Námestie svätého Františka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol svätého Františka z Assisi (pohľad z boku)

Námestie svätého Františka sa nachádza v Bratislave, v mestskej časti Karlova Ves. Bolo otvorené v roku 2004. Má tvar kruhu, ktorý sa smerom k ceste Karloveská voľne roztvára a jeho centrum tvorí večer podsvietená fontána, pravidelne meniaca farbu podsvietenia a intenzitu prúdu vody. Z nej pokračuje pramienok vody stredom námestia smerom ku Karloveskej. Námestie je popretkávané sieťou vlnitých cestičiek, ktoré vytvárajú architektonicky zaujímavý dojem. Medzi cestami rastie udržiavaná tráva a miestami vysadené nízke kríky. Zopár vyšších ihličnanov rastie len pri ceste, pretože pod zvyškom námestia sú podzemné garáže.

Budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Na Námestí sv. Františka sídli miestny úrad Karlova Ves a taktiež sa tu nachádza rímskokatolícky kostol sv. Františka z Assisi s kláštorom a pastoračným centrom bratov minoritov. Zadnú časť kruhu obklopuje polkruhový polyfunkčný dom, vedľa ktorého prebieha výstavba ďalšej, asi sedemnásťposchodovej výškovej budovy.

Akcie a atrakcie[upraviť | upraviť zdroj]

Toto námestie sa stalo akýmsi „centrom voľného času“ pre mnohých Karlovesčanov, ktorí tu denne relaxujú na lavičkách pri fontáne a ich deti sa hrajú na detskom ihrisku. Mnohí taktiež využívajú WiFi pripojenie na internet, ktoré tu poskytuje miestny úrad. Často sa tu dejú rôzne koncerty pod holým nebom alebo iné kultúrno-zábavné podujatia ako napr. akcia ku dňu MDD, alebo betlehemské predstavenie na Vianoce.

Zrútenie námestia[upraviť | upraviť zdroj]

23. marca 2005 sa zrútil strop rozostavaných podzemných garáží, tvoriaci časť námestia. Následne bol strop spevnený a námestie dostavané, no dodnes sa nepodarilo objasniť príčinu tejto nehody.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Nám. sv. Františka (MiÚ Karlova Ves)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°09′37″S 17°03′06″V / 48,160416°S 17,051715°V / 48.160416; 17.051715

  1. Dopravný podnik Bratislava [online]. Bratislava: Dopravný podnik Bratislava, [cit. 2022-04-08]. Dostupné online.
  2. Bratislava : Cestovné poriadky. imhd.sk (Bratislava: mhd.sk). Dostupné online [cit. 2022-04-08].
  3. Cestovné poriadky prímestskej autobusovej dopravy - ARRIVA Bratislava [online]. arriva.sk, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.
  4. Total Avengers s.r.o.. Cestovné poriadky [online]. idsbk.sk, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.