Národný park Guadeloupe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Národný park Guadeloupe
Parc national de la Guadeloupe
Národný park
Cesta lesom blízko sopky Soufrière
Štát Francúzsko Francúzsko
Zámorský departement Guadeloupe
Poloha Severné Záveterné ostrovy
 - súradnice 16°5′S 61°41′Z / 16,083°S 61,683°Z / 16.083; -61.683
Najvyšší bod Soufrière
 - výška 1 467 m n. m.
Rozloha 173 km² (17 300 ha)
 - Ochranné pásmo 162 km² (16 200 ha)
 - Morská rezervácia 37 km² (3 700 ha)
Vznik 1989
Kategória IUCN II - Národný park
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Národný park Guadeloupe je chránené územie vo francúzskom zámorskom departemente Guadeloupe. Územie sa rozkladá na súostroví Severné Záveterné ostrovy vo východnej časti Karibiku. K národnému parku územne aj správou patrí morská rezervácia (franc. Réserve Naturelle du Grand Cul-de-Sac Marin) a spolu tak vytvárajú chránené územie (franc. l'Archipel de la Guadeloupe), ktoré je biosférickou rezerváciou.

Medzi turistické atrakcie patrí aktívna sopka Soufrière, série vodopádov Carbet (franc. Les chutes du Carbet) a veľké množstvo turistických trás.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1970 bol na tomto území vytvorené chránené územie (prírodný park - franc. Parc naturel régional). Jeho účelom bolo chrániť výnimočnú biodiverzitu tropického lesa a horského masívu na ostrove Basse-Terre. V roku 1977 vznikol návrh na vytvorenie národného parku. Návrh bol uskutočnený 20. februára 1977 kedy bol oficiálne vytvorený Národný park Guadeloupe.

Morská rezervácia bola vytvorená v roku 1987 a následne bola umiestnená pod správu národného parku. V roku 1992 bol park uznaný aj medzinárodne, keď boli jeho hlavné územie a morská rezervácia vymenované za biosférickú rezerváciu UNESCO.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Hranice národného parku zahrňujú jeho jadro s rozlohou 173 km² a ochranné pásmo s rozlohou 162 km². Morská rezervácia zahŕňa 21 km² morského územia a 16 km² súše. Jadro parku sa rovná 10 % celého územia Guadeloupe, dve tretiny tropického lesa na Basse-Terre. Výškový rozsah územia je približne 250 metrov vrátane najvyššieho bodu aktívnej sopky Soufrière 1 467 m n. m.. Ostatné významné vyrcholy sú Échelle 1 397 m n. m., Grand-Sans-Toucher 1 354 m n. m. a dvojvrchol Mamelles 768 m n. m..

Vegetácia[upraviť | upraviť zdroj]

Národný park je všeobecne rozdelený do troch ekosystémov:

Tropický dažďový les sa odlišuje a to v závislosti od nadmorskej výšky.

Pobrežný les, ktorý čelí salinite vo vzduchu a pôde, intenzívnej horúčave a vysúšaniu a stálemu pobrežnému vetru. Významným druhom v tomto prostredí je hruška a Coccoloba uvifera.

Mangrovníky na pobreží morskej rezervácie sú stále alebo prerušovane zaplavované sladkou a slanou vodou. Predstavujú skoro polovicu mangrovníkových mokradí na Guadeloupe (37 km² z celkových 80 km²)

Zver[upraviť | upraviť zdroj]

Pre intenzívny lov v skorých dejinách Guadeloupe je diverzita a populácia živočíchov limitovaná. Niektoré druhy, ako napr. papagáje boli vyhladené. Najpočetnejšie cicavce patrí endemický druh medvedíka čistotného Procyon lotor minor, netopiere (dva endemické druhy), mungo (dovezený z Indie) a ohrozený aguti. Vtáky sú početnejšie ako cicavce a patria sem kolibríky, fregaty, drozdy, jarabice, mucháre, pelikány a endemický druh ďatľa Melanerpes herminieri.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Guadeloupe National Park na anglickej Wikipédii.