Národné rehabilitačné centrum Kováčová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Celkový pohľad na zariadenie

Národné rehabilitačné centrum Kováčová[1] (skrátene Národné rehabilitačné centrum alebo NRC) je zdravotnícke zariadenie kúpeľného charakteru v obci Kováčová. Má štatút špecializovanej nemocnice s celoslovenskou pôsobnosťou pre liečbu pacientov po úrazoch chrbtice s poškodením miechy, polytraumatizmoch pohybového systému, viacpočetných amputáciách, náročných operačných úkonoch, úrazoch s poškodením periférnych nervov a väčších popálenín.[2]

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Zariadenie sa nachádza 5 km severozápadne od Zvolena, na západnom okraji obce Kováčová, v nadmorskej výške 303 m n. m. Využíva termálny prameň s teplotou vody 48,5°C a výdatnosťou 3 000 litrov za minútu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Termálny sadrovo-železito-zemitý prameň tu náhodne objavili v hĺbke 502 metrov pri realizácii geologických vrtov v roku 1892. Vďaka fyzikálnym a chemickým vlastnostiam vody boli pramene čoskoro využívané na liečebné účely a na okraji obce postupne okrem kúpeľov vzniklo niekoľko špecializovaných zariadení na rekreáciu, rehabilitáciu a liečbu.[3] Na území Slovenska nebolo špecializované rehabilitačné zariadenie, preto vláda SSR rozhodla v roku 1976 o výstavbe Rehabilitačného ústavu na Slovensku. Vhodnou lokalitou sa stala kúpeľná obec Kováčová s výdatným zdrojom horúcej liečivej minerálnej vody (sírnouhličitej magnéziovo-penatej hypotonickej kyselky). Základný kameň bol položený dňa 20. októbra 1977 a výstavba trvala desať rokov.[4]

V decembri 1985 vznikol samostatný právny subjekt Rehabilitačný liečebný ústav (RLÚ), ktorý následne prijal prvých zdravotníckych pracovníkov. Pripravovali otvorenie a uvedenie zdravotníckeho zariadenia do prevádzky, ktoré oficiálne nastalo 3. septembra 1987. Prvých pacientov RLÚ privítal dňa 22. septembra 1987. V nasledujúcom roku boli dokončené komunikácie v areáli, v roku 1990 úpravy parku a okolia a v roku 1992 bol dokončený areál minigolfu. V rokoch 1988 – 1991 bolo budované rekreačno-liečebné zariadenie „Reha“, využívané na konanie odborných seminárov, spoločenské podujatia zamestnancov, no i ubytovanie príbuzných pacientov. Ako posledné boli v roku 1992 dokončené objekty technicko-hospodárskeho úseku.[3]

Porevolučné zmeny sa dotkli aj zdravotníctva a vtedajší RLÚ sa pretransformoval v roku 1992 na štátnu príspevkovú organizáciu. Vznikla tu spinálna jednotka so 66 lôžkami, neskôr rozšírená až na 102 lôžok. O 4 roky neskôr, 1. januára 1996, sa RLÚ pretransformoval na Národné rehabilitačné centrum. Počet lôžok sa postupne stabilizoval na 200. Od roku 2008 prebiehala čiastočná rekonštrukcia, kedy sa okrem výmeny okien a opravy vonkajších omietok realizovali i úpravy interiéru a vonkajšej terasy. V zariadení prebieha priebežná obnova technického, prístrojového i rehabilitačného vybavenia a taktiež sa mení vzhľad i vybavenie izieb pacientov.

Prehľad riaditeľov[upraviť | upraviť zdroj]

Indikácie[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasťou zariadenia je spinálna jednotka so 102 lôžkami, ktorá zabezpečuje komplexnú starostlivosť pre imobilných pacientov po úraze chrbtice s léziou miechy. Indikačné spektrum pre liečbu má charakter vysokošpecializovanej koncovej nemocnice[4] a liečia sa tu stavy po úrazoch a operáciách chrbtice, miechy, mozgu a periférnych nervov, stavy po amputáciách, náhradách bedrových, kolenných a plecových kĺbov, stavy po operáciách a náhradách platničiek, skoliózy a iné.

Rehabilitačný komplex[upraviť | upraviť zdroj]

Neodmysliteľnou súčasťou zariadenia je rehabilitačný komplex, ktorý poskytuje komplexnú rehabilitačnú liečbu, zabezpečovanú kolektívom odborníkov z oblasti fyzioterapie a ergoterapie. Piliere rehabilitačného komplexu tvoria pohybová liečba, hydroterapia v bazénoch, elektroliečba, teploliečba, masáže, posilňovne, mobilné stoly, motomedy a pohyblivé pásy. Ergoterapia je zabezpečovaná na 9 pracoviskách a nezastupiteľnú úlohu má liečebná výchova sebestačnosti s diagnostickým testingom a nácvikom sebaobslužných činností. Rehabilitačný program je zostavovaný individuálne pre každého pacienta s cieľom dosiahnuť zlepšenie mobility, lokomócie, sebestačnosti, pracovných návykov a úspešný návrat do rodiny, spoločnosti a zamestnania. Veľká pozornosť sa venuje športovým aktivitám, čomu napomáha aplikovanie aktívnych liečebných postupov a terapeutických metodík.[4]

Ďalšie pracoviská[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ortopedická protetika zohráva dôležitú úlohu v komplexnom ošetrení pacientov po úrazoch a operáciách pohybového systému a liečbe skolióz. Zabezpečuje individuálnu výrobu a úpravu protéz, ortéz, epitéz, korzetov a mnohých iných pomôcok.
  • Neurologické pracovisko zabezpečuje kompletný diagnostický servis a napomáha pri klasifikácii poškodenia funkčnosti organizmu.
  • Pracovisko funkčnej diagnostiky napomáha diagnostikovať fyzickú, pracovnú a celkovú výkonnosť pacientov, podľa ktorej je možné stanoviť záťaž v rámci rehabilitácie, resocializácie a prípadnej rekvalifikácie.
  • Klinická logopédia napomáha diagnostikovať a následne redukovať a kompenzovať rôzne druhy narušenej komunikačnej schopnosti, ktoré vznikli ako následok poškodenia centrálnej nervovej sústavy.
  • Klinická psychológia realizuje komplexnú psychodiagnostiku a poskytuje psychologickú rehabilitáciu deficitných funkcií, ako aj individuálnu psychoterapiu a poradenstvo.
  • Sociálne poradenstvo zabezpečuje sociálna pracovníčka a sestra, ktoré mapovaním sociálnej situácie a pracovného zaradenia pacienta dopĺňajú komplexnú liečbu.
  • Röntgenové pracovisko vykonáva diagnostické a kontrolné RTG vyšetrenia, nevyhnutné na posúdenie dynamiky hojenia fraktúr a indikáciu zhotovenia ortéz.
  • Pracovisko klinickej biochémie a hematológie zabezpečuje vstupné a kontrolné vyšetrenia.
  • Operačný trakt slúži na realizáciu ortopedických, plasticko-chirurgických a urologických operačných zákrokov.
  • Konziliárne služby vykonáva tím lekárov NRC, doplnený o externých lekárov.
  • Prijímacia kancelária zabezpečuje príjem pacientov do zariadenia, spracováva dokumentáciu pre ekonomický úsek a styk so zdravotnými poisťovňami a archivuje zdravotnícku dokumentáciu.
  • Vedecko-informačné stredisko poskytuje odborné služby lekárom a zdravotníckym pracovníkom a výpožičku literatúry pre pacientov.
  • Technicko-hospodársky úsek a služby zodpovedá za nezdravotnícke služby a zahŕňa ekonomické oddelenie, prevádzkovo-technické oddelenie a oddelenie liečebnej výživy a stravovania.
  • Ostatné služby sú zabezpečované dodávateľmi a ide o bufet, kaderníctvo, kozmetický salón, tenisový kurt, multifunkčnú halu či miestnosť pre bohoslužby.[3][4]

Športové hry pacientov[upraviť | upraviť zdroj]

V rámci rehabilitačnej liečby je kladený veľký dôraz na športové aktivity osôb so zdravotným obmedzením. V spolupráci so Slovenským paraolympijským výborom sú vyhľadávané športové talenty v rôznych disciplínach. V NRC sú vytvorené podmienky na realizáciu mnohých športov, ktoré pacienti v rámci rehabilitačného procesu i voľnočasových aktivít realizujú. Vrcholným podujatím sú športové hry, ktoré sa od roku 1989[3] konajú každoročne v júni za účasti významných paralympionikov a športovcov. Práve toto podujatie pomáha odhaľovať talenty a motivovať ľudí s hendikepom k športu.

Nultý ročník hier sa uskutočnil v roku 1987, iniciátorom hier bol bývalý riaditeľ prof. Myrón Malý. Slovenský paralympijský výbor spolupracuje od roku 2003, pretože „práve z tohto zariadenia vyšlo viacero úspešných slovenských paralympionikov“.[6] Bývalí a súčasní klienti NRC súťažia v „atletických disciplínach, ale aj basketbale na vozíku, hode granátom, slalome vozíčkarov či lukostreľbe“.[6]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. [1]
  2. Rehabilitačné centrum Kováčová. Korekt: 1992
  3. a b c d Národné rehabilitačné centrum Kováčová 1987 – 1997. Informačný buletin.
  4. a b c d Rehabilitačné centrum Kováčová. Informačný buletin. 2007
  5. Národné rehabilitačné centrum Kováčová 1987 – 2007. Zborník prednášok, Kováčová. 2007, 146 s. ISBN 978-80-89241-21-7
  6. a b Športové hry NRC Kováčová [online]. Slovenský paralympijský výbor, [cit. 2021-08-15]. Dostupné online. Archivované 2021-08-15 z originálu.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°36′30″S 19°06′14″V / 48,608366°S 19,104023°V / 48.608366; 19.104023