Na samotě u lesa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Na samotě u lesa
Originálny názov Na samotě u lesa
Žáner komédia
Dĺžka 95 minút
Štát Česko-Slovensko
Pôvodný jazyk čeština
Rok 1976
Filmový štáb
Réžia Jiří Menzel
Scenár Zdeněk Svěrák Ladislav Smoljak
Hudba Jiří Šust
Kamera Jaromír Šofr
Herecké obsadenie

Na samotě u lesa je česko-slovenská komédia, ktorú natočil režisér Jiří Menzel v roku 1976. Film rozpráva príbeh obyčajnej pražskej rodinky a jej pachtenie sa za výhodnou kúpou domčeka na vidieku. V domčeku ale ešte žije dedko Komárek.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina Lavičkovcov s deťmi Peťom a Zuzankou sa vyberie na návštevu do Loukova, na chalupu ich známeho inžiniera Zvona a jeho ženy Marty. Snažia sa o kúpu chalupy a dúfajú, že Zvon im pomôže. Napokon však objavia malebnú chalúpku odlišného dedinského muža, deda Komárka, ktorý súhlasí s predajom, no zatiaľ im prenajme jednu miestnosť.

Lavičkovci sa rozhodnú stráviť na chalupe celú dovolenku. Olda je nadšený z pobytu na vidieku, no Věra je neustále viac rozčúlená a podráždená. Sú jej nepríjemné veci na chalupe a nalieha na manžela, aby sa s dedom, ktorého neznáša, porozprával o predaji.

Olda pozýva na víkend na chalupu kamaráta, lekára Houdka, ktorý zistí, že dedo je úplne zdravý. Keď sa navyše zoznámi s dedovým staručkým otcom, pochopí, že nádeje na dedov odchod sú falošné. V zime však dedo ochoreje a musí do nemocnice. Keď sa rodina vráti s notárom, aby prerokovali predaj chalupy, nájdu deda znova doma, zdravého a plného energie. Bude ich snaha získať chalupu úspešná?

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]