý s matematickou prísnosťou, ale je namiesto toho interpretovaný ako diagram kde si architektonické zložky ako svetlo, priestor, materiály, čas a pohyb nájdu miesto v usporiadanej štruktúre.

Použitie Möbiovho pásika v tomto návrhu transformuje bývanie v dome na prechádzku v krajine. Pásik nedelí priestor tradičným spôsobom na interiér a exteriér, ale umožňuje plynulý prechod medzi interiérom stavby a exteriérom pozemku. Berkel a Bos rozdelili pozemok do štyroch rôznych charakteristických častí. Dom je orientovaný tak by prechádzal všetkými týmito časťami rozdelenej krajiny. Zo záhybov budovy sa vytvárajú štyri charakteristické výhľady, kde sa pribúdajúcimi záhybmi vytvárajú stále nové možnosti vnímania okolitej krajiny a posunov v budove.

Priestory v dome[upraviť | upraviť zdroj]

Funkčný diagram spracovaný novou aktualizáciou upresňuje funkcie priestorov, bývanie sa štruktúruje na obývačku, kuchyňu, verandu a strešnú záhradu, práca sa delí na dve zložky, odpočinok obsahuje dve spálne a hosťovskú izbu so sociálnymi zariadeniami. Ostatné priestory Berkel nazval cirkulácie, kde sú umiestnené všetky schodiská v budove. Nie sú to však len chodby prepájajúce jednotlivé záhyby naplnené funkciami, ale aj miesta kde sa formuje hlavný ohyb Möbiovho pásu. Dom má dva takéto body ohnutia, v ktorých sa obracia celá štruktúra zvnútra von a z vonku dovnútra. Takisto sa v týchto bodoch menia materiály a tiež vertikálne steny na horizontále a opačne. Tiež sa tu intímne, resp. súkromné priestory menia na spoločenské miesta a opačne.

Materiály[upraviť | upraviť zdroj]

Štruktúry pohybov v budove sú vyjadrené v rozvrhnutí dvoch hlavných materiálov – sklo a betón. Tieto dva materiály sa súbežne pohybujú a vymieňajú si miesta. Betónová konštrukcia sa stáva nábytkom a fasádne zasklenie sa mení na deliacu priečku.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • kol. autorov: UN Studio – Design models. Thames and Hudson, London, 2006
  • Uhrík Martin: Möbius house – Diagram, UN Studio, Ben van Berkel a Caroline Bos. In: Projekt, roč. XLIV, č. 6/2002, s. 13 – 15