Námestie svätého Ondreja (Krásno nad Kysucou)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Námestie svätého Ondreja (do roku 2011 Námestie mieru, do roku 1925 ľudovo nazývané krasňanský rínok) je historické námestie v meste Krásno nad Kysucou. Dodnes je miestom pravidelného konania hodového jarmoku a rôznych mestských slávností.

Nachádza sa medzi ulicami Žilinská, kpt. Karola Pagáča, Lazná a SNP.

Tabuľa s nápisom názvu Námestia sv. Ondreja, odhalená pri príležitosti otvorenia pešej zóny a premenovania námestia v roku 2011.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát sa námestie v Krásne spomína v roku 1795, keď františkánsky mních, správca novej farnosti vdp. Arkádius Nadhoránsky dal na tomto mieste postaviť vedľa krčmy u Hvizdáka, kde v roku 1712 počas Veľkej Noci bol aj Juraj Jánošík nové hospodárske budovy pre potreby farnosti. Námestie sa stalo od tej doby centrom obce pričom sa stalo aj pravidelným miestom na konanie svätoondrejských hodových slávností. Dlhú dobu bolo námestie vystavené ničeniu pri povodniach, ktoré boli v danej dobe častým javom vzhľadom na veľkú hladinu rieky Kysuce. Od roku 1865 tu pôsobila Rímsko-katolícka ľudová škola, ktorá zanikla po roku 1945. Do roku 1872 sa tu nachádzal aj cintorín, ktorý neskôr vytvorili kvôli ohrozeniu povodňami ďalej od centra obce smerom na sever, kde je dodnes. Na námestí sa vybudoval dnešný farský kostol svätého Ondreja, ktorý je kultúrnou pamiatkou. V rokoch 1902 – 1930 sa stavalo obecné potravinárske družstvo. V roku 1935 bolo v budove potravinárskeho družstva vystavané obecné kino (dnešná budova Farského pastoračného centra svätého Benedikta z Nursie). Počas obdobia od roku 1945 sa námestie veľmi zmenilo, postavená bola nová budova Miestneho Národného Výboru, ktorá slúžila až do roku 1972. Námestie zaniklo vybudovaním cestnej komunikácie pre vozidlá okolo kostola, čím sa priestor stal predovšetkým pre ľudí v kostole veľmi nebezpečným. Dokonca boli aj udalosti, pri ktorých osobné vozidlo zabilo človeka odchádzajúceho z kostola. Istý čas sa tu nachádzala aj Hasičská zbrojnica, neskôr presunutá na Struhy. Vybudovalo sa parkovisko, ktoré sa dodnes na časti námestia nachádza. Okrem jarmokov sa tu každoročne konal prvomájový pochod, ktorý smeroval z centra obce cez ulicu 1. mája až ku Miestnemu národnému výboru v Hornom Krásne.

Dňa 6. marca 2011 sa oficiálne začala výstavba pešej zóny spájajúcej námestie s farským úradom. Cieľom výstavby bolo obmedziť dopravu, ktorá premávala okolo kostola aby ďalej neohrozovala ľudí po nedeľných bohoslužbách vo farskom kostole ako aj obnoviť námestie pred kostolom, ktoré počas obdobia komunizmu zaniklo. V septembri 2011 sa námestie po dokončení pešej zóny premenovalo na Námestie svätého Ondreja, podľa patróna farnosti a kostola. Otvorenie bolo sprevádzané veľkými slávnosťami a osadením tabule s nápisom názvu námestia.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]